El Centre Català d’Empresa i Drets Humans, més a prop de ser una realitat

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
El moment de la votació de la proposta de llei per a la creació del Centre Català d'Empresa i Drets Humans al Parlament. Font: Lafede.cat
El moment de la votació de la proposta de llei per a la creació del Centre Català d'Empresa i Drets Humans al Parlament. Font: Lafede.cat

El Centre Català d’Empresa i Drets Humans, més a prop de ser una realitat

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

El Parlament admet a tràmit la proposta de llei per crear aquest organisme públic.

El Centre Català d’Empresa i Drets Humans està més a prop de ser una realitat després que el ple del Parlament hagi rebutjat l’esmena a la totalitat presentada per Vox amb 111 vots en contra de PSC, ERC, Junts, CUP i Comuns, i per tant, hagi admès a tràmit la proposta de llei per a la creació de l'organisme.

Aquest tràmit inicia un procés de debat a la cambra sobre aquesta proposta, elaborada pel Grup català d’Empresa i Drets Humans que formen Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, per tal de consensuar un text definitiu que s'hauria d'aprovar aquest any.

Un organisme regulador

El Centre serà un organisme públic i independent que vetllarà perquè el procés d’internacionalització de l’economia catalana no generi impactes negatius socials o mediambientals, especialment als països més empobrits, tenint en compte que més de 3.000 empreses catalanes operen a l’exterior, de forma directa o mitjançant més de 7.500 filials.

D'aquesta manera, serà l’instrument que garantirà la coherència entre les polítiques econòmiques, d’acció exterior i de cooperació internacional.

La iniciativa, que situaria Catalunya com a referent internacional en matèria de drets humans, compta amb el suport de més de 8.000 entitats de la societat civil, que fan una crida per recollir signatures a través de la web alertaDH.org en què també s'exposen 14 casos documentats d’empreses catalanes que vulneren els drets humans arreu del món.

A l'espera del text definitiu

Tant el PSC, com Junts per Catalunya i En Comú Podem, han subratllat que no és una proposta en contra de les empreses sinó en contra d'aquelles que vulneren els drets humans.

Per la seva banda, Núria Carulla, portaveu de les entitats impulsores, ha valorat positivament que el Parlament hagi donat llum verda a la tramitació de la llei i ha demanat que es respecti l'esperit del text i els objectius pels quals s'ha demanat la creació de l'organisme.

Susanna Segovia, del comuns, i Eulàlia Reguant, de la CUP, també han fet incidència en aquesta qüestió avisant que la tramitació no ha de servir per modificar el text i fer un centre descafeïnat per fer un rentat d'imatge.

Afegeix un comentari nou