Àmbit de la notícia
Comunitari

El Centre d’Arts Santa Mònica i La Traginera, posen en marxa el projecte ‘Llums Comuns’

Entitat redactora
Colectic-comunitari
  • La façana del Centre d'Arts Santa Mònica amb algunes de les peces del projecte 'Llums Comuns'. Font: La Traginera.
    La façana del Centre d'Arts Santa Mònica amb algunes de les peces del projecte 'Llums Comuns'. Font: La Traginera. Font: La Traginera

Els llums de la instal·lació passaran a disposició del veïnat del Raval perquè en pugui fer ús com un recurs comunitari.

El Centre d’Arts Santa Mònica i La Traginera, la Comunalitat de Ciutat Vella, han unit forces per posar en marxa el projecte comunitari ‘Llums Comuns’, al que es va donar el tret de sortida el passat mes de novembre amb l’encesa d’una instal·lació lumínica basada en l’obra ‘Liberty and Light’ de Chila Kumari. L'encesa va coincidir amb la inauguració del Festival de Cultura Raval(s)  tot i que les obres es podran veure des de l’exterior del Centre d'Arts Santa Mònica fins al pròxim 4 de febrer.

Les escultures de neó que conformen ‘Llums Comuns’ van ser produïdes a la cooperativa Impulsem, del barri del Raval, a Barcelona, en el marc del festival Llum BCN 2023. Amb ‘Liberty and Light’, Kumari fusiona el missatge pacifista del ‘Guernika’ de Pablo Picasso, amb la iconografia de la seva herència cultural hindú-panjabi per denunciar les actuals turbulències globals. Es tracta d’un esclat de llum i color en un context col·lectiu de foscor.

Un cop finalitzi la mostra, els llums de la instal·lació passaran a disposició del veïnat del Raval perquè en puguin fer ús com a recurs comunitari, és a dir, un recurs per fomentar la participació, l’autoorganització i les xarxes de suport entre les persones, col·lectius i entitats. A més, s'oferirà formació perquè el veïnat interessat pugui construir els seus propis llums.

Durant aquests mesos, el projecte 'Llums Comuns' ha proposat també diverses activitats i accions comunitàries que han permès que la ciutadania s'apropi a les peces i al projecte. En el marc del Festival Raval(s), es va organitzar una ruta decolonial de la mà de Mabel Llevat, amb l'objectiu d'obrir un espai de discussió sobre la pràctica artística com a comú vertebrador multicultural.

Amb aquest projecte, el Centre d'Arts Santa Mònica materialitza els objectius d'entendre la seva funció pública en clau de bé comú i redefinir-se com una nova institució no elitista, inclusiva i comunitària, creuada per l'escolta i les cures. La col·laboració entre el centre d'arts Santa Mònica i La Traginera, la Comunalitat de Ciutat Vella, neix amb l'objectiu de treballar conjuntament per difondre l'art i l'espai públic com un bé comú i per generar sinergies i propostes de caràcter comunitari al territori.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari