Dia de l'Orgull Boig: no és el cervell, és el sistema
Comparteix
La cinquena edició d'aquesta mobilització a Catalunya sortirà el diumenge 29 a les 17:30 h de la plaça comercial de Barcelona.
1 de cada 4 persones estaran psiquiatritzades en algun moment al llarg de la seva vida, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i la xifra va en augment. El que està malament no és el nostre cervell, sinó el món en el qual vivim.
Les mobilitzacions de l'Orgull Boig, que tenen l'origen al Canadà als anys 90, lluiten per ampliar aquesta mirada reduccionista biomèdica, però també per acabar amb les violències psiquiàtriques com les contencions mecàniques o la medicació i els ingressos forçosos, i pel reconeixement davant la llei com a persones en igualtat de condicions i sense excepcionalitat jurídica.
A més, denuncien la mercantilització de la sanitat i la vulneració del dret a la vida independent amb recursos precaris d'habitatge institucionalitzats i basats en la submissió, i reclamen una Renda Bàsica Universal que garanteixi una vida digna a totes les persones.
Per tot això, la comissió de l'Orgull Boig a Catalunya, formada enguany per les associacions que integren la Federació Veus i ActivaMent, crida a sortir al carrer el diumenge 29 de maig a les 16:30 h en la seva ja cinquena edició.
La manifestació sortirà a les 17:30 h de la plaça Comercial de Barcelona, on es farà abans un taller de pancartes i on el bloc del col·lectiu Insània ha convocat amb la consigna de portar blisters, prospectes i capses de medicaments sota l'irònic lema "Ha arribat la nostra maleïda hora del te". El recorregut acabarà a Pla de Palau on es farà un micro obert, amb narracions, contes i poemes, una performance i concerts.
D'aquesta manera, i seguint la idea del 'MadPride' que ja s'ha estès per diversos països des de fa dècades, es reapropien del concepte de la bogeria per capgirar el significat d'un terme que s'ha utilitzat històricament per desqualificar i menysprear, i que crea malestar entre les persones afectades.
La salut mental, de cara
Després de la pandèmia, les organitzadores confien en recuperar l'èxit d'assistència dels primer anys de la mobilització i animen la ciutadania a participar-hi.
"Pensem que la salut mental ens toca a totes perquè són situacions de patiment que et poden passar a tu o a algú que estimes. No podem girar-li la cara perquè això fa que moltes persones que tenen un problema no vulguin acceptar-ho. I el malestar s'ha de tractar, que no vol dir medicalitzar. Cadascú ha de trobar la seva manera", expliquen.
A més, "les causes socials ens emmalalteixen": "El capitalisme provoca patiment. Per això ha de venir tothom, perquè aquest sistema ens perjudica i l'hem de canviar entre totes".
En primer lloc, l'objectiu és visibilitzar-se, "positivitzar l'experiència, que no et faci vergonya i que no et sentis culpable", però el segon és lluitar pels seus drets, organitzar-se i transformar la societat, ja que "els col·lectius vulnerables són més víctimes d'abusos perquè no es poden expressar o són desacreditats".
Exposició al CCCB i Radio Nikosia en directe
Amb motiu d'aquesta reivindicació, aquest mateix dia es podrà veure de forma gratuïta al CCCB l'exposició 'Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat', sobre la figura d'un psiquiatre molt particular. Comunista i exiliat republicà, va humanitzar la vida de les persones que va tractar a través de l'art, i deia que per tenir cura de les persones malaltes havia de curar l'hospital sencer.
Radio Nikosia emetrà el seu programa en directe, sobre la bogeria i aquesta exposició, al mateix CCCB el dissabte 28 de maig.
Diumenge 29 de maig torna l'orgull boig a Barcelona, amb la seva cinquena edició. pic.twitter.com/OAQXPJw13m
— OrgullBoig (@Orgull_Boig) May 25, 2022
Afegeix un nou comentari