Ràdio comunitària, rutes i bàsquet: el festival Raval(s) omple el barri d’activitats

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
El programa de ràdio comunitària a càrrec de la cooperativa Colectic a l'espai jove del festival Raval(s). Font: Colectic. Font: Colectic
El programa de ràdio comunitària a càrrec de la cooperativa Colectic a l'espai jove del festival Raval(s). Font: Colectic.

Ràdio comunitària, rutes i bàsquet: el festival Raval(s) omple el barri d’activitats

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La plaça Folch i Torres va acollir, el passat divendres, totes les activitats per a joves del festival.

En baixar per Ronda Sant Pau, el passat divendres al vespre, era difícil no notar que alguna cosa estava passant al barri del Raval, a Barcelona. A tocar de la plaça Folch i Torres, gairebé arribant al Paral·lel, una gran congregació de joves avisava que ens trobàvem a l'espai jove del festival Raval(s), una mostra que, durant tot el cap de setmana, va fer que l'emblemàtic barri de la capital catalana s'omplís de propostes culturals a càrrec de més d'un centenar d'entitats locals.

La primera de les activitats del vespre va ser el programa de ràdio en directe que va omplir la plaça amb les veus de les dinamitzadores comunitàries Sara De Miguel i Clara Massana i que va comptar amb l'organització i l'assistència tècnica de les joves de la cooperativa tecnològica Colectic. Durant tot el programa, De Miguel i Massana van anar entrevistant les diferents encarregades de les activitats juvenils que van anar desenvolupant-se durant la tarda.

En paral·lel al programa de ràdio, on va tenir molt protagonisme la música en directe i el rap, també es van dur a termes una sèrie de rutes fotogràfiques a càrrec de Colectic. L'educadora de l'entitat, Ana Pérez, explica que "com a part de la gimcana fotogràfica hi ha cinc rutes amb temàtiques diferents". Aquestes temàtiques van anar des del jaciment situat a sota del Casal de Barri del Raval fins a parcs i monuments, passant per places i restaurants del barri.

"Totes les rutes", continua Pérez, "han estat creades mitjançant un procés de cocreació amb l’Espai Socioeducatiu del Raval i, a través de diverses dinàmiques amb joves, van acabar donant com a fruit aquestes rutes que funcionen amb codis QR o NFC".

Esport i cultura units amb 'Ball Inn'

Un cop el programa de ràdio comunitària havia acabat, va ser el moment d’omplir les ‘pistes negres’ del Raval amb música, art i esport de la mà del col·lectiu ‘Ball Inn’. "Som una comunitat de gent aficionada al bàsquet, de tots els nivells, tant amateur, com mitjà i professional", comenta Daniel, conegut artísticament com a Galgo Katari, dinamitzador del col·lectiu.

Durant la resta del vespre, ‘Ball Inn’ es va proposar trobar el "rei de la pista, és a dir, el millor jugador del Raval", mitjançant una sèrie de proves que incloïen un 1 contra 1 i una sessió tècnica amb un jugador professional. Tota l’activitat esportiva, a més, comptava també amb la seva part artística, ja que, mentre es jugaven els torneigs, hi havia activitat de pintura i música en viu.

"El Raval és un dels nostres barris preferits per fer aquest tipus d’activitats, ja que aquí es viu molt el bàsquet, sobretot a través de les comunitats filipines i dominicanes", explica el Galgo, "per això quan L’Occulta ens va convidar a participar, no ens ho vam pensar dos cops".

Tal com explica el Galgo, entre les bambolines de tot el que va succeir el passat divendres a l’espai jove del festival Raval(s) es troba la cooperativa i centre cultural L’Occulta, que funciona com un espai d’artistes per a artistes. El seu cofundador, Felipe Pinilla, explica que l’espai "està enfocat a obres d’artistes migrades, dones i dissidències, portant tot això des de l’art més emergent i de base".

Pinilla, a més, explica que des de L’Occulta donen "una gran importància al treball social i de barri", a més d’explicar que, gràcies a la Fundació Tot Raval, s’han pogut enxarxar amb moltes altres entitats del barri. "Al final la nostra tasca és de gestió interna per donar espai a les entitats perquè es presentin i puguin dur a terme les seves activitats", comenta Pinilla.

Mesos d’organització amb totes les entitats del barri

"El festival respon a la diversitat del barri", comenten les dinamitzadores comunitàries Sara de Miguel i i Clara Massana, "perquè en aquest barri hi ha una oferta molt diversa perquè és un barri molt divers i això és el que el fa superespecial i el que fa que realment un festival com aquest tingui sentit".

Precisament aquesta àmplia oferta cultural i d'entitats fa que l'organització d'un festival com el Raval(s) sigui tot un repte. "Hi ha molt bona feina d'assemblees prèvies per donar veu a totes les entitats del barri i que puguin presentar les seves propostes", comenta el gestor cultural de L'Occulta, Felipe Pinilla.

L'organització del Raval(s) s'estructura a través d'unes assemblees plenàries que congreguen a més d'un centenar d'entitats del barri. En aquestes plenàries es decideixen línies generals del festival i, després, es fa treball per grups temàtics. Un cop s'han determinat les propostes, aquestes es tornen a portar a la plenària, que les valida, i es continua treballant així fins que surt un producte definitiu. Tot plegat, amb el suport incondicional, tal com destaquen Sara de Miguel i Clara Massana, de la Fundació Tot Raval, entitat encarregada de coordinar el teixit associatiu del barri.

Afegeix un comentari nou