Àmbit de la notícia
Comunitari

Comunicat del CNJC contra la repressió del moviment estudiantil

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • El dia de la vaga

Parlem amb el Consell Nacional de Joventut de Catalunya i amb el grup de suport de 'La Pública a Judici' arran de la petició de la fiscalia en què demana 111 anys de presó i 130.000 euros a 13 estudiants.

Després de més de tres anys sense tenir notícies, fa un parell de setmanes es notificava el tancament de la instrucció del primer cas de “La Pública a Judici” i l’obertura del judici oral, on la fiscalia demana un total de 111 anys de presó i 130.000 euros a 13 estudiants per un fets ocorreguts el 2 de març de 2017 en el marc d’una vaga estudiantil on el moviment estudiantil organitzat reclamava la rebaixa del 30% de les taxes universitàries i equiparació de preus de màster i de grau.

Des del CNJC juntament amb el grup de suport de 'La Pública a Judici' han emès un comunicat contra la repressió del moviment estudiantil degut a que les penes que es notifiquen són desproporcionades i no tenen sentit en un context on les manifestacions es van desenvolupar amb total normalitat més enllà de certs incidents puntuals.

Hem parlat amb el Guillermo Chirino, President del CNJC, i afirma que "aquesta petició per part del ministeri públic és una maniobra per atemorir a la població a l’hora d’organitzar-se i exercir el seu dret fonamental de reunió i manifestació. L’acusació de la fiscalia es basa en un seguiment a membres del moviment estudiantil i divagacions sense cap tipus de rigor".

Des del grup de suport de 'La Pública a Judici', afirmen que "desgraciadament, no és el primer cas ni l’últim en el què la fiscalia demana penes desmesurades per a joves, en aquest cas estudiants, i en general a participants de moviments socials. Ens trobem davant d’un cas més de persecució ideològica amb l’objectiu de frenar, en aquest cas, un moviment estudiantil molt cohesionat amb una demanda molt clara: l’aplicació de la rebaixa de taxes del 30%, una demanda ja molt socialitzada i que contava en aquell moment amb dues mocions aprovades al parlament de Catalunya".

Des del CNJC comenten que "aquesta persecució política i ideològica posa en manifest la voluntat real d’aquest procés, el d’intentar justificar unes detencions tres dies abans del que havia d’haver estat la darrera vaga estudiantil del curs i aconseguir desmobilitzar a les estudiants en un curs marcat per la lluita constant".

A més, des del grup de suport de la 'Pública a Judici' ens comenten que "volem denunciar el fet d’haver tardat tres anys en saber les penes que se’ls imputaven, fent que totes les encausades visquessin amb la inquietud i no poguessin fer les seves vides tranquil·les, com per exemple, participar en una manifestació amb calma i llibertat absoluta".

Des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el grup de suport de 'La Pública a Judici' exigeixen l’absolució de totes les acusades i volen agrair-les a elles i a tot el jovent organitzat la seva empenta i determinació per no deixar-se trepitjar, no cedir a les amenaces i lluitar per la consolidació dels nostres drets.

La demanda de reducció de les taxes ha estat una lluita històrica per part de les estudiants organitzades i que, tot i que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya, ha estat implementada ara per part de la Generalitat i la Secretaria d’Universitats i Recerca gràcies a la pressió del moviment estudiantil.

Des del grup de suport de 'La Pública a Judici' ens diuen que "duem a terme el seguiment i la realització de la campanya política, així com organitzar actes, maneres d’aconseguir diners per tal de poder tirar la campanya endavant" i "comptem amb el suport d’un ampli grup de moviments socials i entitats. Creiem que s’està fent molt bon ressò del cas i seguirem treballant en aquesta línia. Volem guanyar i volem que tothom conegui aquest cas en concret i els altres casos de la Pública a Judici".

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya té una base associativa d’una norantena d’entitats i centenars de milers de joves, i ja al 2017, justament en el context d’aquestes demandes, el consell va aprovar una resolució titulada “Sobre la gratuïtat a les universitats”.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari