Àmbit de la notícia
Comunitari

Els plans de vacunació donen l'esquena als pobles indígenes

Entitat redactora
Ravalnet
  • Marxa de dones al Brasil per les polítiques d'atenció a la salut dels pobles indígenes el 2019.

ONGs denuncien la situació de les comunitats amenaçades per la pandèmia i l'emergència climàtica en el Dia Mundial dels Pobles Indígenes.
 

L'ONG Alianza por la Solidaridad ha denunciat que milions de persones d'origen indígena no han rebut l'atenció sanitària adequada durant la pandèmia del coronavirus i demana que es doni prioritat en les donacions de vacunes dels governs del fons COVAX a aquest col·lectiu i, especialment, a les dones. Al·lega l'informe de l'Observatori Regional de Pobles Indígenes, que diu que no està assegurada la vacunació efectiva d'aquestes comunitats, i informes científics que afirmen que la seva vulnerabilitat al virus és fins a deu vegades superior a la mitjana.

L'organització reclama que pari la discriminació i també que s'informi les comunitats en diferents idiomes per combatre les 'fake news', a més d'alliberar les patents monopolitzades per grans farmacèutiques perquè les vacunes arribin a tothom.

I és que les comunitats indígenes de països com Bolivia, Colòmbia, Perú o Guatemala porten temps reclamant serveis d'atenció sanitària, i només a Brasil han sigut incloses com a grup prioritari.

No és l'única organització,que ha denunciat la situació de les comunitats indígenes. En el Dia Mundial dels Pobles Indígenes, també ho han fet Càritas, Manos Unidas y Ayuda en Acción, entre d'altres. Aquesta última ha reivindicat el seu paper com a guardianes i guardians de la biodiversitat.

Recorden que tot i representar el 6,2% de la població acumulen el 15% de la pobresa mundial, i que tot i protegir el 80% de la biodiversitat mundial, són un dels grups més afectats pel canvi climàtic. Una realitat agreujada amb la pandèmia, igual que la violència que pateixen, tant institucional com social, denuncia Manos Unidas, que afegeix que gairebé la meitat dels assassinats comesos el 2020 a Llatinoamèrica a persones defensores dels drets humans han sigut per reivindicar territoris i drets indígenes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari