Àmbit de la notícia
Comunitari

En Bici Sense Edat: un projecte que pedala amb força a Catalunya

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • Dues persones grans passegen en el tricicle d'En Bici Sense Edat a Terrassa
    La iniciativa va néixer a Dinamarca però ara ja està present a 12 ciutats i pobles de Catalunya

A Catalunya, aquest moviment ha arrelat amb força, i cada vegada més persones descobreixen el poder de compartir una experiència tan senzilla i tan profunda com un passeig en bicicleta

Cycling Without Age és un moviment global nascut a Dinamarca el 2012, que combina l’amor pel ciclisme amb un sentit profund de responsabilitat social. La seva missió és oferir a persones de la tercera edat o amb mobilitat reduïda la oportunitat de sentir el vent a la cara mentre són transportades en tricicles conduïts per voluntaris. Aquesta iniciativa ha captivat comunitats de tot el món, i a Catalunya, la seva versió local s’anomena En Bici Sense Edat.

Els orígens del moviment

Tot va començar amb Ole Kassow, un ciutadà de Copenhaguen, que va decidir oferir passejos en tricicle a persones grans que ja no podien anar amb bicicleta. Això no només els va permetre reviure l'experiència de la llibertat sobre rodes, sinó que també va crear un vincle intergeneracional entre voluntaris i usuaris. Aquest simple gest de generositat va créixer ràpidament i es va expandir a més de 50 països, amb milers de voluntaris treballant per millorar la qualitat de vida dels seus conciutadans més grans.

L’arribada a Catalunya: En Bici Sense Edat

A Catalunya, En Bici Sense Edat va néixer l’any 2016, seguint el model danès. Aquesta branca ha crescut fins a convertir-se en una peça clau del teixit social de diverses ciutats i pobles del territori català. L'objectiu és ben senzill: donar l'oportunitat a persones grans de gaudir de passejades en bicicleta, majoritàriament en tricicles adaptats per ser còmodes i segurs. Ara mateix el projecte es troba actiu a Barcelona, Cardedeu, Castelldefels, Cornellà, el Palau d’Anglesola, Granollers, Mataró, Ripoll, Sant Cugat, Sant Just Desvern, Tarragona i Terrassa.

Funcionament de l’organització

Els voluntaris són el motor d’En Bici Sense Edat. Reben formació per a conduir els tricicles de manera segura i adaptar-se a les necessitats dels passatgers. Les passejades es fan normalment en zones tranquiles, sovint a parcs o carrers amb poc trànsit, sempre amb l’objectiu de proporcionar una experiència agradable i segura per als passatgers. 

Aina Cabra Riart és una de les voluntàries que surt a pedalar regularment a Terrassa. Explica que "en el passat havia fet altres voluntariats, més aviat amb jovent i canalla, i sempre m’havia apassionat el món de la bicicleta, tant com a mitjà de transport habitual com a esport i esbarjo. Al traslladar-me a Terrassa, vaig començar a veure aquests tricicles amb gent de passatgera que semblaven estar-s’ho passant molt bé, vaig començar a seguir el projecte a les xarxes, En Bici Sense Edat, i al cap d’un temps van publicar que obrien tanda de formació de voluntaris i m’hi vaig inscriure".

L’organització també treballa estretament amb residències, centres de dia i altres entitats socials per oferir aquests serveis de manera regular. A més, molts ajuntaments de Catalunya han donat suport al projecte, facilitant l'accés a espais públics i promocionant l’ús de bicicletes com a mitjà de transport inclusiu.

Connexió intergeneracional per millorar la qualitat de vida

Està demostrat que els usuaris experimenten un canvi positiu en el seu estat d'ànim. Moltes d’aquestes persones viuen en residències o tenen dificultats per moure’s lliurement per la seva ciutat. Els passejos amb bicicleta no només els permeten sortir al carrer, sinó que també connecten amb la comunitat i el paisatge, millorant el seu benestar emocional. 

L'Aina, voluntària, afegeix que "és molt emocionant veure les cares d’alegria dels passatgers. Aquest voluntariat m’aporta poder compartir el que per mi és l’essència d’anar en bicicleta, la llibertat i el plaer del moure’s i sentir el vent a la cara, amb persones que no poden gaudir d’aquestes sensacions i que segurament el passeig amb nosaltres sigui el moment més emocionant de la seva setmana".

Un altre fet a destacar és la connexió intergeneracional. Els voluntaris solen ser persones més joves, la qual cosa crea una connexió entre generacions. Aquesta interacció ajuda a construir vincles entre gent gran i voluntaris, tot compartint històries, experiències i coneixements. L'Aina explica que pedalant amb persones grans ha descobert curiositats i racons de la ciutat que no coneixia. "Conversant amb persones grans de la ciutat t’expliquen com eren les coses abans, i sempre tenen records d'anècdotes de la joventut i dels llocs per on passejaven". 

En Bici Sense Edat promou la idea que la vellesa no ha de ser una etapa d’aïllament. Sovint, les persones grans se senten desconnectades de la societat per les seves limitacions físiques o socials, i aquesta iniciativa trenca aquestes barreres. A més, fomenta una ciutat més inclusiva on tothom, independentment de l’edat o les capacitats, pot participar activament. 

Històries que emocionen

Les experiències d’aquells que han participat en En Bici Sense Edat són sovint plenes d'emoció i gratitud. Per a moltes persones grans, aquesta és una de les poques oportunitats de reconnectar amb l’aire lliure i reviure records de la seva joventut. Per als voluntaris, és una experiència enriquidora que permet compartir moments significatius amb persones que tenen molt a ensenyar. Aquest any s’ha estrenat el documental “Cycling without age”, que narra i explica, a través d’alguns exemples concrets, aquest projecte global i les històries i connexions humanes que es desenvolupen. 

 

Futur i reptes

En Bici Sense Edat té el repte d'ampliar la seva xarxa de voluntaris i arribar a més poblacions a Catalunya. L'expansió del projecte passa per trobar més suport institucional i la col·laboració amb entitats locals. Al mateix temps, el creixement de la iniciativa també necessita finançament per mantenir els tricicles i garantir que tothom qui ho desitgi pugui participar en aquests passejos.

Amb l'augment de la població envellida a Catalunya, aquest tipus de projectes guanyen cada cop més rellevància. Iniciatives com En Bici Sense Edat tenen el potencial de canviar la forma com veiem la vellesa i de crear una societat més justa i accessible per a tothom. Per celebrar que el projecte segueix pedalant amb força, aquest 27 d'octubre organitzen una Gran Trobada al recinte de Can Ricart, al Poblenou (Barcelona). Hi haurà vermut, dinar, activitats i música. Serà un aplec per fer visible que el projecte pedala amb força, fent comunitat i lluitant contra la solitud no volguda.

 

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari