La Federació d’Ateneus de Catalunya està preparant un llibre que recollirà la història i la realitat dels ateneus catalans en un homenatge al paper que han tingut i tenen dins de la societat catalana des de fa gairebé dos segles.
El 2013 la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) celebra el trentè aniversari de la seva fundació. En ocasió d’aquesta efemèride s’han realitzat i es realitzaran diferents activitats. Una d’elles és l’exposició «Catalunya, terra d’ateneus», que ja es va inaugurar el desembre de 2012 i que durant el 2013 i el 2014 recorrerà de forma itinerant el territori català.
Amb motiu d’aquest aniversari també s’està preparant un llibre que sortirà publicat a finals d’any amb la intenció de recollir la història del moviment ateneístic català al llarg dels gairebé dos-cents anys del seu naixement. El llibre s’ha encarregat a en Mariano Martínez, llicenciat en Humanitats, escriptor, editor i gerent de Rúbrica Editorial, i a en Pere Baltà, periodista, escriptor i polític molt vinculat al moviment ateneístic.
L’objectiu del llibre és recollir la història i la trajectòria dels ateneus catalans des de diferents vessants —la històrica, la social, l’econòmica, la patrimonial o l’antropològica—, amb l’associacionisme cultural com a punt de partida. Un document actualitzat que recordi el paper que les associacions culturals i els ateneus han jugat a l’hora de definir el model actual de la societat civil catalana, però que també parli de l’actualitat i del futur del moviment.
Des de la FAC es creu que és necessari i imprescindible que el moviment compti amb un llibre d’aquestes característiques, que projecti els ateneus com a "agents conservadors i difusors de la cultura tradicional i popular, com a cohesionadors i integradors socials, i com a escoles de democràcia, civisme, tolerància, respecte mutu i treball conjunt i en xarxa".
Afegeix un nou comentari