Energia i valors, una parella impossible?
Comparteix
Moltes entitats promovem valors com la sostenibilitat, el respecte per la natura, l’economia sostenible... Però, en la gestió del dia a dia, som coherents amb aquests valors? Una manera d’aconseguir-ho és consumir només energia “verda”, fent-nos socis de la cooperativa Som Energia. Us presentem l’experiència d’uns que ja han fet el pas!
“Des de fa uns dies al cau ja no som clients de la companyia elèctrica Endesa. Ens hem canviat de companyia i ens hem fet socis de la Cooperativa Som Energia, una cooperativa d'energia verda.”
L’Agrupament Escolta i Guia MontsantCim, de Reus, és una de les organitzacions que ha decidit canviar el subministrament d’energia als seus locals. A partir d’ara consumiran només energia verda, un pas que els fa ser molt més coherents amb els valors de l’escoltisme i el guiatge amb els quals eduquen els infants i joves del cau.
Com ells, diversos agrupaments i demarcacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya han fet aquest pas darrerament.
Com assegurar-nos que consumim energia verda?
El sistema elèctric del nostre país actualment només està liberalitzat en la producció i en la comercialització, però, en canvi, la distribució (les xarxes elèctriques que arriben fins a casa nostra) continua sent un monopoli.
En aquest context, com podem assegurar-nos que l’energia que consumim és “verda”? Actualment hi ha dues maneres de fer-ho: una, produint la nostra pròpia energia renovable, i l’altra, fent-nos socis de la cooperativa Som Energia.
Aquesta cooperativa aboca a la xarxa tant energia verda com consumeixen els seus clients, garantint així que el 100% de l'energia consumida per nosaltres ha estat produïda de forma respectuosa amb el medi ambient.
La major part de l'energia verda que aboca a la xarxa ha estat produïda per la mateixa cooperativa, tot i que també compra energia amb certificació verda a d'altres empreses.
Energia verda i funcionament cooperatiu
Som Energia és un petit projecte nascut a Catalunya i que s'ha estès en molt poc temps per diferents indrets dels Països Catalans i de l'estat. Des de l'agrupament reusenc ens expliquen com funciona:
“No només ens agrada Som Energia pel model energètic sostenible que ens proposa, sinó que també pel fet que és una cooperativa, on el preu es decideix entre tots els socis i els beneficis es reinverteixen en el projecte o (de moment no és el cas) es reparteixen entre els socis”
Què podem fer des de la nostra entitat?
- Fer-nos socis de Som Energia. Més informació aquí.
- Informar-nos sobre energies renovables i consum responsable. Trobareu informació i recursos pedagògics a l’apartat sobre Autonomia Energètica del web de l’Eix del Curs 2012-2013: “Valor humà, capital social”, de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
- Plantejar-nos quin consum tenim en tots els aspectes (no només l’energètic). Qui són els nostres proveïdors? A quin tipus d’empreses o organitzacions encarreguem la neteja dels locals, els càterings o el material fungible? Podeu fer un cop d’ull a El Mercat Social, una botiga virtual on s’hi poden trobar articles de comerç just i elaborats amb criteris socials, fets per empreses d’inserció i els centres especials de treball.
Afegeix un nou comentari