Àmbit de la notícia
Comunitari

#EnFeminista: l’acció per incorporar la perspectiva feminista i LGTBIQ+ entre les joves

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu és promoure la perspectiva feminista a les joves, per tal que puguin detectar situacions de violència masclista a la seva vida o al seu voltant.
    L'objectiu és promoure la perspectiva feminista a les joves, per tal que puguin detectar situacions de violència masclista a la seva vida o al seu voltant.
  • Fragment del programa d'actes que es durà a terme a la zona de la Conca d'Òdena al llarg del mes de març, amb diferents activitats i tallers entorn la reivindicació feminista.
    Fragment del programa d'actes que es durà a terme a la zona de la Conca d'Òdena al llarg del mes de març, amb diferents activitats i tallers entorn la reivindicació feminista.
  • La campanya #EnFeminista es basa en sis àmbits de la vida quotidiana per ajudar a les joves a detectar situacions de violència masclista.
    La campanya #EnFeminista es basa en sis àmbits de la vida quotidiana per ajudar a les joves a detectar situacions de violència masclista.

El Consell de la Joventut de Barcelona i la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere engeguen la campanya per tractar les violències masclistes en sis àmbits quotidians.

Actualment, és comú que les persones joves visquin situacions de violència masclista que han estat normalitzades. En l’adolescència, és difícil detectar quins comportaments són negatius i perjudicials, sigui perquè és l’amic o la parella qui el du a terme o per culpa de la normalització de situacions discriminatòries.

Gràcies a la importància del moviment feminista i al fet que, cada cop més, està liderat per gent jove, la transmissió del discurs i la perspectiva de gènere per ajudar a detectar i gestionar situacions de violència masclista que ocorren diàriament, s’estén amb rapidesa. A poc a poc, es dota d’eines al jovent i a les entitats juvenils per crear espais feministes i segurs.

Un projecte per lluitar contra la violència masclista

Amb l’objectiu principal de divulgar i potenciar la perspectiva feminista i LGTBIQ+ d’una manera més senzilla i propera per a les persones joves, i conscienciar sobre les problemàtiques de les violències masclistes i LGTBIQ+, a principis de setembre, va néixer la campanya #EnFeminista, de la mà del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i la Plataforma Unitària Contra les Violències, que finalitza el 25 de novembre.

A través d’un perfil d’Instagram, amb les xarxes socials com a eina principal, la campanya treballa sobre sis àmbits quotidians: a les relacions, a la a feina i les entitats, al carrer i de festa, a la família i a casa, en relacions sexuals, i a internet.

Cada setmana, es publicaran diferents materials amb informacions, consells i situacions de violència masclista relacionades amb cada àmbit, a més d’organitzar activitats presencials. “Són els àmbits que vam detectar on podríem desenvolupar alguna acció i visibilitzar situacions de violència masclista que vivim les joves”, explica Anna Winkelmann, membre del secretariat del CJB.

Activitats i tallers per formar i conscienciar el públic jove

Alguns exemples d’activitats són el llançament d’una petita guia de llenguatge inclusiu o la formació en eines sobre com crear un perfil segur a Internet. Persones i entitats relacionades amb la tasca del feminisme també participen en la campanya a través d’accions com el taller de grassofòbia, a càrrec de la cooperativa d’acció comunitària i feminista Candela, o la celebració d’un monòleg de la mà de les membres del podcast Oye Polo.

“El que volem és que aquest perfil sigui un altaveu de qualsevol situació de violència o hostilitat, perquè totes aquestes situacions no es normalitzin”, detalla Winkelmann. Des de l’organització treballen per denunciar, reflexionar i divulgar els comportaments masclistes perquè qualsevol persona que visqui un moment d’aquestes característiques sàpiga detectar les violències de gènere, les denunciï i busqui suport amb persones del seu entorn.

“Si, a més, gràcies a la campanya, trobem gent que vol divulgar-ho i estendre la veu compartint el perfil d’Instagram, tot agafarà més força”, expressa la membre del secretariat del CJB. Una acció que també du a terme #EnFeminista, és convertir el perfil d'Instagram en un espai segur per compartir les històries i vivències de les joves que han patit situacions masclistes.

Com bé expressa Anna Winkelmann, la campanya agafarà més força si totes les persones que ho considerin, expliquen la seva història i comparteixen les seves vivències, per crear i construir una xarxa de suport i sororitat. El perfil d’Instagram compta amb els missatges directes oberts, per acollir totes les experiències que es vulguin comunicar.

Organització en sis àmbits de la vida quotidiana

Des de la plataforma pretenen reivindicar diferents moments o circumstàncies. Per exemple, en l’àmbit de les relacions, l’objectiu és revisar els rols de parella i destacar que cal actuar amb responsabilitat afectiva. ‘Al carrer i a la festa’, defensen la importància de no insistir quan una persona rebutgi qualsevol acostament o interacció.

En l’àmbit de ‘A la feina i a les entitats’, “cal afrontar els conflictes quan sorgeixin i no mirar cap a un altre costat”, explica Anna Winkelmann. Proporcionaran formació en resolució de conflictes i en gestió de la diversitat d’opinions. En l’àrea de les relacions sexuals, és imprescindible assegurar-se que sempre són consentides i escoltar les necessitats de l’altra persona.

“A l’Internet, és un àmbit en el qual les persones joves passa moltíssimes hores i que, de vegades, no ens adonem que també hi ha violència”, destaca Winkelmann. #EnFeminista busca fer d’Internet un espai segur i lliure de violència masclista, a través, també, de formacions.

‘A casa i amb la família’ engloba els rols de gènere establerts estructuralment a la llar, un espai i unes persones amb les quals les joves comparteixen un gran nombre d’hores. El que més busquen destacar és l’organització de les tasques de cura, trencar la idea que només són les dones les que se n’han d’encarregar.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari