Implementar la perspectiva de gènere en els projectes

F Pere Tarrés
'La perspectiva de gènere en els projectes' amb Maria de la Fuente. Font: Xarxanet
'La perspectiva de gènere en els projectes' amb Maria de la Fuente. Font: Xarxanet

Implementar la perspectiva de gènere en els projectes

F Pere Tarrés

Resum: 

Un nou webinar promogut per Xarxanet, en aquesta ocasió per tal d'adaptar projectes i entitats a la perspectiva de gènere.

Introduir la perspectiva de gènere és un repte que moltes entitats s’han proposat darrerament. És un procés que passa per totes les fases d’un projecte, de la diagnosi a l’avaluació, i que cal vigilar no es perdi pel camí.

Per aprendre a fer aquest canvi de funcionament, Maria de la Fuente, tècnica de la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els treballs del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, ha ofert el webinar ‘La perspectiva de gènere en els projectes’.

De la Fuente ha explicat que utilitzar la perspectiva de gènere sovint implica “sortir i repensar el marc d’actuació de l’entitat”. Lluny dels estereotips, que poden quedar-se només en canvis com l’ús del llenguatge no sexista o incloure moltes dones en un projecte, De la Fuente ha volgut mostrar que un canvi de perspectiva va més enllà. “La majoria de projectes i polítiques són pertinents al gènere, i per tant han de ser revisats en aquesta clau”, ha assegurat.

De la Fuente ha definit aquesta perspectiva com la “consideració sistemàtica de les situacions, experiències i necessitats de les dones i dels homes” per tal d’erradicar les desigualtats necessàries. Unes desigualtats, que es donen en un marc on hi ha “un ordre social de gènere” que explica les “desigualtats entre homes i dones”.

A l’hora d’aplicar la perspectiva de gènere en els projectes socials, De la Fuente ha partit de la premissa que “no n’hi ha prou que l’adopten en un sol punt del nostre projecte”. L’experta en feminismes ha agafat la imatge d’una canonada foradada: que l’aigua entri no vol dir que arribi a sortir amb la mateixa força, si es va perdent pels forats que hi ha al llarg de la canonada.

El mateix, ha assegurat, passa en els projectes que apliquen la perspectiva de gènere només en la diagnosi o el disseny. “Cal aplicar la perspectiva de gènere al llarg de tot el procés del projecte”, ha reiterat.

La tècnica del Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat diverses guies per tal introduir la perspectiva de gènere en els projectes. Eines útils per a la diagnosi, el disseny, la implementació i l’avaluació de resultats i els impactes d’un projecte per tal que totes les entitats que vulguin puguin fer-ne ús.

Podeu recuperar el vídeo del webinar complet i conèixer al detall com implementar la perspectiva de gènere en els projectes.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou