Enverdim Barcelona, la iniciativa veïnal per fer les ciutats més habitables

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: Enverdim Barcelona
La iniciativa ja s'ha estès a més de 8 ciutats catalanes. Font: Enverdim Barcelona

Enverdim Barcelona, la iniciativa veïnal per fer les ciutats més habitables

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

El projecte es basa en la participació ciutadana, la solidaritat i l’ecologisme per contribuir a augmentar la biodiversitat de les ciutats.

Una planta pot passar desapercebuda al mig d’un carrer d’una ciutat gran com Terrassa, Badalona o Barcelona. Però moltes, repartides pels balcons, finestres, jardineres i cantons poden convertir una ciutat grisa en un espai més agradable que habitar.

Aquesta és la idea que un veí de Barcelona va tenir per fer més amable la vida a la ciutat i a la vegada combatre el canvi climàtic. Després de viure 11 anys a Eslovènia, va tornar a la seva ciutat natal i el va sorprendre la falta de vegetació que hi havia a la capital catalana. És aquí on es va germinar la llavor del que ara és el projecte Enverdim Barcelona.

Cada cop que aquest veí es menja una fruita o li sobren llegums al rebost, sembra les llavors i espera que aquestes es converteixin en petites plantes per regalar-les a la seva família, amics o companys de feina o deixar-les arreu de la ciutat perquè qui vulgui se les pugui emportar a casa. Les plantes van acompanyades d’un petit cartell on s’explica quina planta és i com tenir cura d’ella.

La iniciativa s’ha anat estenent i ja funciona en ciutats com Sabadell, Terrassa, Badalona, Cornellà, Sant Esteve i Palautordera, o Vilanova i la Geltrú, convertint-se en Enverdim la ciutat. Més i més veïnes generen consciència ecològica i creen comunitat a la vegada que contribueixen a que augmenti la biodiversitat de les seves ciutats.

Una ciutat més verda, una ciutat més sana

La vegetació i els espais verds contribueixen a millorar la salut mental i física de les persones, també a les ciutats. Ajuden a alliberar l’estrès i a tenir menys risc de patir malalties cardiovasculars, entre altres problemes de salut.

A més, l'arbrat ajuda a regular el microclima urbà, reduint fins a quatre graus la temperatura, el que es tradueix en una reducció del consum d’energia. La vegetació, a més, actua com a reservori de CO₂, reduint així els nivells de contaminació. Pel que fa a la biodiversitat, la presència de vegetació crea hàbitats per a la fauna, potenciant la diversitat d’espècies i controlant les plagues.

Afegeix un comentari nou