Crowdfunding i projectes d'èxit

Autor/a: 
Laura Casas

Crowdfunding i projectes d'èxit

Autor/a: 
Laura Casas

Resum: 

Per moltes entitats el microfinançament s’ha convertit en un recurs per poder portar a terme projectes tant variats com poden ser un documental, una guia o una obra de teatre.

Creadors i emprenedors han trobat en el micromecenatge una oportunitat per poder portar a terme els seus projectes. No són, però, els únics que han optat per aquesta via de finançament a través de petites donacions. Entitats, moviments i col·lectius catalans estan desenvolupant projectes a través del crowdfunding. Moltes iniciatives han fet servir la plataforma Verkami, creada pels mataronins Joan, Adrià i Jonàs Sala. Aquesta iniciativa que va obrir l’any 2010 pren el seu nom del neologisme en Esperanto que significa “amant de la creació”.

Durant el 2013 la plataforma va finançar 953 projectes, un 61% més que l’any 2012, 122.000 aportacions que sumen un total de 5 milions d’euros.

La clau de l’èxit d’aquesta plataforma és que tothom que tingui un projecte solidari o creatiu el pot publicar i compta amb 40 dies per donar-lo a conèixer i aconseguir recaptar els diners necessaris per portar-lo a terme. Només els projectes que arriben al 100% del seu objectiu de finançament reben els diners aportats pels mecenes. En cas contrari, les quantitats que els mecenes s’han compromès a aportar no es fan efectives i el projecte no rep el finançament.

Casos d’èxit:

Anuari Media.cat

Verkami va ser la plataforma escollida pel Grup de Periodistes Ramon Barnils l’any 2011 per dur a terme la seva primera experiència de crowdfunding: la segona edició de l’Anuari Mèdia.cat, un recull de dotze reportatges sobre els temes més silenciats pels mitjans de comunicació durant l’any anterior. I els hi va sortir tant bé que van repetir amb els Anuaris de l’any 2012 i l’any 2013. Les aportacions han passat de més de 6.000 euros aconseguits fins als 10.470 euros recaptats aquest 2014.

La primera experiència els va deixar completament encantats: “En només 13 hores ja havíem aconseguit els 3.200€ que necessitàvem, la qual cosa ens va portar a ampliar el volum del projecte en tres reportatges més” explica Laia Soldevila, Secretària Tècnica del Grup Barnils. Tot i que no tenien constància de cap experiència de crowdfunding en l’àmbit periodístic van decidir arriscar-se i en 40 dies van aconseguir 6.350€. “La clau de l’èxit potser recau en la temàtica i en el fet que l’Observatori Crític dels Mitjans, Media.cat compta amb una gran credibilitat, solidesa i rigor”.

Òmnium Cultural

L’entitat presidida per Muriel Casals ha dut a terme dos projectes a través d’aquesta plataforma. D’una banda la campanya "Do you know catalan culture" realitzada l’any 2012 per la difusió de la cultura catalana entre els turistes estrangers. En la que es van recollir més de 8.000€, tot i que s’havien posat com a repte 3.000€.

I de l’altra Catalans Want To Vote. Human Towers for Democracy en que es buscava finançament per portar més de 1000 castellers a 7 capitals europees per reclamar el dret a decidir. En aquesta ocasió van ser més de 3.500 els mecenes que van sumar 130.000 euros, superant en 10.000 euros el repte.

Des d’Òmnium busquen tenir un finançament 100% privat “que ens permeti tenir la màxima independència i garantir la sostenibilitat de tots els projectes” com explicava Lluc Salellas, responsable de comunicació de l’entitat. En aquest sentit, el crowdfunding es presentar com una bona alternativa a l'hora de finançar un projecte nou i, alhora, fer-lo participatiu.

Un banc d’ADN contra l’oblit

En Roger Heredia Jornet i en Marc Antoni Malaguarriga Picas, són el besnét i el nebot de dos soldats republicans desapareguts durant la Guerra Civil Espanyola, junts han impulsat un Banc d’ADN dels familiars de desapareguts durant la Guerra Civil. I per tal de donar-lo a conèixer van posar en marxa un Verkami per recollir fons que els permetessin fer un documental explicant la importància de conservar la informació genètica. «Ens hem trobat amb molta més incomprensió de la que esperàvem» explica en Roger, «és un tema que s’ha d’explicar molt bé perquè en molts casos és gairebé un tabú».

La campanya #NumberSign va aconseguir recaptar una mica més dels 13.150 euros que demanaven gràcies a 195 persones que van fer les seves aportacions. Gràcies a aquesta campanya es podrà elaborar un documental en el que donarà a conèixer el banc d'ADN perquè tothom que tingui familiars desapareguts, sàpiga que hi ha una nova eina per treballar, trobar i identificar desapareguts». Molta gent encara avui té por o no sap que pot fer alguna cosa pels seus desapareguts.

Sentit Crític: “slow journalism”

Crític, és el nou mitjà digital cooperatiu, especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. Per tal de portar endavant aquest projecte van realitzar una campanya de micromecenatge que en només 4 dies va aconseguir recaptar els 25.000 euros que s’havien proposat inicialment. Aquest èxit els va portar a plantejar-se el repte d’arribar als 1.000 subscriptors que també van aconseguir. El tancament del projecte va demostrar que la ciutadania estava entusiasmada i que la idea motivava i intrigava: 45.420 euros recaptats i 1.062 subscriptors. “Vam viure 78 hores que recordarem durant molts anys”, relataven els impulsors de Crític, Sergi Picazo i Roger Palà, al blog del projecte hores després d’haver aconseguit els diners necessaris per impulsar aquest nou mitjà alternativa.

La difusió, l'originalitat i l'esforç, claus de l'èxit

Els projectes finançats d'aquesta manera han de tenir en compte la demanda potencial i han de saber connectar amb l'interès dels futurs mecenes. Però un punt fonamental de la campanya és la seva capacitat de difusió viral. “Si es tenen en compte aquests aspectes, qualsevol bon projecte pot reeixir” tal i com afirmen des d’Omnium Cultural. El cert però és que aquesta entitat compta també amb una gran massa social que té bastida l'entitat, un suport bàsic a l’hora d’impulsar un projecte de micromecenatge que els hi ha garantit el succés.

Ningú pot donar garanties d’èxit als projectes que es volen finançar a través del micromecenatge. Però una cosa és certa, tal i com explica Laia Soldevila del Grup Barnils, en el sector de les entitats, moviments socials i col·lectius “el microfinançament sembla tenir el futur assegurat”.

Afegeix un comentari nou