Cura digna davant la crisi sociosanitària

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Còopolis publica un catàleg de col·lectius i projectes que promouen un treball de cures digna Font: Còopolis
Còopolis publica un catàleg de col·lectius i projectes que promouen un treball de cures digna Font: Còopolis

Cura digna davant la crisi sociosanitària

Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Ravalnet

Resum: 

La campanya ‘Prescrivim cura digna’ de Coopolis promou iniciatives de l’economia social i solidària que dignifiquen el treball de cures.

La crisi sanitària de la covid ha posat de relleu la importància del treball de cures a les residències, però també l’atenció a la dependència i la cura sociosanitària. A la vegada s’ha visibilitzat la profunda crisi que travessa l’actual model d’envelliment i la precarització tant dels serveis com de les condicions de les persones que hi treballen, majoritariàment dones i migrades.

Des de Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, s’ha engegat una campanya per fer difusió d’iniciatives que ofereixen serveis de qualitat humana i professional i que contribueixen a mitigar la solitud, l’aïllament, l’angoixa i l’estrès de persones cuidadores i cuidades.

‘Prescrivim cura digna’, doncs, es tracta d’una campanya de l’Economia Social i Solidària que visibilitza diversos projectes, grups i xarxes de la ciutat de Barcelona que assumeixen la responsabilitat de la cura de manera comunitària i que contribueixen a la socialització de la responsabilitat de cuidar, redestribuint les càrregues més enllà de la família i de la privacitat de les llars.

Aquests projectes es caracteritzen principalment per la seva capacitat d’autoorganització col·lectiva, la voluntat de dignificar les relacions laborals i contractuals dels i les treballadores professionals, la contribució solidària dels i les membres dels projectes voluntaris, i la transparència en la gestió econòmica i en la presa de decisions.

Alguns d’aquests projectes són Ca l’Abril, Més que cures, Coopnet, Mujeres Palante o Clara Ser Gran. A la web de la campanya trobareu tota la informació referent a la seva tasca i catàleg de serveis.

La raó de ser d’aquests projectes és precissament crear un model alternatiu que proporcioni benestar i qualitat de vida a les usuàries, les treballadores i les famílies. Mitjançant la campanya 'Prescrivim cura digna!' es pretén reconèixer el valor social de les iniciatives d’Economia Social i Solidària que despleguen la seva activitat en l’àmbit de treball de la llar i les cures, perquè ofereixen un servei i una atenció humana i propera centrat en les necessitats de les persones i lliure d’afany de lucre; i alhora, generen ocupació de qualitat.

Afegeix un comentari nou