"Guanyem terreny a l'especulació": el moviment del cohabitatge demana impuls a les administracions

Ravalnet
Gràfica de la campanya 'Guanyem terreny a l’especulació, recuperem sòl privat amb la via cooperativa al dret a l’habitatge'. Font: XES
Gràfica de la campanya 'Guanyem terreny a l’especulació, recuperem sòl privat amb la via cooperativa al dret a l’habitatge'. Font: XES

"Guanyem terreny a l'especulació": el moviment del cohabitatge demana impuls a les administracions

Ravalnet

Resum: 

La XES i Coòpolis llancen una campanya d'incidència política per reclamar mesures que millorin l'assequibilitat de l'habitatge.

"Guanyem terreny a l’especulació, recuperem sòl privat amb la via cooperativa al dret a l’habitatge". La Xarxa d'Economia Social (XES) i Coòpolis llança aquesta nova campanya d'incidència política per reclamar a l'administració millores per fer més assequible l'habitatge. Això passa per utilitzar el sòl públic disponible, per recuperar patrimoni privat i donar-li un ús social i comunitari, i també per reforçar l'aliança pública cooperativa comunitària.

Les entitats han elaborat una sèrie de demandes clau com ara limitar les àrees de tanteig i retracte, identificar patrimoni privat, establir línies de subvenció específiques per a l'adquisició i promoció de sòl privat, i fer adquisició comunitària de patrimoni.

"És necessari que les administracions donin suport a la compra de sòl privat per destinar-lo a habitatge cooperatiu" com ha passat amb La Morada, cooperativa d'habitatge feminista, explica Maria Berzora, sòcia d'aquest projecte, en un dels vídeos de la campanya.

D'altra banda, Xavier Rubio, de La Balma, apunta que les opcions de col·laboració publico-cooperativo-comunitària s'han de garantir tant a zones rurals com a zones urbanes i que un bon instrument per fer-ho és "l'enxarxament" que demostra la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària.

Així, entitats com Fundació HÀBITAT3 col·laboren amb aquest model adquirint sòl privat per oferir habitatge a les persones en situació vulnerable i fent possibles projectes de cohabitatge La Closca en col·laboració amb La Dinamo, Ponent Coopera, l'Ajuntament de Lleida i i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

En definitiva, el moviment cooperatiu demana més impuls de les administracions per consolidar un model que ha demostrat sobradament les seves capacitats a Catalunya i que al 2021 ja sumava 31 projectes que han donat casa a 650 unitats de convivència.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou