Correm per la Terra, córrer i cultura
Comparteix
L'Associació Esportiva Correm per la Terra, realitza activitats de muntanya amb un compromís pel territori. Entrevistem al Dani i el Marc, fundadors de l'entitat que avui ja disposa de 80 socis.
-
Quant, com i per què va néixer Correm per la Terra?
Va ser a principis del 2010. Ens vam conèixer pels corriols d'Olèrdola quan estàvem entrenant per una cursa de muntanya. El mes de juliol del 2010, es va celebrar la manifestació “Som una nació. Nosaltres decidim”, per protestar contra la resolució de l'estatut per part del Tribunal Constitucional. Pels volts d'aquella manifestació, és quan es va posar el nom de l'entitat, Correm per la Terra, ja què pensàvem que havíem de córrer per millorar la situació dels Països Catalans.
-
Quines són les activitats que organitzeu?
Organitzem dos curses de muntanya, la Camikursa i el Kursallot. Una cursa d'orientació, la Campi qui pugui, on l'objectiu és arribar a 4 punts d'interès natural i cultural dels voltants de Vilafranca. Organitzem la Lliga de Curses de Muntanya del Gran Penedès i la Lliga de Curses d'Orientació del Gran Penedès. Cada dimecres realitzem entrenaments oberts a tothom, anomenats Mussolades. I al final d'any organitzem la Torronada, una cursa i caminada per cremar els torrons de les festes de Nadal.
-
Aquest estiu heu organitzat la “Mussolada on Tour”. Quin és l’objectiu d’aquestes sortides?
La “Mussolada on Tour” és un calendari de sortides en grup, que fem per diferents punts del Penedès durant els mesos de maig, juny i juliol. Així com durant tot l’any les sortides nocturnes que fem surten totes des de Vilafranca del Penedès, hem volgut aprofitar el bon temps i que el dia és més llarg per conèixer diferents zones d’interès natural i cultural del Penedès. D’aquesta manera cada sortida l’ha dissenyat un soci diferent de l’entitat que ens ha ensenyat la zona del Penedès que millor coneix.
Les mussolades és una bona excusa per conèixer gent nova, fer nous socis i fer pinya entre nosaltres, a part de conèixer nous camins, corriols i punts d’interès natural/cultural (coves, castells, forns de calç, ruïnes, zones d'interès natural) del territori del Penedès.
-
Ara sembla que està de moda córrer, vosaltres seguiu aquesta moda?
Quan vam començar, el 2010, hi havia una certa afició a córrer per asfalt. Però a la muntanya no n'hi havia tanta. Al Penedès, només hi havia una cursa de muntanya. També només hi havia un club, els Fondistes Penedès, que tenien una petita secció de curses de muntanya. Ells van ser els nostres referents. El Centre Excursionista del Penedès, tampoc tenia secció de córrer per la muntanya. L'efecte Kilian Jornet, va arribar un pèl després de la nostra fundació.
-
Us definiu com un club o com una entitat cultural?
Nosaltres ens definim com una associació esportiva sense ànim de lucre que vol integrar cultura, nació, natura i esport. Actualment som uns 80 socis i prioritzem més la cooperació entre socis que no pas la competitivitat entre nosaltres. També ens considerem una entitat política doncs l’objectiu final de la nostra associació no deixa de ser que algun dia puguem viure en uns Països Catalans lliures.
-
Per tant, si us definiu com a entitat, què en feu dels possibles beneficis obtinguts?
L’any 2014 vam començar a cooperar amb l’Associació sense ànim de lucre “Jo, esportista solidari” per tal que una part dels diners de les curses de muntanya que participen a la Lliga Gran Penedès, i que utilitzen la seva plataforma de pagament, siguin destinats a algun projecte solidari. Mig euro de cada participant van a parar a un pot comú que a final de temporada, durant el lliurement de premis de la Lliga, es dóna a una entitat escollida. D'aquest procés solidari, l'any passat es van recaptar 600 euros. D'entre diverses entitats, els socis de l’associació van escollir l’associació AMPERT, entitat dedicada a la millora de la qualitat d’atenció donada als malalts que pateixen càncer durant les diferents fases de la malaltia. AMPERT va rebre els 600 euros recaptats del pot solidari del 2014.
Aquest any 2015 també hem fet una aportació econòmica de 1500 € al Tupa Tupa Fest-FundAME per contribuir en la investigació de la malaltia minoritària Atròfia Muscular Espinal. Aquest diners surten dels beneficis obtinguts en les dues primeres edicions de la cursa de muntanya que organitzem a Sant Cugat Sesgarrigues, la Camikursa.
-
Veig que barregeu molts conceptes, esport, natura i cultura, en les vostres activitats. Per què?
Entenem l’esport de córrer per la muntanya de forma global. D'aquesta manera podem integrar fàcilment l'esport amb la natura i la cultura catalana, compartint així els valors que ja tenien les primeres entitats excursionistes catalanes de finals del S.XIX originàries del catalanisme polític. Molts d'aquells centres excursionistes, feien excursions per conèixer elements culturals i naturals del territori. A l'època del Franquisme el concepte era molt diferent, molts excursionistes feien excursions per deixar una senyera al cim d'una muntanya. Alguns d'ells van anar a la presó per aquests fets. Nosaltres en fem una fusió; divulguem el territori, a nivell esportiu, cultural i natural i reivindiquem uns Països Catalans lliures.
-
Quines altres activitats teniu programades?
A part de continuar amb totes les activitats que ja estem duent a terme: organització i participació en curses de muntanya, les Mussolades, la Lliga de curses de muntanya i orientació del Gran Penedès... actualment també estem preparant una sortida, de cara a l'octubre, per conèixer les fosses de la Guerra Civil desobertes a les Muntanyes d'Ordal. Serà una activitat divulgativa de la memòria històrica. També estem preparant un homenatge al Josep Milà i Atzet, de 94 anys, que durant l'època franquista va desafiar el règim, defensant Catalunya en totes les seves expedicions de muntanya.
Afegeix un nou comentari