El col·lectiu LGTBI a l’Afganistan dels talibans

IdemTV
Autor/a: 
Carme Porta
Les associacions LGTBI han manifestat la seva preocupació per la situació del col·lectiu a l'Afganistan. Font: Unsplash
Les associacions LGTBI han manifestat la seva preocupació per la situació del col·lectiu a l'Afganistan. Font: Unsplash

El col·lectiu LGTBI a l’Afganistan dels talibans

Autor/a: 
Carme Porta
IdemTV

Resum: 

L’homosexualitat, tot i ser una pràctica comuna entre homes adults i joves, no es reconeix com a orientació i es considerada pecat i delicte greu, estrictament prohibit per la llei sharia.

Humiliar i agredir persones homosexuals per part de grups organitzats homòfobs és una pràctica que s’ha anat estenent en alguns països. El passat mes d’agost, a l’Afganistan, un home gai va ser violat i torturat per un grup d’homes. La trampa va ser una falsa promesa d’evacuació del país després de la presa per part dels talibans.

Afganistan és un dels països on el col·lectiu LGTBI està més amenaçat. El 2018 va entrar en vigor un nou codi Penal que penalitzava conductes sexuals entre persones del mateix sexe. L’anterior Codi, vigent des de la invasió dels EUA preveia llargues penes de presó i recollia l’homosexualitat dins dels assassinats d’honor com a causa per a oferir càstigs menors.

Al nou Codi, l’acte sexual masculí comporta fins a 2 anys de presó i l’acte sexual femení fins a un any. La llei pot aplicar la pena de mort per ser homosexual per als actes sexuals entre persones del mateix sexe i s’ha aplicat en algun cas.

Amb el restabliment del regim talibà es crea una indefensió total dels drets humans, malgrat alguns dels seus representants han declarat que els respectarien. Les dones són el primer objectiu però també ho són les persones del Col·lectiu LGTBI.

La comunitat LGTBI, que ja vivia en la clandestinitat i l’exili, viu amb por de ser perseguits i assassinats amb l’aplicació de la Sharia com a llei. La llibertat de les dones queda del tot limitada, han d’estar subjugades a l’home, sigui pare o marit, no tenen dret a l’educació ni poden fer esport ni mostrar el seu rostre ni sortir soles o treballar en una mena d’empresonament domiciliari que les amaga sota una burka i els nega tots els drets. El col·lectiu LGTBI no sembla tenir massa millors perspectives.

L’homosexualitat tot i ser una pràctica, sembla que comuna, entre homes adults i joves no es reconeix com a orientació i es considerada pecat i delicte greu, estrictament prohibit per la llei sharia. L’anterior etapa del règim talibà es van portar a terme condemnes cruels per a les persones acusades d’homosexualitat i sodomia com ser aixafats per un mur, lapidats o decapitats.

Diferents persones de la comunitat LGTBI clandestina han declarat el seu pànic a ser executats pel règim, que no tolera el col·lectiu, davant la manca de possibilitats de sortida i havent d’extremar les precaucions que ja aplicaven en un país on ja es considerava un delicte.

A nivell internacional les associacions feministes i LGTBI han manifestat la seva preocupació per la situació de les dones i les persones LGTBI reclamant que el règim talibà respecti els seus drets i exigint a la comunitat internacional que proporcioni assistència humanitària urgent i protecció a tots les persones de l'Afganistan així com que utilitzi tots els mecanismes polítics necessaris per posar fi a les violències a l’Afganistan.

En el mateix sentit s’ha reclamat insistentment que els diferents països obrin les fronteres a les persones refugiades i sol·licitants d’asil i es faciliti la seva evacuació, prioritzant les dones i les persones LGTBI.

Afegeix un comentari nou