El pa sense gluten serà producte de primera necessitat...

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El pa sense gluten serà producte de primera necessitat...

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

.... i com a tal només se li aplicarà el 4% d’IVA. Aquest és el compromís que s’ha fet des del Govern central per tal d’equiparar el pa sense gluten al pa normal. Aquesta mesura ha estat acollida en positiu per l’Associació de Celíacs de Catalunya, que portava anys reivindicant equiparar els preus.

Des de fa anys les persones afectades per celiaquia veuen com la seva despesa en la compra d’aliments bàsics es dispara. I es que els productes sense gluten són exageradament més cars que els seus homònims amb gluten. Les seves demandes es van accentuar des del setembre amb la pujada de l’IVA, quan el pa sense gluten va passar a tenir el 10% d’impost afegit.

El compromís el va fer públic la Ministra Ana Mato en una compareixença assegurant que e reduirà l’IVA del pa sense gluten fins al 4%, el mateix que el pa normal. Aquesta declaració d’intencions sorgia d’una pregunta que Convergència i Unió va realitzar al Congrés dels Diputats on es demanava que tots els productes per a celíacs es beneficiïn de la reducció. I és que per a les persones amb aquesta malaltia l’únic tractament possible consisteix en fer una dieta sense gluten.

Des de l’Associació de Celíacs de Catalunya es celebra aquesta mesura tot i que creuen que s’hauria de fer extensiva a tots els elements “com la pasta, que també és un dels aliments bàsics”. La reducció de l’IVA és però un pas previ a normalitzar la situació dels 10.000 celíacs que hi ha arreu de Catalunya. Mentre el compromís no es faci efectiu, els afectats per la celiaquia hauran de continuar pagant un preu molt més al pel pa.

En aquesta notícia de TV3 s’explica amb claredat la diferència entre la compra per una persona amb celiaquia i una que pot consumir gluten:

Més informació: Xarxanet.org

Afegeix un comentari nou