El Parlament de Catalunya demanarà el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers

 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Parlament de Catalunya demanarà el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers

Resum: 

Insta al Ministeri de l'Interior a iniciar, en el període més breu possible, un procés per tancar els Centres d'Internament d'Estrangers. SOS Racisme considera que "s'ha fet història".

Dijous 2 de juliol, la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya ha votat les conclusions del Grup de Treball sobre el model de Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) i ha decidit aprovar la resolució. Tots els grups parlamentaris, amb l'excepció de Ciutadans i el Partit Popular, han donat suport a les conclusions del grup de treball. La resolució, però, no suposarà el tancament del CIE de Barcelona, ja que l'executiu català no té competències en aquesta matèria.

Es tracta d'una declaració pionera en matèria de drets humans no només a Catalunya, sinó a Europa. Així ho afirmen des de SOS Racisme Catalunya, una de les entitats que més s'han mobilitzat pel tancament dels CIE: "El Parlament de Catalunya ha fet història, situant-se com una de les primeres institucions compromesa amb l'esperit i finalitat de la Carta dels Drets Humans, i que esperem que sigui replicada a altres comunitats autònomes de l’Estat i països d’Europa".

Tot i així, les entitats socials que treballen per la defensa dels drets humans i pel tancament dels CIE consideren que aquest és "un pas més en la lluita contra una política migratòria repressiva i assassina" i seguiran "vigilants per l’escrupolós compliment d’aquests acords". Han mostrat la seva intenció de continuar treballant "per fer efectiu el tancament dels CIE i un canvi en les polítiques migratòries i d'estrangeria que respectin els drets humans i garanteixin el dret a la mobilitat de totes les persones".

La Comissió de Justícia i Drets Humans també ha assumit altres compromisos. Ha mostrat el seu rebuig a les batudes amb perfil ètnic, instant al govern de la Genralitat i al Govern Central a cessar aquestes actuacions il·legals. També s'ha pronunciat sobre les deportacions, rebutjant el Protocol 2007 sobre Deportacions, que preveu la sedació forçada i l'ús de corretges d'immobilització en els macrovols d'expulsió i ha denunciat les deportacions express, que es produeixen sense les mínimes garanties per a les persones que són expulsades.

Afegeix un comentari nou