Els Bancs del Temps Escolar

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els Bancs del Temps Escolar

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El 1998 neix a Barcelona el primer Banc del Temps (BdT) i actualment a Catalunya n’hi ha més de 32. La situació de crisi actual ha enfortit aquestes entitats i ara, des de l’Associació Salut i Família, s’estan posant en marxa els Bancs del Temps escolars.

Els bancs del temps són espais de trobada i intercanvi entre persones que ofereixen coneixements i serveis puntuals. La moneda de pagament és el temps, de manera que tothom que ho vulgui pot participar-hi per donar, rebre i compartir amb altres persones, generalment de l’entorn proper. Per cada hora que un usuari ofereix, el donant cobra una hora de temps que s’ingressa en el seu compte corrent d’hores. I aquest capital és el que podrà utilitzar per demanar els serveis disponibles al llistat dels BdT.

Durant el curs 2011 – 2012 s’ha dut a terme des de l’Associació Salut i Família, coordinadora de la xarxa de Bancs del Temps arreu de l’Estat, el projecte dels Bancs del Temps Escolar. Aquest projecte crea interacció entre els alumnes, els professors i les famílies i permet un intercanvi d’habilitats i coneixements. Els joves aporten les seves capacitats i els professors i les famílies creen noves oportunitats.

Tal i com expliquen des de l’Associació Salut i Família, aquest programa contribueix a millorar la convivència escolar, augmentar el rendiment dels alumnes, enfortir les seves habilitats comunicatives, facilitar els vincles amb el professorat i treballa amb la diversitat cultural dels alumnes. Les modalitats per aplicar-lo són o bé a través de les tutories, o de sessions monogràfiques, en tallers de grup o en matèries concretes.

De cara al nou curs s’han organitzat les Primeres Jornades sobre Bancs del Temps Escolars que tindran lloc els dies 5 i 6 d’octubre. D’alta banda els dies 18 i 19 d’octubre tindran lloc les XII Jornades sobre els Bancs del Temps.

Les perspectives de futur dels Bancs del Temps gaudeixen de bona salut i és que els bancs del temps són els únics que no neguen crèdits.

Els Bancs del Temps

L’actual situació de crisi ha impulsat i popularitzat aquest intercanvi de temps entre persones. Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més bancs del temps, 32, després de Galicia. La Josefina Altés, coordinadora del Programa Bancs del Temps a l'Estat espanyol i membre de l'Associació Salut i Família, explica que l’interès que desperta en els joves, li garanteix continuïtat al projecte i més ara amb la incorporació dels adolescents a través de les escoles.

Afegeix un comentari nou