Els Centres d’Educació Especial reclamen ser inclosos en el desplegament del decret d’educació inclusiva

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Pixabay (Llicència CC).
Dincat representa un total de 60 Centres d'Educació Especial a Catalunya. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC).
Els CEE reclamen ser inclosos en el desplegament del decret d’educació inclusiva. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC).
Dincat també expressa la necessitat de millorar el finançament dels CEE. Font: Pixabay (Llicència CC).

Els Centres d’Educació Especial reclamen ser inclosos en el desplegament del decret d’educació inclusiva

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Dincat expressa la necessitat de culminar el desplegament del decret 150 i millorar el finançament dels CEE.

Aquest dilluns, més d’un centenar de Centres d’Educació Especial (CEE) de Catalunya han obert les portes per començar un nou curs amb normalitat. Més de 7.800 alumnes -prop d’un 7% més respecte a l’any passat- han omplert els centres en un context de més seguretat que el del curs passat, quan la situació sanitària derivada de la Covid-19 plantejava molts més interrogants i incerteses.

Coincidint amb l’inici de curs, Dincat, que representa un total de 60 d’aquests centres arreu del país, ha lamentat que, un any més, no s’hagi posat fil a l’agulla per culminar el desplegament del decret d’educació inclusiva, que ha de suposar un pas molt important en la millora de l'accés, participació i assoliment de competències de l'alumnat amb necessitats educatives especials.

“Estem inquiets en aquest sentit perquè ja fa quatre anys que el decret s’hauria d’haver desplegat i ara ha començat un nou curs i no ho estem veient”, expressa a Xarxanet la Mariona Torredemer, representant de les Escoles d’Educació Especial a Dincat.

El decret 150 d’educació inclusiva preveu, entre altres, un pla específic perquè els CEE esdevinguin centres de recursos i suport per a la inclusió (CEEPSIR) per caminar cap a la inclusió, un procediment que encara no ha vist la llum. “No s’ha desplegat el pla perquè aquests centres es puguin transformar en aquest recurs i suport per a l’escola inclusiva”, diu Torredemer.

A banda, afegeix la representant de Dincat, també s’haurien d’haver creat en els Serveis Territorials unes Comissions d’Ordenació Educativa inclusiva que, de moment, tampoc s’han posat en marxa en tots els casos.

“El Departament d’Educació diu que ha posat suport a les escoles ordinàries públiques, però no té en compte els CEE privats i concertats, quan nosaltres teníem el compromís de l’anterior Govern que els centres tindríem un paper important en el desplegament del decret; de moment no ha estat així”, lamenta Torredemer.

En aquest sentit, l’entitat espera que el Govern posi en marxa una Taula de Treball que culmini aquest procés amb la complicitat dels CEE i els seus professionals, com es va comprometre l’actual Govern en una reunió el passat mes de juliol. “Fa anys que reclamem la creació d’una Taula de treball que defineixi un pla específic i realista”, assegura l’entitat, que remarca la bona tasca dels CEE i la confiança que hi dipositen les famílies -com demostra l’increment del nombre de matriculats- perquè se’ls inclogui en el procés de transformació de l’educació inclusiva.

Més finançament per garantir el bon funcionament dels centres

Igualment, Dincat vol posar el focus en la necessitat que s’incrementi l’actual finançament dels concerts a fi de garantir el bon funcionament i la plena viabilitat dels CEE. Aquests reclamen des de fa anys al Departament d’Educació més dotació econòmica i de personal, que ha de servir, entre altres, per poder comptar amb un professional d’infermeria en els centres que ho requereixin.

“Portem dient des de fa temps que els concerts educatius són insuficients pel que fa a les despeses de funcionament dels centres, fa molts anys que no es revisen i ja hem demanat diverses vegades parlar amb la direcció general de centres privats per veure com podem millorar el finançament dels centres concertats”, explica Torredemer.

En aquest sentit, l’entitat recorda que la situació econòmica dels CEE s’ha agreujat el darrer any a conseqüència de les despeses derivades de la crisi sanitària de la Covid-19, com la compra d’equips de protecció, dotació de material, així com l’augment dels costos de la neteja i desinfecció.

Tanmateix, en el seu comunicat, Dincat expressa la seva preocupació perquè s’hagi exclòs el col·lectiu del projecte entorn la transformació i connectivitat digital, més tenint en compte que la bretxa digital també és una realitat entre l’alumnat amb necessitats especials. Una decisió, asseguren, que va en contra de la inclusió digital de les persones amb discapacitat intel·lectual a la societat i no fa més que deixar-les enrere. “Ho hem preguntat i se’ns ha dit que probablement entrarem en una segona fase, però encara no sabem per què ens hem quedat fora de la primera”, rebla Torredemer.

Finalment, Dincat també fa palesa la necessitat de revisar les ràtios d’alumnat i professorat als centres per adequar-los a la realitat actual i la importància de posar fi a l’endarreriment de la resolució de la subvenció de monitors de menjadors, que qualifica de “greuge econòmic molt important” per als CEE.

Afegeix un comentari nou