Efren Carbonell: "S’ha de fer el que calgui i pensar que això s’acabarà. Seguirem treballant i readaptant-nos"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Adam Peribáñez
Imatge de la campanya "El botó màgic" Font: Aspasim
Imatge de la campanya "El botó màgic" Font: Aspasim
Imatge de la campanya "El botó màgic" Font: Aspasim
Imatge de la campanya "El botó màgic" Font: Aspasim
Un dels tallers de la Fundació Aspasim Font: Aspasim
Un dels tallers de la Fundació Aspasim Font: Aspasim

Efren Carbonell: "S’ha de fer el que calgui i pensar que això s’acabarà. Seguirem treballant i readaptant-nos"

Autor/a: 
Adam Peribáñez
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La Fundació Aspasim porta més de 80 anys treballant amb persones amb discapacitat intel·lectual greu. Aquest 2020 han dedicat tots els seus esforços a mantenir activa la seva tasca, adaptant-la a la situació actual.

Efrén Carbonell és el director d’Aspasim, i ens explica com han treballat aquest 2020 i com han adaptat les seves activitats nadalenques i prenadalenques.

Com heu viscut fins ara la situació de pandèmia?

Doncs mira, fa just uns dies feia nou mesos que estem convivint amb el COVID-19, i durant tot aquest temps el nostre esforç principal ha estat normalitzar al màxim l’activitat d’Aspasim. A l’inici d’aquest nou curs 2020-21 vam tenir un rebrot, que vam poder controlar molt bé i va tenir una afectació petita. Després d’una setmana d’aturada, vam poder reprendre l’activitat.

I de cara a les festes d’enguany? Un dels vostres grans projectes és el Botó màgic, la companyia de contacontes.

Com deia, no volem deixar de fer res del que fem normalment. Aquest any havíem de celebrar els cinc anys del Botó Màgic amb un festival, que ja farem. Mentrestant, se’ns va acudir convidar a les escoles de Catalunya a què col·laboressin amb un vídeo en llenguatge de signes per a commemorar el 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Vam comptar amb la participació de milers de nens i vam crear un videoclip inclusiu, incloent llenguatge de signes. També hi van participar diversos músics com El Pot Petit o Dàmaris Gelabert. Tots ells anaven a participar a l’acte, i esperem poder-lo celebrar com cal en el futur.

Un altre dels projectes amb més activitat en aquestes dates és la venta dels productes Sentit. Com ha canviat l’enfoc aquest nadal?

Els productes Sentit, davantals de cuina, pessebres i més, estan fets per persones que allò que fan els dona un sentit i dona sentit al que fem. En anys normals anàvem a totes les fires i mercats possibles, però aquest any no hem pogut anar a tots els llocs on ens agradaria.

Tot i això, hem pogut estar al mercat de Pedralbes i ara a finals de desembre estarem a Plaça Catalunya, a Barcelona amb un stand. Però no parem, i per a adaptar-nos hem creat una botiga online al nostre web on es poden adquirir tots aquest productes de caire social.

Tot i que heu pogut dur a terme la majoria dels projectes amb adaptacions, hi ha hagut algun que hagi hagut de canviar radicalment?

Aquest seria el cas del Correm junts, una cursa d’una milla que organitzem anualment i en la que participen persones amb discapacitat. Aquest any havíem de celebrar la 8a edició, però no ha estat possible.

En canvi, vam posar-nos en contacte amb l’il·lustrador Miguel Gallardo i vam crear unes samarretes commemoratives, de les que n’hem arribat a vendre més de mil! D’aquesta manera hem mantingut d’alguna manera l’esperit del Correm Junts.

Com encareu els propers mesos?

Com fins ara, sense aturar-nos. S’ha de fer el que calgui, i pensar que això s’acabarà. Seguirem treballant amb aquesta forma híbrida amb els productes Sentit, i readaptant-nos. Som col·lectiu de risc, així que esperem poder-nos vacunar en els propers mesos també. I ens queda pendent l’acte del Botó Màgic, que volem recuperar una vegada es pugui.

Afegeix un comentari nou