El Parlament aprova la llei de reconeixement i protecció de l’escoltisme i el guiatge català

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
La proposta de llei ha rebut el suport dels grups parlamentaris d’ERC, JxCat, la CUP i en Comú-Podem. Font: Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge
La proposta de llei ha rebut el suport dels grups parlamentaris d’ERC, JxCat, la CUP i en Comú-Podem. Font: Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge
L'escoltisme i el guiatge té una llarga tradició a Catalunya i està present arreu del territori, comptant amb més de 20.000 infants i joves membres, 4.000 dels quals són caps. Font: Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge
L'escoltisme i el guiatge té una llarga tradició a Catalunya i està present arreu del territori, comptant amb més de 20.000 infants i joves membres, 4.000 dels quals són caps. Font: Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge

El Parlament aprova la llei de reconeixement i protecció de l’escoltisme i el guiatge català

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La llei reconeix la singularitat del moviment escolta i guia a Catalunya, així com els seus símbols, la territorialitat i l'articulació a través de la FCEG.

El Parlament de Catalunya ha aprovat la llei de reconeixement de l’escoltisme i el guiatge català en el ple celebrat aquest dimecres, 22 de març. Aquesta llei, impulsada per l’Associació Nacional Parlamentària Escolta de Catalunya (ANPEC) a petició de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG), té com a objectiu reconèixer la singularitat del moviment en l'àmbit social i regular mecanismes per promoure i projectar-lo internacionalment.

“És un dia per celebrar i compartir amb tot el moviment català, amb els d’ara i amb els de sempre”, explica la presidenta de la FCEG, Maria Vilàs, i afegeix: “l’aprovació d’aquesta llei representa la dignificació de la nostra tasca educativa, comunitària i de transformació social”. La llei reconeix la contribució social i educativa del moviment a Catalunya, els seus símbols, la territorialitat i la seva articulació a través de la FCEG.

L'escoltisme i el guiatge té una llarga tradició a Catalunya i està present arreu del territori. Comprès per tres associacions - Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya -, compta amb més de 20.000 infants i joves membres, 4.000 dels quals són els i les caps (monitors i monitores voluntàries). Mitjançant l’educació en el lleure de base voluntària i vessant comunitari, la seva missió és "educar infants i joves compromesos i crítics capaços de promoure la transformació social". Utilitza una metodologia pròpia, el mètode escolta i guia, que permet als infants i joves un desenvolupament integral de la persona.

Situant l’escoltisme i el guiatge català en l’àmbit internacional

L'aprovació de la llei també reforça l'escoltisme català en l’àmbit internacional. "Com a moviment global, l'aprovació d'una llei a Catalunya és important per a la projecció de l'escoltisme i el guiatge català més enllà del territori", recalca Vilàs. Es tracta del moviment educatiu per a infants i joves més gran del món. Amb més de 100 anys d’història, el conformen 50 milions de membres en prop de 170 països.

Tant l’Associació Mundial de Noies Guies i Noies Escoltes (WAGGGS de les seves sigles en anglès), com l'Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM de les seves sigles en anglès), animen les administracions públiques amb competències en educació, associacionisme i joventut, que reconeguin les entitats escoltes i guies dels seus territoris com les úniques legítimes per utilitzar els símbols i la terminologia d'aquesta organització. Catalunya se suma a una llarga llista de països i territoris que han fet aquest pas, com Portugal, França, el Regne Unit o Finlàndia, entre d'altres.

Un avenç per al moviment

“L’aprovació de la llei només és un pas més per al reconeixement real de la tasca educativa i social de l’escoltisme i el guiatge”, afirma Vilàs. La FCEG reivindica la necessitat d’impulsar marcs normatius més amplis per a tot l’associacionisme educatiu que promocionin i protegeixin el sector.

Les principals demandes de l’entitat són la disminució de la burocratització, una major planificació de la participació infantil i juvenil en l'àmbit municipal i nacional, l’accés a locals i espais públics i l’acompanyament a entitats a l’hora de poder continuar fent activitats a la natura en l’actual context d’emergència climàtica.

Comentaris

Amb gran satisfacció veig que , oficialment i per fi , la Llei reconeix l´Escoltisme.

Jo , que desde els dificils anys 50 he sigut Escolta en actiu fins que s´em varen emportar a aquella cosa del Servei Militar cap els anys 70 , he passat per l´Estol ,la Secció i el Clan de l´Agrupament Ramón Llull , llavors de la Germanor de Minyons de Muntanya-Boy Scouts de Catalunya.

Records imborrables que m´han marcat per tota la vida , i aixís seguirá fins al final. També vaig estar a la fundació del Grup d´Antics i Amics d´Escoltes Catalans , com a responsable de Muntanya. I ara, als setanta sis anys ,segueixo en contacte amb aquells amics i de nous vinguts del nostre Agrupament en trobades regulars

Tancant aquesta "part ,diguem-ne ,sentimental " repeteixo que no puc estar més orgullós del meu pas per l´Escoltisme i del que m´ha donat.

Eduard Mitjà.

Afegeix un comentari nou