Àmbit de la notícia
Comunitari

Els moviments veïnals creadors d’alternatives socials

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Assemblea General de la CONFAVC a Terrassa. 2013
  • Assemblea General de la CONFAVC a Terrassa. 2013

La necessitat de recuperar l’essència dels moviments veïnals com a organitzacions de base reivindicativa i atendre les necessitats i urgències socials dels barris van centrar l’assemblea anual de les Associacions Veïnals (AV) organitzada per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) va convocar el passat 23 de febrer a Terrassa, la vint-i-vuitena Assemblea General  de les associacions veïnals de Catalunya. En total van participar-hi 33 associacions veïnals i 10 federacions que van aprovar el Pla de treball per aquest any 2013.

L’objectiu principal d’aquest pla és atendre les necessitats i urgències socials que es viuen als barris, on, segons dades presentades per la CONFAVC, un de cada cinc veïns o veïnes viu en situació de risc d’exclusió social, amb un atur històric del 23,2% i un centenar de desnonaments diaris, a més de les actuals polítiques institucionals “de càstig als drets socials i polítics”.

Per aquestes raons s’ha estructurat el pla de treball en 9 eixos entorn a la sanitat, l’educació, l’habitatge, els serveis de consum, la convivència i la immigració, el gènere, la pobresa, l’economia social i la lluita pels drets socials i polítics.

Entorn a aquests eixos es van plantejar actuacions concretes entre les que destaquen la denúncia contra les actuacions de privatització de la sanitat pública i donar continuïtat al procés iniciat per la ILP per la dació de pagament i promoció de l’habitatge de lloguer social, a la vegada que es desenvolupen projectes amb la col·laboració de les cooperatives Habitatges Veïnals i Gestió Veïnal.  Potenciar la participació de la CONFAVC amb la xarxa del mercat social al territori, així com facilitar i assessorar a les AV i federacions perquè puguin impulsar iniciatives d’economia social com projectes de cooperativisme de consum a escala microlocal i seguir impulsant els projectes ja iniciats com són la Mutualitat Sinera i els serveis de formació i de projectes gestats per la Fundació CONFAVC.

També es va plantejar la necessitat de que les Associacions Veïnals treballin amb la banca ètica i que col·laborin amb projectes alternatius de serveis bàsics com proveïdors d’energia renovable de cooperatives i altres projectes cooperatius.

A l’acte hi van intervenir el president de la Federació d’AV de Terrassa, Emílio Martínez, el president de la CONFAVC, Jordi Giró, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el Director General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig. L’encarregada de clausurar l’acte va ser la regidora de Participació i Habitatge de l’Ajuntament local,  Maria Luisa Melgares.

Podeu trobar més informació al web de la Confederació: www.confavc.cat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari