Cooperacures fomenta la qualitat i la dignitat en els serveis de cures al Poble-sec

Colectic - Comunitari
Cooperacures pretén dignificara feina de les cuidadores, així com el servei de cures Font: Pixabay
Cooperacures pretén dignificara la feina de les cuidadores, així com el servei de cures

Cooperacures fomenta la qualitat i la dignitat en els serveis de cures al Poble-sec

Colectic - Comunitari

Resum: 

L'associació Cooperacures, nascuda a partir de la Xarxa d'Economia Solidària CooperaSec, aglutina tant les persones que ofereixen serveis de neteja i cures, com les persones que les reben.

Una de les reivindicacions de l'Economia Social i Solidària (ESS) i l'economia feminista és la necessitat de posar la vida i el benestar de les persones al centre de l'economia. Així, cada cop es parla més del treball reproductiu i de les cures i estan sorgint algunes iniciatives que impulsen l'economia de les cures.

L'Ajuntament de Barcelona va presentar el mes de maig de 2017 la 'Mesura de Govern per una Democratització de la Cura', amb l'objectiu d'impulsar una altra manera d'organitzar socialment la cura, des d'un punt de vista transformador. Les organitzacions sense afany de lucre i de l'ESS també estan fent alguns passos en aquest sentit. L'associació Cooperacures n'és un exemple. Es tracta d'una iniciativa gestada dins la Xarxa d'Economia Solidària CooperaSec per dignificar els serveis de neteja i cures i oferir-los amb qualitat i confiança.

CooperaSec promou el cooperativisme i l'ESS al barri del Poble-sec de Barcelona. L'any 2016 va detectar que l'àmbit de les cures era un sector precaritzat i ple de necessitats en el barri i va decidir posar-hi fil a l'agulla. Així va sorgir Cooperacures, una associació per socialitzar i dignificar serveis com la neteja de la llar, altres serveis domèstics, les cures i l'acompanyament a persones grans, dependents i infants.

En formen part 10 dones que s'han format i han fet un procés de conscienciació durant sis mesos. Elles són les que ofereixen els serveis de neteja i cures, però, l'associació també aglutina les persones que reben els serveis. D'aquesta manera, pretén protegir a les persones que necessiten cures i a les seves famílies.

Així ho expliaca la coordinadora del projecte, a Julie Marquiset, al diari Zona Sec: "Les persones que reben les cures també són protagonistes i tenen coses a dir. Per això hem creat una associació on els socis són les persones que treballen i també les que reben el servei".

Afegeix un comentari nou