Àmbit de la notícia
Comunitari

Gerard Prados: "L'Escola de Formació de MEG és de base totalment voluntària"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Gerard Prados, responsable de l'Àmbit de Mètode i Formació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
    Gerard Prados, responsable de l'Àmbit de Mètode i Formació de MEG (2018-2021). Font: MEG
  • Congrés de Formadors de l'Escola de Formació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
    Congrés de Formadors de l'Escola de Formació de MEG. Font: MEG
  • Formació del títol de director de lleure de l'Escola de Formació de MEG
    Formació del títol de director de lleure de l'Escola de Formació de MEG. Font: MEG

L'Escola de Formació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya té un tret diferencial: tota la seva estructura está formada íntegrament per personal voluntari, des de la direcció fins a l'equip formador.

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) forma cada any un miler d'alumnes a la seva escola de formació. Entre la seva oferta formativa, hi ha els cursos per obtenir les titulacions de monitor i director de lleure infantil i juvenil, així com monogràfics que aprofundeixen al màxim en temes d'interès com l'educació emocional, el gènere o l'astronomia. Gerard Prados, qui ha estat responsable de l'entitat entre els anys 2018 i 2021, n'explica el funcionament.

Com funciona el model d'Escola de Formació de MEG? 

Pel que fa a l’estructura, l'Escola de Formació de MEG és de base totalment voluntària, com a la resta de l'entitat. El model funciona gràcies a generar un retorn de coneixements i de temps entre la gent que hi participa. Bàsicament, perquè els equips formadors també s’han format prèviament a l’Escola de Formació.

A nivell territorial, MEG està dividida en vuit demarcacions, i els seus equips s’encarreguen de buscar i convèncer més gent per seguir amb la roda. A més, cal tenir en compte que tenim el suport de personal tècnic no-voluntari que s’encarrega de gestionar la part administrativa. 

Quanta gent hi participa de forma voluntària? 

Es duen a terme més de 40 cursos i monogràfics, impartits per més de 200 persones voluntàries, formant d’aquesta manera a més de 1.000 joves.

I tothom forma part de MEG?

Per part dels equips formadors, sí. I pel que fa a l'alumnat, majoritàriament també. Hem de ser realistes, són formacions molt internes. En algun curs sí que hi participa gent de fora de l’entitat, però sempre vinculats al món de l’escoltisme i el guiatge.

"Les nostres formacions estan adaptades a llenguatge i maneres de fer de l’escoltisme i el guiatge".

Què s'hi ofereix?

El primer que oferim són les formacions reglades per la Generalitat, que són el carnet de monitor i director d'activitats de lleure infantil i juvenil. Aquestes són les principals, perquè són les que ens permeten mantenir-nos i seguir desenvolupant l’activitat com a entitat de lleure educatiu. 

També oferim monogràfics metodològics, que són bàsicament de mètode escolta, i monogràfics d’aprofundiment. Aquests últims estan impartits per gent que forma part de l’entitat, o que n’ha format, però ja no està en actiu. Ofereixen coneixement sobre temes molt específics: educació emocional, gènere, pionerisme... Els continguts són molt diversos, però que al final ens enriqueixen com a entitat. 

Malgrat ser una escola de formació pensada per al món escolta i guia, les competències adquirides es poden transferir a espais fora de l'entitat?

Les nostres formacions de monitor i director de lleure son 100% transferibles a altres àmbits del lleure. L’única diferència és que estan adaptades a llenguatge i maneres de fer de l’escoltisme i el guiatge, però s’adquireixen totes les competències bàsiques que es demanen en qualsevol curs que ofereixi la Generalitat. Són cursos reglats i reconeguts. 

En referència als monogràfics, que són formacions no reglades, no són equiparables a res. No obstant això, són coneixements que adquireixes i que pots aplicar en qualsevol altre àmbit, de la vida i del lleure.

"El repte més important és mantenir l'oferta formativa des del voluntariat".

Aquest model d'escola representa algun repte específic? 

El repte més important és mantenir l'oferta formativa des del voluntariat. Al cap i a la fi, l’equip de formadors és gent que, amb molta motivació i de forma totalment voluntària, dedica el seu temps i molts esforços a organitzar equips i a transmetre coneixement.

De cara l’administració, estem únicament reconeguts per allò que fem, que és l’educació en el lleure. El repte potser seria que es valori l’aprenentatge que es fa a l’Escola de Formació i a tot l’escoltisme de cara a l'administració pública i a la societat. 

Per assegurar-ne la qualitat, com es prepara l’equip formador?

La formació comença, primerament, en el seu dia a dia, i des de l’entitat busquem gent que tingui un perfil formador. Paral·lelament, els oferim diversos espais per aprofundir coneixements. D’una banda, tenim una sessió inicial de formadors i, per l’altra, una formació de quatre o cinc dies, molt intensiva i completa, on treballem la capacitat de lideratge, de comunicació, de gestió d’equips, de gestió emocional, entre d’altres. 

A part d’això, part de la formació és participar en la gestió del dia a dia l’escola. Durant el curs organitzem dos congressos de formadors perquè tots els equips es trobin i treballin conjuntament els reglaments i les normatives. En aquests congressos també es defineixen les guies didàctiques que s’aplicaran durant el curs. Al cap i a la fi l’Escola de Formació l’acaben gestionant els mateixos equips voluntaris.

Quin valor afegit aporta aquest model de base voluntària?

Principalment, la proximitat entre alumnat i equips formatius. Bàsicament, tu saps que la persona que hi ha allà al davant, que t’està formant a tu, ha passat pel mateix procés. 

Alhora, una cosa que a vegades ens costa de valorar, és que les persones formadores, voluntàriament o involuntàriament, també es formen a elles mateixes. Per tant, aquest model ens aporta una formació continua. Al final, aquest és el sistema que s’aplica sempre a l’escoltisme: fent allò que fas, ho aprens. 

Cap a on avança l'Escola de Formació de MEG?

Ara mateix estem treballant en dues línies molt importants. Una és repensar totes les formacions en perspectiva de gènere. Ho estem treballant conjuntament amb l’Àmbit de Gènere de l’entitat.

Un altre projecte que tenim entre mans és el de renovar les guies didàctiques i el mètode pedagògic de l'Escola de Formació. El nostre objectiu és actualitzar-nos, definint molt bé el tipus de ponències que oferim i quins continguts volem treballar. Cal mantenir l’Escola de Formació al dia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari