Ger: cinquanta anys promovent l'activisme cultural al poble de Ribes

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'entitat enceta una nova etapa arrelada en el passat, connectada amb el present, per projectar l’entitat cap al futur. Font: Entitat Ger
L'entitat enceta una nova etapa arrelada en el passat, connectada amb el present, per projectar l’entitat cap al futur. Font: Entitat Ger
L'entitat Ger enguany estrena nova imatge feta amb motiu de l'efemèride. Font: Entitat Ger
L'entitat Ger enguany estrena nova imatge feta amb motiu de l'efemèride. Font: Entitat Ger
La programació especial dels cinquanta anys s'han celebrat en conjunt amb la programació habitual de l'entitat Ger. Font: Entitat Ger
La programació especial dels cinquanta anys s'han celebrat en conjunt amb la programació habitual de l'entitat Ger. Font: Entitat Ger

Ger: cinquanta anys promovent l'activisme cultural al poble de Ribes

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'entitat, referència a la comarca del Garraf, celebra l'efemèride amb nombrosos actes culturals i revisant els seus eixos principals per refermar-se, però també per evolucionar i mantenir-se al dia de les inquietuds actuals.

Ger és una entitat cultural i esportiva que va néixer l'any 1972 al poble de Ribes, a la comarca del Garraf, en ple context de lluita a favor dels drets fonamentals. És per això que, llavors es proposa impulsar la seva activitat cultural amb l'objectiu de sensibilitzar l'opinió pública en la perspectiva de recuperar i desenvolupar les llibertats democràtiques i nacionals en un marc de progrés econòmic, d'igualtat social i de pau. D'aquesta manera, és una entitat que s'autodefineix com a promotora de l’activisme cultural.

Des dels seus inicis, Ger ha estat sempre oberta a tothom, alimentadora de nous reptes i alternativa. En aquest sentit, la Iolanda Maurici, presidenta de l'entitat, destaca el paper i la incidència de Ger entre la ciutadania. "L'existència del Ger l'entenem com un revulsiu, ja que va ser una entitat que, d'alguna manera, supera moments tan durs com pot ser la postguerra. Va ser una glopada d'aire fresc, amb joves de tots bàndols, però sempre amb visió d'esquerres i transformadora, el que va suposar un gran pas endavant", manifesta.

En aquests cinquanta anys, Ger ha anat conformant el seu paper dins la comunitat ribetana, el seu patrimoni i el seu capital social. Avui dia, l'entitat compta amb més d'un miler d'associades que participen, d'igual manera que la resta de la ciutadania, d'una destacada programació d'activitats. Així mateix, Ger gaudeix d'un patrimoni propi on es desenvolupa part de les seves activitats, i disposa d'una important presència a la comarca. "Això assegura el funcionament quotidià de l’entitat basat en una manera de fer participativa i compromesa", assenyalen.

En aquest aniversari, Ger aposta per renovar el seu compromís amb les classes populars, per una programació basada en les complicitats amb la cultura de base, lluny de les estratègies mercantilistes, i per enfortir la base social de l'entitat.

Sempre en constant revisió

L'entitat ha aprofitat aquest moment, que convida a reflexionar, per fer una revisió dels eixos principals per refermar-se, però també per evolucionar i mantenir-se al dia de les inquietuds actuals. Els quatre principals eixos de l'entitat són 'Llengua i país', 'Antiracisme i antifexisme', 'Feminismes', i 'Ecologisme i territori'. Maurici assegura que Ger està molt arrelada, quelcom que dona sentit a la tasca de l'entitat, però que alhora mira cap endavant.

La presidenta de Ger assegura que des de l'entitat "tenim molt clar d'on venim. Estem molt arrelats, però no podem mirar sempre enrere. Ger és una entitat ateneística, i per això sempre està en constant revisió", afirma. De fet, un dels lemes d'aquest cinquanta aniversari és 'Arrelada en el passat, connectada amb el present, per projectar l’entitat cap al futur'.

Actes del cinquanta aniversari

A banda d'aquesta rellevant feina, l'entitat Ger també està duent, durant aquest 2022, una sèrie d'activitats especials. I és que, a nivell cultural, Ger ha estat iniciadora de moltes de les activitats culturals de la zona, quelcom que l'ha col·locat com una de les entitats de referència en l'àmbit de cultura de base del país.

La celebració dels cinquanta anys havia d'iniciar-se al gener, coincidint amb la Festa Major d'Hivern, però el context de pandèmia va allargar el tret final fins a l'arribada del carnaval. Ger coordina la festa i lidera una comissió oberta integrada per tothom qui vulgui participar. Després, es va donar pas a Sant Jordi, amb un cap de setmana cultural ple de xerrades, tallers i el concert 'Connexions poètiques' amb Lluís Fortuny, membre de la Companyia Elèctrica Dharma.

Durant la Festa Major d'Estiu, es va impulsar, entre d'altres activitats, un concert d'aniversari participatiu: '50 anys, 50 actuacions', un espectacle en el qual es van dur a terme accions artístiques vinculades amb els cinquanta anys del Ger. Ja a l'11 de setembre, va ser el torn per a la Maria del Mar Bonet i el Borja Penalba, que van protagonitzar un concert excepcional i molt emotiu per a les generacions més grans de l'entitat.

Amb l'arribada de la tardor, s'ha posat la cirereta a la celebració de l'aniversari. Així, primer amb la celebració del 'Municipi antiracista i antifeixista 2022', que enguany ha passat de la primavera a la tardor, amb diversos actes i activitats que es van tancar amb el concert del Joan Garriga i els Mariatxis a la Nau del Ger. D'alguna manera, la celebració d'aquests cinquanta anys continuaran en el cor de les sòcies de Ger, ja que l'entitat ha presentat enguany, amb motiu de l'efemèride, una nova imatge.

Tot això, com sempre, en conjunció amb la programació cultural habitual amb teatre, música i dansa, així com activitats esportives i de les seccions, i amb la mateixa voluntat transformadora, la cultura entesa com a no elitista i el voluntariat com a element característic de l'entitat.

Afegeix un comentari nou