Eulàlia Fernàndez: "A 4Vents teixim vincles a partir d'allò que ens identifica: llengua, cultura i escoltisme"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Eulàlia Fernández Porta forma part de l'Àmbit de 4Vents de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i ha estat membre de la comissió motora de La Caramella. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Eulàlia Fernández Porta forma part de l'Àmbit de 4Vents de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i ha estat membre de la comissió motora de La Caramella. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Llengua, cultura i tradició a La Caramella, la trobada d’escoltes i guies dels territoris de parla catalana. Font: Projecte 4Vents
Llengua, cultura i tradició a La Caramella, la trobada d’escoltes i guies dels territoris de parla catalana. Font: Projecte 4Vents

Eulàlia Fernàndez: "A 4Vents teixim vincles a partir d'allò que ens identifica: llengua, cultura i escoltisme"

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Eulàlia Fernández és membre de l'Àmbit de 4Vents de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, un projecte que unifica les entitats escoltes i guies dels territoris de parla catalana. Ara han celebrat la trobada La Caramella a la comarca del Moianès.

Calders ha estat l'escenari de La Caramella, la dotzena trobada d'escoltes i guies organitzada pel Projecte 4Vents. L’esdeveniment ha tingut lloc durant la Setmana Santa i ha reunit 120 joves provinents de Mallorca, Menorca, País Valencià i Principat en el municipi moianès. "Ha estat un espai on repensar el paper de les tradicions, la llengua i la cultura en l'actualitat i des de l'escoltisme i el guiatge, per posar a debat què podem desconstruir per construir de nou i que així esdevingui popular", explica la portaveu de l'equip motor de La Caramella, Eulàlia Fernández Porta.

Amb més de trenta anys de trajectòria, el Projecte 4Vents té per objectiu reforçar les relacions entre les associacions escoltes i guies dels territoris de parla catalana. Actualment, en formen part la Federació d'Escoltisme Valencià (FEV), l'Associació Guiatge Valencià (FGV), dos agrupaments d'escoltes i guies de l'Alguer, el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca (MEGM), Escoltes i Guies de Mallorca (EGM), Escoltes de Menorca (EM), i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). La darrera entitat ha estat l'encarregada d'acollir la trobada, gestionant la logística i organització de l'esdeveniment. Fernández en parla en detall per a Xarxanet.

Heu aconseguit celebrar La Caramella amb èxit, enhorabona. Quants anys feia que no es feia una trobada similar?

L'última trobada impulsada per 4Vents va ser la Muixeranga, l'any 2019 a Benlloc, al País Valencià, impulsada per la FEV. La Caramella en un principi havia de tenir lloc l'any 2021, però a causa de la pandèmia s'ha ajornat fins a enguany. Ja s'havia decidit que tindria lloc a Catalunya, per tant, ha estat organitzada per MEG.

El vincle dels escoltes i guies del Projecte 4Vents va més enllà de la llengua. Quins han estat els punts forts de la trobada?

A més de la llengua, els punts en comú entre les entitats de 4Vents també són la cultura i l'escoltisme i el guiatge, i per això, la trobada ha girat entorn aquests tres eixos. S'han fet tallers de cultura popular, tallers sobre llengua, càpsules formatives, servei, raids, etc.

"La participació del moviment escolta i guia i les manifestacions culturals sempre han anat agafades de la mà".

Així que la cultura popular ha estat un dels eixos vertebradors de La Caramella.

La cultura popular és un dels elements que cohesiona i significa les poblacions i els territoris. Un dels tres pilars de l'escoltisme és el de 'país', amb el qual s'aprofundeix en l'arrelament i la defensa del territori, així com en les manifestacions culturals que vertebren el dia a dia de la població. La participació del moviment escolta i guia i les manifestacions culturals, doncs, sempre han anat agafades de la mà.

El lema de la trobada ha estat 'Per fer una truita cal trencar els ous'. Quin és el valor de la frase?

Es tracta d'un lema que, per una banda, permetia vincular la trobada a l'època de l'any en la que es realitzava, que és la de Pasqua. Els ous sempre hi han estat vinculats, des d'un origen pagà. Per l'altra, el lema introduïa la necessitat d'arromangar-nos per continuar endavant: per a construir alguna cosa, sovint cal revisar-ne els fonaments.

Dit d'una altra manera, per construir de vegades cal desconstruir, trencar, revisar... I això també passa amb la cultura i la tradició. 'Per fer una truita, cal trencar els ous' vol dir que per a conservar les nostres tradicions, cal que les coneguem i defensem, però també cal que les revisem i les actualitzem per a no perpetuar discriminacions, generalitzacions o biaixos que no contribueixen al benestar de les persones ni a la cohesió social.

Ha estat una trobada organitzada des del voluntariat i per al voluntariat. Com ha estat el procés organitzatiu?

Es va formar una comissió motora que ha organitzat la trobada des del passat mes d'agost, tot i que es va poder aprofitar l'embastat, ja que abans de la pandèmia s'havien fet els primers passos cap a La Caramella. Al llarg del curs, i molt especialment els últims mesos abans de la trobada, la comissió ha anat comptant amb l'ajut d'altres persones -intendents, voluntàries per l'eix d'animació, membres de l'oficina tècnica de MEG, etc.- que, entre totes, han anat col·laborant perquè La Caramella fos una realitat.

La comissió motora ha estat composta per antigues membres de l'àmbit de 4Vents de MEG, els membres de l'actual àmbit i una membre de la Demarcació de Catalunya Central de MEG, originària de Calders.

"Durant tota la trobada s'ha volgut fer especial èmfasi a la participació de les entitats locals i la gent del municipi".

Quin paper han tingut les entitats locals i el municipi de Calders?

Durant tota la trobada s'ha volgut fer especial èmfasi a la participació de les entitats locals i la gent del municipi. Així, s'hi han implicat l'escola de Calders, on s'ha fet un dels serveis; l'Agrupament Escolta i Guia Caldàrius, que s'ha encarregat del servei de barra durant la trobada, i moltes persones que, individualment o en grup, han participat d'una manera o altra en la trobada.

S'ha pogut gaudir amb total llibertat de diverses instal·lacions del municipi pel que fa a espais d'acampada, pels tallers i activitats, per a cuinar, fer àpats, etc.

Els escoltes i les guies feu servir el lema que cal 'deixar el món millor de com l'hem trobat'. Com heu aplicat aquest valor a la trobada?

Durant la trobada, una de les activitats a les quals els i les caps van implicar-se era la de fer servei. En aquest sentit, es van dur a terme quatre projectes de servei al territori per a deixar aquesta empremta a Calders: un servei de coneixença i neteja del riu, un de neteja i marcatge d'un camí forestal, un mural pintat col·lectivament com a record de la trobada i, per últim, la construcció d'una taula exterior per a l'escola de Calders.

Alguns d'aquests projectes de servei tindrà continuïtat?

De moment, els serveis duts a terme estaven previstos per a començar i acabar durant La Caramella, per tant, no tindran continuïtat. Tanmateix, podria ser que l'establiment de contacte entre l'escoltisme i alguns sectors de la població de Calders pugui tenir, més endavant, alguna continuació. Sempre a punt per al que calgui!

I entre les associacions que formen part del Projecte 4Vents, han sorgit projectes conjunts?

Les entitats del Projecte 4Vents tenen diversos projectes conjunts que, entre altres coses, la trobada volia fer créixer. Com és el cas del Rebombori, un intercanvi entre agrupaments dels territoris que conformen 4Vents per a facilitar la realització d'estades i projectes en comú de manera significativa i arrelada als territoris i a l'escoltisme que hi és present.

"La nostra tasca consisteix a treballar des de la base social, la infància i l'adolescència".

Feu educació per a la transformació social. Com afronteu l'estigma pel fet de ser joves?

La nostra tasca consisteix a treballar des de la base social, la infància i l'adolescència. Són una sèrie de valors i eines que considerem importants per a la realització personal i comunitària. L'estigma que arrossega la joventut s'ha mantingut històricament, està cronificada. Per tant, només podem intentar treure-li pes fent el que millor sabem fer: educar per a la transformació social.

En quina situació es troba el moviment escolta i guia a Catalunya?

Es troba representat en tres grans entitats que conformen la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG) i que són Escoltes Catalans, Acció Escolta i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. A la FCEG hi trobem tres entitats, però el dia a dia del moviment escolta i guia l'encarnen els més de 20.000 infants i joves que formen part dels caus.

Ara mateix, ens trobem en un moment especialment destacat, ja que al mes de març es va aprovar la llei de reconeixement de l'escoltisme al Parlament de Catalunya, que reconeix la singularitat del moviment, i per això en regularà mecanismes que el promoguin i projectin internacionalment.

Ara que ha passat La Caramella, a l'horitzó s'albira una altra trobada?

I tant! Però encara estem paint la trobada d'enguany, així que encara falta veure on i quan serà.

Més enllà de les trobades, què hi ha darrere del Projecte 4Vents?

A 4Vents teixim vincles a partir d'allò que ens identifica i compartim: llengua, cultura i escoltisme. Som escoltes i guies units per vincles comuns derivats d'un mateix entorn cultural, tot compartint una llengua, una història i una tradició.

La intenció de 4Vents és reforçar el treball que fa cada una de les associacions escoltes i guies en el seu territori, buscant sinergies i potenciant aquelles característiques culturals, lingüístiques i metodològiques que compartim i que poden conferir més qualitat a les actuacions de cadascuna de nosaltres. En definitiva, ajudar-nos i compartir per fer de l'escoltisme i el guiatge un espai d'educació en el lleure de màxima qualitat per als infants i joves de les entitats participants.

Afegeix un comentari nou