Àmbit de la notícia
Comunitari

Esplac reclama locals públics on poder fer esplai

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Esplac reclama locals dignes per als esplais
    ‘Deslocalitzades: es busquen locals dignes!’, la nova campanya impulsada per Esplac. Font: Esplac
  • Esplac reclama locals dignes per als esplais
    Anteriorment ja s'havien iniciat altres iniciatives, com 'Localitza't' o 'No tenim local'. Font: Esplac
  • Esplac reclama locals dignes per als esplais
    Reclamen la cessió de locals públics i municials que s’adaptin a les necessitats dels esplais. Font: Esplac

L’entitat ha llançat la campanya ‘Deslocalitzades: es busquen locals dignes!’, que s’iniciarà amb un acte de presentació el dia 10 de febrer.

Un de cada deu esplais que formen part d’Esplais Catalans (Esplac) no disposen de locals on desenvolupar la seva activitat. I els que sí que en tenen, en molts casos són precaris. Davant aquesta situació, i la inquietud de poder garantir la continuïtat de tots els esplais, l'entitat ha impulsat la campanya ‘Deslocalitzades: es busquen locals dignes!’. Entre els seus objectius hi ha la reivindicació de la cessió d’establiments públics per a aquests grups, a més de donar visibilitat a una problemàtica que fa anys que denuncien.

Per a les associacions de lleure educatiu els locals són espais essencials: són el lloc de quedada setmanal per a infants i joves, així com d'emmagatzematge de material, de reunió i l'espai per a crear sentiment de pertinença. El referent de l'Equip de Coordinació del projecte Locals i Territori d’Esplac, Pau Mora, explica que “són un punt de trobada i de cohesió que permet i facilita el ple desenvolupament de l'activitat de lleure”. I afegeix: “infants, joves i monis es troben i fan seu el local, creant un espai adaptat a les seves necessitats”. 

Segons un estudi intern fet durant el 2022, dels 110 esplais de l'entitat, l’11% no disposa de local propi. I dels que sí que en tenen, el 75% no tenen capacitat plena de decisió sobre l’espai. Per afegiment, el 20% considera que les condicions de salubritat i de seguretat de l’espai són insuficients, i un 45% asseguren que estan al límit. 

En l'actualitat, els grups que es troben sense local només poden fer servir l'espai públic, com ara parcs i places dels seus municipis. "Aquests espais no estan adaptats per fer esplai tots els dissabtes de l'any i es veuen condicionats per la meteorologia”, explica Mora. A banda, el fet de no tenir espai propi els provoca haver de dedicar més temps a les gestions per aconseguir-ne un, no permetent-los treballar en l'objectiu principal de l'esplai: l'educació en el lleure i la tasca pedagògica.

Demanen més i millor equipament públic

Amb el llançament de la campanya, Esplac fa pressió a les institucions perquè posin fil a l’agulla i s’impliquin per donar solució a la problemàtica. Demanen locals públics i municials que s’adaptin a les necessitats dels esplais. “Molts cops cedeixen centres cívics que no estan adaptats per a infants i joves”, detalla el representant d’Esplac. Volen tenir-hi accés i plena autonomia, podent fer-lo servir en els horaris necessaris i fer-li les adaptacions que cada equip de monitors i monitores cregui convenient.

Reclamen convenis amb l'administració pública que aportin garanties de futur, creant una seguretat en la continuïtat d'ús del local. A més, exigeixen revisions de l’estat dels locals dels quals estan fent ús actualment, amb l’objectiu d’adequar-los al compliment de les condicions sanitàries i de seguretat. 

Una problemàtica arrossegada en el temps

No és el primer cop que Esplac llança una campanya sobre aquesta temàtica. Anteriorment, ja s'havien posat en marxa altres iniciatives com el Localitza't, nascuda i coordinada pels esplais del Sector Barcelona de l’entitat. També s’han redactat informes sobre la situació dels esplais d'Esplac i han sorgit projectes de reclam autoorganitzats, com el No tenim local, promogut pels esplais Matinada Pòrtics i l'Espurna de Gràcia

Mora lamenta que la problemàtica fa massa temps que s'arrossega. “Ens porta a pensar que, tot i que fa molts anys que des d'Esplac es posa sobre la taula, no es prioritza aquesta demanda del lleure educatiu i dels esplais laics”.

La campanya Deslocalitzades incorpora una mirada de context: la pujada de preus del lloguer i l’augment del cost de vida afegeixen dificultats a l’accés de locals. “S'intensifica molt més en un moment en què els esplais han d'afrontar moltes més despeses econòmiques davant d'una administració que no els prioritza, tant pel fet de ser joves com per la precarització”, recalca Mora.

El dia 10 de febrer tindrà lloc l’acte de presentació i de llançament de la campanya. L’acull l’Espai Jove La Fontana, al barri de Gràcia de Barcelona. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari