Àmbit de la notícia
Comunitari

EscolesCoop i ESSpurna signen un acord per potenciar i promoure les cooperatives d’alumnes

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • L'acord entre EscolesCoop i ESSpurna cerca potenciar les cooperatives d'alumnes.
    L'acord entre EscolesCoop i ESSpurna cerca potenciar les cooperatives d'alumnes. Font: ESSpurna
  • L’acord es va signar amb la representació de la presidenta d’EscolesCoop, Marta Rebollar, i els representants de L’ESSpurna, Jordi Segarra i Berta Puig de Doble Via i Raquel Barbier de Combinats.
    L’acord es va signar amb la representació de la presidenta d’EscolesCoop, Marta Rebollar, i els representants de L’ESSpurna, Jordi Segarra i Berta Puig de Doble Via i Raquel Barbier de Combinats. Font: EscolesCoop
  • L’acord persegueix fomentar el cooperativisme entre l’alumnat.
    L’acord persegueix fomentar el cooperativisme entre l’alumnat. Font: Unsplash (Llicència CC)

La col·laboració cerca fer créixer AlumnesCoop i reforçar la cooperació entre les dues entitats en diversos àmbits.

Potenciar les cooperatives d’alumnes i promoure el model cooperatiu entre l’alumnat dels centres educatius catalans. Aquests són els objectius principals de l’acord que han signat EscolesCoop i l’ESSpurna, una col·laboració que cerca assolir aquests propòsits impulsant AlumnesCoop, la federació que agrupa sota el seu paraigua les cooperatives d’alumnes creades a les escoles catalanes. 

L’entesa entre les dues organitzacions va en la línia de promoure el model cooperatiu a les aules, però també de potenciar la col·laboració entre elles i retroalimentar les iniciatives que organitzen. 

L’ESSpurna és una iniciativa que s’emmarca en el Programa d’Economia Social del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Gestionada per les cooperatives d’iniciativa social Doble Via, +Educació, Escola Lliure El Sol, Lleure Quàlia i Combinats, es va articular per formar professorat i alumnat en la creació, desenvolupament i consolidació de les cooperatives d’alumnes als centres educatius mitjançant una metodologia participativa i activa. 

“Som un projecte destinat a sensibilitzar, divulgar i proporcionar el model d’emprenedoria cooperativa en els centres educatius catalans”, exposen al seu web, alhora que afegeixen que tenen presència a diferents territoris on es desenvolupen cooperatives d’alumnes i destaquen la seva expertesa en la dinamització sociocultural i els serveis educatius. 

Així mateix, EscolesCoop és la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya i reuneix quaranta-una escoles cooperatives que apleguen més de 5.500 sòcies cooperativistes i 1.867 treballadores, que eduquen més de 16.600 alumnes. Representa un model d’escola laica, plural, inclusiva, activa, humanista i integrada en els valors d’una societat catalana, i que aprèn a participar voluntàriament i de forma democràtica donant gran rellevància al treball en comú.

EscolesCoop és impulsora d’AlumnesCoop, la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, que pretén ser un vehicle educatiu per introduir a infants i jovent en el món del cooperativisme i l’economia social i solidària (ESS). Per fer-ho i abastar com més escoles millor, la federació està oberta a tota mena de centres, tant cooperatius com públics i concertats.

En una entrevista recent a Xarxanet, la presidenta d’EscolesCoop, Marta Rebollar, assegurava que l'impuls en la formació en matèria de cooperativisme i ESS entre el jovent és un dels principals reptes que ara mateix tenen a la federació.

“La formació en totes les etapes educatives, ja sigui a l'escola, a l'institut, a la formació professional o al batxillerat i la universitat, és indispensable per fomentar la inquietud pel cooperativisme i l'economia social i solidària de la ciutadania a l'hora d'iniciar projectes, cercar feina, o plantejar la seva forma de consum, entre d'altres”, completava.

Voluntat de cooperar en diversos àmbits

L’acord que han signat ESSpurna i EscolesCoop, precisament, persegueix facilitar el desplegament i la visibilitat d’AlumnesCoop, i, per tant, fomentar el cooperativisme entre l’alumnat. Perquè, com apunten des d’ESSpurna, a través d’una cooperativa d’alumnes “s’aprèn socialment, i aquesta és una activitat necessàriament compartida que fomenta habilitats socials diverses com la capacitat de comunicació i escolta activa, el lideratge, l’empatia, la convicció i el treball en equip”, expliquen a les seves xarxes socials. 

Igualment, els avantatges de formar part d'AlumnesCoop són molts, com per exemple estar en contacte i establir sinergies i col·laboracions amb altres cooperatives federades; rebre orientació i suport en la creació i consolidació de cooperatives; aplegar coneixement sobre el cooperativisme en l’àmbit educatiu; participar activament a l’assemblea i espais de relació; i formar part del Consell Rector de la federació, entre altres.

Més enllà d’impulsar i promoure el coneixement sobre AlumnesCoop a les aules, l’aliança preveu una intercooperació entre ESSpurna i EscolesCoop per incentivar la participació en les iniciatives d’ambdues entitats. 

En aquest sentit, es preveu treballar per motivar les escoles i instituts federats a EscolesCoop a prendre part del programa ESSpurna; incentivar les cooperatives creades i acompanyades per ESSpurna a federar-se a AlumnesCoop; estimular la participació de les cooperatives d’alumnes en actes com la Fira de Cooperatives d’Alumnes i l’Assemblea d’AlumnesCoop, organitzats per la Federació de Cooperatives d’Ensenyament; així com compartir i col·laborar en espais de comunicació i de difusió de cadascuna de les parts.

En resum, es tracta d’un acord que serveix per reforçar la participació, la implicació i el compromís amb el cooperativisme als centres educatius, i en especial entre l’alumnat. Perquè, com resa el lema d’AlumnesCoop: “Braç a braç, transformem!”. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari