El lleure educatiu promou els Drets Sexuals i Reproductius

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Fomentant una mirada inclusiva dels Drets Sexuals i Reproductius des dels espais educatius de lleure es poden contrarestar discursos i actuacions discriminatòries. Font: Consell Nacional de Joventut de Catalunya
Fomentant una mirada inclusiva dels Drets Sexuals i Reproductius des dels espais educatius de lleure es poden contrarestar discursos i actuacions discriminatòries. Font: Consell Nacional de Joventut de Catalunya
Una nova guia per a treballar els Drets Sexuals i Reproductius en el lleure educatiu. Font: Consell Nacional de Joventut de Catalunya
Una nova guia per a treballar els Drets Sexuals i Reproductius en el lleure educatiu. Font: Consell Nacional de Joventut de Catalunya
El jovent ha de tenir tota la informació per poder decidir lliurement sobre la seva vida sexual i reproductiva.  Font: Consell Nacional de Joventut de Catalunya
El jovent ha de tenir tota la informació per poder decidir lliurement sobre la seva vida sexual i reproductiva. Font: Consell Nacional de Joventut de Catalunya

El lleure educatiu promou els Drets Sexuals i Reproductius

Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Les entitats de lleure educatiu, liderades pel Consell Nacional de Joventut de Catalunya, aposten pel Dret a l’educació sexual com a base per a reivindicar els Drets Sexuals i Reproductius.

El jovent viu avui dia un retrocés constant en els seus drets. Tant és així que la transgressió dels Drets Sexuals i Reproductius queda quasi sempre en darrer terme, fins al punt que aquest mateix col·lectiu identifica aquests drets com els ‘drets oblidats’.

La garantia del gaudi dels Drets Sexuals i Reproductius, com a drets humans que són, és imprescindible per al desenvolupament just i equitatiu de la societat i suposa una transformació estructural per assolir aquesta justícia social. Hi ha, però, encara molts i moltes joves que no els coneixen o que fins i tot no n’han sentit a parlar.

Els Drets Sexuals i Reproductius tenen com a objectiu que totes les persones puguin viure la seva vida sexual i reproductiva de forma lliure i satisfactòria, sense discriminacions, riscos, amenaces, coaccions ni violències. I per assolir aquest objectiu i exercir aquests drets, al jovent, li cal informació.

“Totes les persones han de tenir la informació per prendre les seves pròpies decisions respecte a la seva sexualitat i reproducció. Per això des del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) defensem el Dret a l’educació sexual com a base de promoció dels Drets Sexuals i Reproductius” explica Núria Cabiscol, secretària política del CNJC, en la presentació de la guia.

Emmarquen el treball d’aquests drets en els espais de lleure educatiu per infants i joves en tant que són espais de referència pel creixement saludable. Sabent que fomentant una mirada inclusiva des d’aquests espais es poden contrarestar discursos i actuacions discriminatòries presents a la vida diària dels infants i joves.

Cabiscol fa èmfasi precisament també sobre l’objectiu de treballar conjuntament amb les entitats educatives i dotar-les de recursos, perquè des del seu punt de vista “l’acció transformadora de les entitats educatives del lleure és essencial en l’associacionisme, però encara més en la transmissió de valors i coneixements a les joves que participen en aquests espais”.

En aquest sentit, el CNJC, juntament amb el Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS) i l'Institut Català de les Dones (ICD), i amb la col·laboració de les seves entitats educatives membres ha elaborat la guia pedagògica ‘Reivindiquem els drets oblidats. Guia de treball dels Drets Sexuals i Reproductius en el lleure educatiu per garantir que el jovent tingui tota la informació per poder decidir lliurement sobre la seva vida sexual i reproductiva.

Quins són els Drets Sexuals i Reproductius?

Tal com els presenta l’Observatori dels Drets Sexuals i Reproductius i també la guia del CNJC, són aquests 10 drets humans relacionats amb la sexualitat, en constant evolució i que contribueixen a garantir la llibertat, la igualtat i la dignitat de les persones.

  • Dret a la igualtat: Viu i expressa la teva sexualitat com vulguis.
  • Dret a la participació: La diversitat sexual i de gènere es mou i va on vol.
  • Dret a la vida, la llibertat, la seguretat, i la integritat corporal: El teu cos és teu.
  • Dret a la privacitat: la informació sobre la teva sexualitat és només teva.
  • Dret a la llibertat de pensament, opinió i expressió: Expressa’t, organitzat i participa en accions i en moviments socials que reivindiquen els drets sexuals i reproductius i les llibertats fonamentals.
  • Dret a la salut i als beneficis de l’avenç científic: Reivindiquem l’accés a mètodes anticonceptius i a l’avortament segur per a totes.
  • Dret a la informació i a l’educació: Volem una educació sexual per viure una sexualitat satisfactòria.
  • Dret a l’autonomia i al reconeixement davant la llei: Expressa la teva sexualitat com vulguis i reivindica-ho.
  • Dret a escollir casar-se o no i a formar i planificar una família: Volem triar la forma de convivència que ens faci felices.
  • Dret a la rendició de comptes i a la reparació del dany: Si t’han fet o t’estan fent mal, tens dret a denunciar-ho i rebre ajuda.
Un enfocament feminista per al ple exercici dels DSiR

Per a reconèixer i exercir plenament els Drets Sexuals i Reproductius no podem quedar-nos només en la garantia de l’accés a l’atenció sanitària sexual i reproductiva. Hem de poder mirar més enllà, garantir l’autonomia de les dones, sense discriminacions, per a prendre les seves pròpies decisions respecte a la seva sexualitat i reproducció. Per a això, és imprescindible una educació i informació veraç, oportuna, científica i sense prejudicis, com exposa l’Observatori dels Drets Sexuals i Reproductius al seu web.

‘Reivindiquem els drets oblidats’, la guia per a entitats de lleure

La guia elaborada pel CNJC, en col·laboració amb el CJAS i l'ICD, compta amb una primera part introductòria i contextual sobre els Drets Sexuals i Reproductius i la sexualitat, remarcant la importància i l’obligació de les entitats educatives de lleure de treballar-los amb infants i joves per a garantir el seu exercici.

La segona part de la guia presenta cadascun dels 10 Drets Sexuals i Reproductius, d’una banda, fent-ne una explicació i interpretació per a apropar-los al context del col·lectiu de joves i, de l’altra, exposant un possible cas relacionat amb cadascun dels drets i proposant-ne una solució per a abordar-los.

Afegeix un comentari nou