Àmbit de la notícia
Comunitari

Com som? Material didàctic per comprendre la societat catalana

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • La portada del llibret del PaD
  • La desigualtat social, per c.alberto

Conèixer les desigualtat socials i comprendre la societat catalana actual. Amb aquest objectiu la Fundació Jaume Bofill posa a disposició d’escoles, instituts i entitats educatives material didàctic interactiu.

La Fundació Jaume Bofill ha elaborat una sèrie de material didàctic per escoles, instituts i entitats relacionades amb l’educació a partir dels vídeos divulgatius que el Panel de Desigualtats Socials a Catalunya (PaD) va editar en motiu del seu desè aniversari.

Aquests materials tenen com a objectiu treballar com és la societat catalana avui però amb un especial èmfasi en les seves desigualtats socials, proporcionar eines als adolescents i joves perquè reflexionin i es puguin formar una opinió sobre el temes clau per entre aquestes desigualtats socials, acostar els mètodes d’investigació de les ciències socials i aprendre com a través del mètode científic es pot fer una mirada analítica a la realitat social.

Aquest material permet divulgar els anàlisis científics del PaD convertint-los en un coneixement socialment útil.

Els eixos didàctics entorn els quals giren els vídeos són: les classes socials, l’educació, la pobresa, el treball, el treball domèstic i familiar, l’habitatge, la joventut i emancipació, la formació de parella, els models de convivència, i el usos lingüístics. Cada vídeo va acompanyat d’un quadern per al professor i un altre quadern per l’alumne amb exercicis i les activitats a realitzar. Aquestes activitats són flexibles de manera que cada docent els pot adaptar a la seva metodologia i a la classe.

Per tal de treure el màxim profit d’aquest material s’ha editat una Guia Didàctica General on s’expliquen els principis metodològics del material.

Panel de Desigualtats Socials a Catalunya
La Fundació Jaume Bofill va promoure l’any 2000 la creació del PaD, una enquesta longitudinal que recull dades sobre les desigualtats socials a Catalunya i en permet fer un anàlisi evolutiu en el temps. Un dels seus objectius principals és aconseguir millorar el disseny de les poítiques socials per fer-les més igualitàries i justes.

Des de l’any 2001 l’enquesta es realitza de forma anual amb una mostra de 1.991 llars i 5.785 persones. Deu anys després el PaD compta amb la primera base de dades de caràcter longitudinal de Catalunya i la única d’aquestes característiques a l’Estat Espanyol.

El Panel de Desigualtats Socials a Catalunya (PaD)va editar en motiu del seu desè aniversari uns vídeos divulgatius acompanyats del document "Trajectòries i canvi social a Catalunya. 10 anys, 10 debats". Aquest llibret recull els deu debats claus per comprendre la situació actual de la societat catalana i les seves desigualtats socials.

La Fundació Jaume Bofill està contribuint amb aquest material a divulgar els anàlisis científics del PaD convertint-los en un coneixement socialment útil.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari