Temporers de Lleida: condicions indignes durant l'estat d'alarma

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Gómez
Fruita amb justícia social reivindica a la plaça de la Paeria la situació dels temporers. Font: Fruita amb justícia social
Fruita amb justícia social reivindica a la plaça de la Paeria la situació dels temporers. Font: Fruita amb justícia social
La diputació de Lleida posa una carpa per realitzar testos de la Covid-19 als temporers. Font: Fruita amb justícia social
La diputació de Lleida posa una carpa per realitzar testos de la Covid-19 als temporers. Font: Fruita amb justícia social
Els temporers han estat gairebé dues setmanes dormint al carrer en condicions d'insalubritat. Font: Pixabay
Els temporers han estat gairebé dues setmanes dormint al carrer en condicions d'insalubritat. Font: Pixabay

Temporers de Lleida: condicions indignes durant l'estat d'alarma

Autor/a: 
Marc Gómez
LaviniaNext

Resum: 

Diverses entitats que defensen els drets de les persones que treballen al camp denuncien la indiferència de les administracions davant les condicions de vida que pateixen durant la campanya de fruita a Lleida.

Com cada any, arribat el mes de maig, la província de Lleida comença a ser territori d'arribada de temporers, procedents d'arreu de Catalunya i l'estat espanyol, que segueixen la campanya de fruita en cerca de feina. No obstant això, hi ha una problemàtica latent vinculada directament amb aquest esdeveniment anual: els temporers i les condicions de treball.

Aquest any, però, aquest conflicte, alimentat per la situació de pandèmia de la Covid-19, ha acabat amb 200 temporers, alguns dels quals en situació administrativa irregular, dormint al carrer, sense accés a aigua potable, alimentació, ni mesures d'higiene, amb el perill de contagi que això suposa.

Els fets els va denunciar un dels afectats, Serigne Mamadou, mitjançant un vídeo que va compartir a través de xarxes socials. En aquest, mostrava les condicions d'insalubritat en les quals ell, junt amb els seus companys, estaven vivint durant la campanya de collita de fruita.

Durant dues setmanes aquests temporers han estat treballant en condicions inhumanes, sense allotjament ni recursos bàsics, fet que ha indignat entitats del territori i ha impulsat les mateixes a manifestar-se per reclamar una actuació ràpida i eficaç per tal de solucionar aquest problema.

Llibert Rexach, membre d'una d'aquestes entitats, Fruita amb Justícia Social, assegura que aquest any hi ha hagut un increment de temporers al carrer, ja que, "part de la població migrada de Barcelona dedicada a les economies submergies del sector turístic no podran fer negoci aquest estiu". No obstant això, assegura que aquesta situació no és excepcional, i que es porta repetint any rere any arribat el juny.

Segons Rexach, la campanya de fruita és molt volàtil, "les condicions de contractació depenen molt d'elements com, per exemple, la temperatura, com arriba la fruita..." per tant, la temporalitat del contracte és molt baixa, i els temporers queden sense allotjament amb cap altre remei que viure als carrers o a "infrahabitatges com magatzems, cases abandonades...", comenta Rexach.

Trobar-se gent dormint al carrer durant la campanya de recollida de fruita ja està esdevenint un fet "habitual", ja que aquesta problemàtica ve arrossegada des de fa molts anys. La María José Roell, secretària general de Càritas Lleida, assegura que, des del 2002 Càritas col·labora en una xarxa per ajudar als temporers de la comarca del Segrià.

Des de Càritas es realitzen serveis d'entrega de roba, visites als espais d'allotjament, neteja, repartiment d'aliments... "Col·laborem amb les diferents administracions i entitats, però no s'ha organitzat encara una resposta conjunta que solucioni el problema", relata Roell.

Reclamacions

La irregularitat de les condicions de treball dels temporers i la manca de solucions és una situació que s'ha repetit durant diverses edicions de la campanya. Per aquesta raó, Fruita amb Justícia Social ha estat difonent durant anys un decàleg de reivindicacions enfocades a aquesta problemàtica.

Segons Rexach, és necessària la regularització administrativa de tothom. "No té cap mena de sentit tenir treballadors en situació administrativa irregular treballant. Tothom ha de tenir igualtat de condicions en aquest treball", afegeix.

La regularització administrativa per a les persones que viuen i treballen de manera irregular al territori espanyol és una reforma clau, la qual ha sigut reclamada per diverses entitats. Segons Alícia Rodríguez, coordinadora del servei d'atenció i denúncia de SOS Racisme, la dels temporers és una situació molt clara en la que la incidència principal és la llei d'estrangeria.

Els temporers i temporeres que estan sotmesos a aquesta normativa, veuen la seva trajectòria en l'àmbit laboral "condicionada només per tenir un origen i una nacionalitat diferents", explica Rodríguez.

La construcció d'albergs públics és una reclamació que no només demanada Fruita amb Justícia, i altres entitats, sinó també la Confederació General de Treball de Lleida. Agustí Liñan, membre de l'entitat, assegura que com que la problemàtica porta latent molts anys, una de les reivindicacions més bàsiques és la construcció d'albergs municipals per temporers.

Segons Liñan, cal un lloc on els temporers puguin pernoctar, on puguin fer la seva vida en condicions humanes. "De la mateixa manera que aquestes mesures calen a Lleida, també calen als altres territoris on es fa la campanya; cal garantir unes condicions dignes del treball als camps", explica.

Per tal d'intentar pal·liar les conseqüències d'aquest conflicte, una de les reivindicacions essencials és "que la patronal agrària assumeixi el cost de la campanya de la fruita i no ho deixi tot a les institucions", esmenta Rexach. No tot el cost destinat a l'allotjament i principis bàsics hauria d'estar a càrrec de les administracions públiques, sinó que la patronal agrària i els mateixos pagesos o pageses haurien d'assumir part de les despeses dels seus treballadors.

Discriminació i Racisme

Tot i que aquesta situació s'ha repetit durant molts anys, arran de la situació d'alarma i emergència sanitària per la Covid-19 aquest any el cas dels temporers s'ha desbordat. La repercussió mediàtica i protestes de les entitats han despertat opinions i prejudicis que no eren nous.

Les condicions de vida dels temporers durant la campanya es vinculen a la immigració, la criminalització d'aquesta i "això és la mostra d'un racisme estructural que s'evidencia en aquestes persones que, al final, estan patint una indefensió", assegura Rodríguez.

Roell relata que hi ha hagut un increment del rebuig cap als temporers influenciat per la pandèmia. Ja que els temporers no tenen més remei que dormir al carrer i, malauradament, no tenen accés a mesures higièniques ni aigua, "hi ha població que en veure això té por, i aquesta situació porta a un rebuig basat en el desconeixement", explica.

Segons Rodríguez, la mateixa normativa propicia aquesta indefensió, i d'aquesta manera "la normativa fa que sigui més fàcil que es doni aquest abús: irregularitat, insalubritat, no allotjament...".

Què es pot fer, aleshores, per erradicar el racisme i en casos com aquests? Des de SOS Racisme es reclama un canvi en les normatives enfocades a la llei d'estrangeria, que facilitin a aquestes persones treballar en les mateixes condicions dignes que qualsevol altra persona.

Tal com assenyala des de SOS Racisme, "canviar el marc normatiu, pel que fa a la llei d'estrangeria, podria canviar el marc mental de les persones, és a dir, els prejudicis sobre aquesta gent, que generen discurs d'odi per part de veïns i tot un seguit de gent que només veu la superfície i les conseqüències que provoca aquesta legislació".

Futur

Després de gairebé dues setmanes de protestes i reivindicacions a través de xarxes socials, la Diputació de Lleida ha destinat un pressupost per la campanya de fruita superior a l'habitual. No obstant això, Liñan assegura que "és greu que les administracions posin el focus de buscar solucions només quan es donen reivindicacions i pressions al carrer".

L'objectiu d'aquesta decisió és ajudar als ajuntaments del Segrià, la Noguera i Pla d'Urgell per proveir atenció sanitària i realitzar testos de la Covid-19 a tots els temporers, així com habilitar allotjament pels temporers contagiats de coronavirus.

Aquells que donin negatiu als testos seran allotjats en un pavelló d'esports municipal on també s'acullen persones sense sostre, i a partir de l'1 de juny, en la Fira de Lleida.

Des de Fruita amb Justícia Social se celebra que s'hagi decidit prendre aquestes mesures, "tot i que entenem que s'ha fet maniobra política per evidenciar que s'estan fent coses. S'ha fet una posada en escena amb un xou mediàtic de premsa per buscar un morbo dels temporers fent cua", comenta Rexach.

Pel que fa a la reivindicació, aquesta pot ser una oportunitat a escala social perquè es pugui considerar un canvi en la normativa, ja que, segons Rodríguez, "la repercussió d'aquest cas permet visibilitzar el tema del racisme i posar-lo a l'agenda".

Pot aquesta actuació significar un abans i un després en la problemàtica dels temporers i la campanya de fruita de cara als següents anys? Des de la CGT, Liñan explica que "cada any es van posant bones paraules i intencions. Si som optimistes, la situació podria millorar, però l'experiència de molts anys ens dona zero expectatives".

Tot i això, partint de l'actuació de les administracions, es preveu que les condicions de vida dels temporers durant aquesta campanya de fruita estiguin proveïdes dels principis bàsics i necessaris per garantir la salut, seguretat sanitària i benestar de la mà d'obra.

Segons Rexach, des de Fruita amb Justícia es demana que aquestes mesures que s'han aplicat de forma excepcional a causa de la Covid-19 perdurin en el temps. "Per a nosaltres no té cap sentit que els treballadors dormin al carrer, hi hagi o no hi hagi coronavirus", afirma.

Afegeix un comentari nou