DENIP, una llavor de no violència

 Font:
Font:

DENIP, una llavor de no violència

Resum: 

Cada 30 de gener des de 1964 se celebra el Dia Escolar de la No violència i la Pau (DENIP), commemorant la data en la qual va ser assassinat, el 1948, Mahatma Gandhi. La iniciativa creada pel pedagog i poeta mallorquí, Llorenç Vidal, s’ha estès internacionalment per les escoles, difonen els principis del pacifista, la Gran Ànima de la Índia, i generant noves i creatives experiències educatives sobre la Pau.

Què és la violència? Quins tipus de violències ens assetgen –personal, política, econòmica, ambiental? Causes? Conflictes bèl•lics? L’egoisme humà...? Existeix una alternativa a l’exercici sistemàtic de l’instint de lluita, l’argument únic de la destrucció brutal de l’altre i de la naturalesa, la norma i la constant en la resolució dels conflictes humans, personals, familiars, entre veïns, estats, etc...? L’alternativa la proposen aquells que volen un món més just i respectuós amb els Drets humans, una nova actitud davant la vida, la no violència a través de totes les seves i múltiples formes. Aquests dies i fins el 30 de gener, escoles i educadors de tota Catalunya treballaran amb recursos que facin reflexionar i prendre consciència sobre aquesta alternativa vital. És una crida a l’educació per la Pau a les escoles, les famílies i la societat en general.

Gairebé mig segle després de la implantació del DENIP, per impuls i desig de Lloreç Vidal, un educador, poeta i pacifista mallorquí, Menció d'Honor del Premi UNESCO d'Ensenyament dels Drets Humans. Aquest seguidor de l’ideari de Gandhi ha fet possiblement més que ningú per difondre el seu missatge de Pau a través de l’èxit d’aquesta iniciativa. Com diu ell mateix, “és una llavor de no-violència i pau depositada dins la ment i dins el cor subconscient dels educadors i, a través d'aquests, dins la societat".

La Fundació per la Pau s’ha adherit a aquesta jornada i ofereix una interessant selecció de materials, enllaços i recursos per treballar el DENIP a l’escola, a més de participar en diverses accions i actes públics.

Enllaços d'interès:
Ideari no violent de Llorenç Vidal.
Xarxa d’Escoles Espanyoles Associades a la UNESCO.
Enllaços d’interès per treballar la Pau.
Arguments per la Pau.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou