Dona Kolors: roba contra l’exclusió social

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
Des de Dona Kolors porten tots els processos  de la marca, es dissenya, es fan els patrons, s’escala, es talla, es cus i es comercialitza  Font: El Lloc de la Dona
Des de Dona Kolors porten tots els processos de la marca, es dissenya, es fan els patrons, s’escala, es talla, es cus i es comercialitza Font: El Lloc de la Dona
Dona Kolors és una marca de roba que ofereix oportunitats laborals i econòmiques a dones en situació d’exclusió social Font: El Lloc de la Dona
Dona Kolors és una marca de roba que ofereix oportunitats laborals i econòmiques a dones en situació d’exclusió social Font: El Lloc de la Dona
Totes les dones que hi treballen són víctimes de tracta o que exercien la prostitució.  Font: El Lloc de la Dona
Totes les dones que hi treballen són víctimes de tracta o que exercien la prostitució. Font: El Lloc de la Dona

Dona Kolors: roba contra l’exclusió social

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

La marca de roba ofereix oportunitats laborals i econòmiques a dones en situació d’exclusió social en contextos de prostitució i víctimes de tracta.

El Lloc de la Dona neix de la congregació de les Germanes Oblates l'any 1984 per acompanyar dones en situació d’exclusió social. Donen suport emocional, en recerca de feina i de formació tècnica, d’alfabetització i laboral a dones víctimes de tracta o que exercien la prostitució.

Un dels cursos que fan des de l'entitat és el taller de costura. Les dones passen un any aprenent el procés de confecció però, degut al seu passat i a no tenir documentació, no troben feina. En aquest context neix Dona Kolors, una marca de roba social sorgida el 2016, on tots els productes els elaboren les dones d'El Lloc de la Dona. “Les dones no tenien documentació així que la seva inserció laboral era inexistent i el fet d’haver exercit la prostitució feia impossible aconseguir feina”, lamenta la directora d’El Lloc de la Dona, Núria Casanovas.

Des del projecte de Dona Kolors porten tots els processos de la marca. "Es dissenya, es fan els patrons, s’escala, es talla, es cus i es comercialitza per no externalitzar cap part”, assegura Casanovas. A més, només contracten dones que hagin passat pel curs d’El Lloc de la Dona, promovent així la inserció laboral de les dones que formen.

Més que una marca de roba

Per les dones aconseguir feina i treballar a Dona Kolors és de gran importància. “De cop i volta ja no són invisibles. Deixen d’exercir la prostitució, aconsegueixen documentació, la seva autoestima creix i senten que poden fer la seva vida”, relata Casanovas. Una de les dones treballadores, que vol mantenir el seu anonimat, assegura que li ha “aportat una major qualitat de vida, poder viure millor i poder tirar endavant”.

Aquesta feina proporciona, a les onze dones que hi treballen, esperances que sense aquests projectes no tindrien. “M’agradaria tenir la meva pròpia marca, fent les coses per mi mateixa, sent independent, treballant pel meu compte”, relata una de les dones treballadores.

Dona Kolors ofereix oportunitats que no tindrien als seus països, "vaig deixar el meu país per trobar una vida millor. És molt dur viure-hi allà", declara una de les dones que vivia a Nigèria. "Només un dels meus germans sabia que marxava. A la meva mare li vaig dir en arribar aquí, no volia que es preocupessin per mi", continua.

La roba es pot trobar a la botiga en línia i també a botigues físiques multimarca de Mallorca i el País Basc. A més, compten amb dos mercats anuals, a l’estiu i al Nadal, on vénen els complements. Tot i que “al setembre ens plantejarem una línia de comercialització pròpia” celebren des d’El Lloc de la Dona.

El Lloc de la Dona

El 1996 s'elabora el Programa d'Atenció a la Dona del Raval i s'inaugura el centre d'El Lloc de la Dona com a espai de reunió i acció comú. Ja fa més de 30 anys que donen cobertura social a les dones que exerceixen la prostitució o són víctimes de tracta.

La missió principal de l'entitat són els projectes socials per afavorir el desenvolupament integral i autonomia de les dones que exerceixen la prostitució i treballar per la sensibilització i transformació social, denunciant les situacions d'injustícia social que afecten a les dones.

Afegeix un comentari nou