Els grups de suport a la lactància materna, trencant estereotips

Ravalnet
Foto de grup del grup de lactància del CAP Sant Rafael Font: Rita Vera
Foto de grup del grup de lactància del CAP Sant Rafael Font: Rita Vera
Cartell del Congrés Fedalma 2017 sobre lactància materna Font: Marta Rabasa López de Navarcles - Fedalma
Cartell del Congrés Fedalma 2017 sobre lactància materna Font: Marta Rabasa López de Navarcles - Fedalma
Una mare alletant la seva filla Font:  desireefawn (Flickr)
Una mare alletant la seva filla Font: desireefawn (Flickr)
Grup de postpart i criança a Aúpali! Font: Aúpali!
Grup de postpart i criança a Aúpali! Font: Aúpali!
Portada del folletó sobre el curs de lactància materna 2017-2018 de Fedalma Font: Fedalma
Portada del folletó sobre el curs de lactància materna 2017-2018 de Fedalma Font: Fedalma

Els grups de suport a la lactància materna, trencant estereotips

Ravalnet

Resum: 

El 21 i 22 d'abril, l'associació Pit Penedès acull el congrés anual de la Federació Espanyola d'Associacions i Grups Pro Lactància Materna (Fedalma). Aprofitem per parlar dels grups de suport a la lactància i la tasca que realitzen.

En una societat individualista, amb famílies nuclears petites i sovint desarrelades, els primers dies i setmanes de maternitat i paternitat no resulten gaire fàcils. Falta el suport familiar i de l'entorn, tant a nivell logístic com a nivell emocional. Per poder compartir experiències i dubtes sobre els nadons, la maternitat i la lactància han anat sorgint grups de postpart i criança a hospitals, CAP, entitats, botigues, etc. Alguns d'aquests se centren en el suport a la lactància materna, una de les primeres dificultats que es troben moltes mares. Encara que alletar sembli natural i instintiu, té la seva tècnica i la manca de referents fa que sovint els primers dies resultin complicats. Rebre el suport i consell de mares experimentades en aquests primers moments pot fer la diferència entre abandonar o aconseguir una lactància satisfactòria.

A Catalunya hi ha en l'actualitat al voltant de 50 grups de suport a la lactància, la majoria organitzats dins la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna. Són associacions de dones que desenvolupen projectes, activitats i serveis dirigits a un sector determinat de la població: dones que volen alletar als seus fills i filles.

Donen suport a les dones que volen donar el pit i tenen alguna dificultat, perquè les puguin superar i continuar alletant tot el temps que vulguin elles i els seus fills/es.

Eulàlia Torras, assessora de lactància de l'associació Alba Lactància Materna i presidenta tant de la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna com de la Federación Española de Asociaciones pro Lactancia Materna (Fedalma), explica que aquest moviment de grups de suport mutu "neix de la necessitat compartida d'un col·lectiu concret (mares alletants) que es troba amb dubtes i dificultats per tirar endavant amb la seva opció de criança i no rep suport suficient des d'altres sectors, com el sanitari, el laboral... Decideixen organitzar-se entre elles dins el sector social, en primer lloc per ajudar-se mútuament, i més endavant per fer difusió i participació social per canviar les coses i que les mares futures no es trobin amb els mateixos entrebancs que es van trobar elles".

Pit Penedès és una d'aquestes associacions i aquests dies acull la trobada anual de la federació espanyola. Glòria Villena hi participa i s'està encarregant de l'organització del congrés. És assessora de lactància des de fa més de 20 anys i llevadora. Explica que l'entitat alt penedesenca busca "donar suport a aquelles mares que volen donar el pit i tenen alguna dificultat, perquè les puguin superar i continuar alletant tot el temps que vulguin elles i els seus fills/es".

Trencant etiquetes, a Vilafranca del Penedès

Els tòpics, els estereotips i les males pràctiques no ajuden a la lactància materna. El Congrés Fedalma 2017 s'ha proposat trencar amb aquests. És la trobada anual de les associacions que formen part de la Federación Española de Asociaciones pro Lactancia Materna i enguany té lloc a Vilafranca del Penedès, el 21 i 22 d'abril. "Trencant etiquetes" és el lema del congrés, que compta amb la participació de pediatres, infermeres pediàtriques, assessores de lactància, divulgadors/ores, etc.

La comunicació és l'eina per fer front a aquestes "etiquetes" i mites que encara existeixen al voltant de la lactància i el congrés dedica bona part de les ponències a parlar-ne. La Glòria Villena assegura que "tenim darrere moltes dades objectives que ens demostren que la lactància materna és el millor per als nostres fills, per les mares i inclòs per la salut publica. I no ens casem de fer difusió. Al congrés volem aportar eines per comunicar i per comunicar millor. Per fer arribar aquest missatge".

Les Tecnologies de la Comunicació i la Informació també tindran el seu protagonisme a la trobada. Villena afirma que els grups de suport a la lactància s'estaven "ancorant en els grups presencials", però que "cada vegada més la gent utilitza les TIC i veiem que s'arriba a molta més gent i els missatges poden ser també molt més clars". Els grups de suport a la lactància materna estan incorporant el Whatsapp, els grups de Facebook, aplicacions mòbils i altres eines per poder oferir a mares que ho necessitin suport immediat i en temps real.

Assessores de lactància, suport entre iguals

"Les assessores de lactància són dones amb experiència pròpia d'alletament que decideixen donar a la comunitat hores de voluntariat social per ajudar a altres dones que vulguin alletar als seus fills". Així resumeix Eulàlia Torras la figura de l'assessora de lactància, que són el motor dels grups de suport a la lactància materna. Funcionen sota el principi del "suport entre iguals" o "de mare a mare".

Aquestes dones, a més de basar-se en l'experiència pròpia, es formen per tal de poder assessorar millor altres dones. L'Eulàlia explica que la formació pot variar segons el reglament de règim intern de cada associació: "N'hi ha que demanen només experiència pròpia i coneixements bàsics de fisiologia i pràctica de la lactància i d'altres que tenen regulada una formació molt més extensa, com ara més de 40 hores de formació teòrica, un any de formació pràctica, proves de coneixements amb nota de tall alta, reciclatge periòdic a través de cursos, jornades, congressos, etc.".

Fedalma, per exemple, desenvoluparà d'octubre de 2017 a maig de 2018 un curs online sobre lactància materna de vuit mòduls, acreditat per la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de Aragón.

Afegeix un comentari nou