Àmbit de la notícia
Comunitari

Encesa de llums grogues per fer visible l'endometriosi

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • Projecció de llums grogues per visibilitzar l'endometriosi a la plaça Catalunya de Barcelona l'any passat
    Projecció de llums grogues per visibilitzar l'endometriosi a la plaça Catalunya de Barcelona l'any passat

L'Associació d'Afectades d'Endometriosi de Catalunya promou aquesta acció als edificis emblemàtics el 14 de març.

L'endometriosi és una malaltia que afecta una de cada deu persones menstruants, 190 milions a tot el món, almenys diagnosticades ja que detectar-la triga una mitjana de nou anys. Per veure-ho amb perspectiva, són gairebé cent vegades més que les que pateixen càncer de mama. Tot i així, molta gent encara no n'ha sentit a parlar.

Per visibilitzar-la, l'Associació d'Afectades d'Endometriosi de Catalunya (EndoCat) fa una crida a encendre llums grogues, el color que s'atribueix a la malaltia, als edificis emblemàtics dels municipis d'arreu del territori el 14 de març a partir de les 19 h amb motiu del mes per la visibilització de l'endometriosi.

La campanya es difondrà a les xarxes a través dels hashtags #EndoCat, #Endometriosis i #MarchIntoYellow2022.

Què és l'endometriosi?

És una malaltia crònica que consisteix en un creixement anormal de l'endometri. Aquest teixit on s'implanta el zigot i que expulsem durant la regla, en comptes de créixer dins de l'úter, creix a fora. Generalment ho fa dins l’abdomen, als ovaris, les trompes, l'intestí o la bufeta, i excepcionalment a fora, afectant aquests mateixos òrgans o d'altres com els pulmons.

Il·lustració en què representa com pot afectar l'endometriosi. Font: Vega asensio (Wikimedia Commons)

Com puc saber si tinc endometriosi?

El símptoma principal és el dolor abdominal, que pot variar des de lleu a totalment incapacitant i, per tant, pot afectar la qualitat de vida de les que la pateixen. Acostuma a anar lligat a la menstruació, però també pot donar-se en altres moments del cicle.

Altres símptomes poden ser les regles abundants, el dolor durant i després de les relacions sexuals, els trastorns digestius i intestinals, trastorns urinaris, fatiga, ansietat o depressió.

A més, entre un 30 i un 50% de les afectades tenen problemes d'infertilitat.

Quin tractament té?

L’endometriosi no té cura i els tractaments que existeixen són pal·liatius, bàsicament, teràpies hormonals i, en casos més greus, cirurgia.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari