Àmbit de la notícia
Comunitari

Germans de llet del segle XXI

  • Cartell de la 2a Trobada de Germans de Llet
  • Donació de llet materna. Font: Banc de Sang i Teixits (Flickr)
  • 1a Trobada de Germans de Llet. Font: Banc de Sang i Teixits (Flickr)
  • Donació de llet materna. Font: Banc de Sang i Teixits (Flickr)

Les dides de l'actualitat són mares que donen part de la seva llet per salvar les vides de nadons prematurs. El Banc de Llet Materna, que s'encarrega de recollir-la i fer-la arribar als hospitals, ja ha atès més de 1000 nounats en quatre anys.

Des de la prehistòria fins al segle XIX va existir la figura de la dida, mares lactants que també alimentaven nens i nenes de dones que no podien o no volien donar el pit. En els últims anys s'ha recuperat la donació de llet materna, perquè s'ha vist el seu valor per a la cura de nens prematurs i malalts. A Catalunya és el Banc de Llet Materna qui s'encarrega de fomentar la donació de llet, recollir-la i enviar-la als hospitals.

Per agrair el gest altruista de les mares donants, el passat diumenge 17 de maig el Banc de Llet Materna va organitzar la 2a Trobada Germans de Llet, que va reunir famílies donants i receptores. La trobada s'emmarcava en la celebració del Dia Internacional de la Donació de Llet Materna, que va tenir lloc el dia 19 de maig arreu del món.

La iniciativa de celebrar aquesta jornada va sorgir d'una de les mares donants a través del Facebook, on les famílies són molt actives i comparteixen l'experiència de la donació. La pàgina de Facebook del Banc de Llet Martena compta amb més de 1.700 seguidors i és un dels punts de trobada entre donants i receptores.

Més de 1000 nadons prematurs salvats

Tothom sap que la donació de sang pot salvar vides. Però, saps que la llet materna també? En aquest cas, la vida de nadons prematurs extrems. El Banc de Sang i Teixits compta des de l'any 2011 amb el Banc de Llet Materna, que pretén assegurar l'alimentació amb llet materna dels prematurs o nounats que ho necessitin per prescripció mèdica i que no puguin ser alletats per la pròpia mare. En els quatre anys d'activitat ha rebut llet de 1355 mares donants per atendre 1025 nadons.

Fins al 2011, quan una maternitat catalana necessitava llet materna de banc la demanava a les Illes Balears, ja que, el banc de les illes va ser pioner a nivell estatal, obrint les seves portes l'any 2001.

La llet materna de banc va dirigida bàsicament a nadons prematurs extrems, que són aquells que pesen menys d'un quilo i mig i/o neixen amb 32 setmanes o menys de gestació. S'ha demostrat que en aquests casos el consum de llet materna disminueix les infeccions generalitzades i ajuda a prevenir les necrosis intestinals.

Actualment a Europa hi ha més de 200 bancs de llet materna, dels quals vuit estan ubicats a l'Estat espanyol. Durant el passat any 2014 més de 1300 mares van donar al voltant de 5000 litres de llet a aquests vuit bancs, que després van ser distribuïts a través de 22 hospitals a uns 1500 nadons. El Banc de Llet de Catalunya va atendre 455 d'aquests nadons prematurs, que sumen un 60% més que l'any anterior.

La lactància materna en xifres

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i UNICEF van publicar un decàleg sobre la importància de la lactància materna, amb l'objectiu d'aconseguir que cada vegada més dones s'animin a alletar als seus nadons "com l'opció més saludable, assequible i natural per alimentar els nounats". D'allà s'extreuen les següents dades:

  • Els primers sis mesos de vida l'OMS recomana alimentar els nadons únicament de llet materna.
  • Tot i així, només el 38% dels nadons menors de sis mesos són alletats.
  • L'organització afirma que, si es comencés a alletar a cada nen en la primera hora després del seu naixement, donant-li només llet materna durant els primers sis mesos de vida i seguint donant-li el pit fins als dos anys, cada any se salvarien unes 220000 vides infantils.
  • La iniciativa OMS-UNICEF "Hospitals amics del nen" ofereix assessorament per a mares a 152 països del món.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari