Àmbit de la notícia
Comunitari

Incorporar la perspectiva feminista i LGTBI a la sexualitat de les joves

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal del Consell de la Joventut de Barcelona és informar veraçment al jovent, apropar-los curosament la sexualitat, i trencar barreres i tabús.
    L'objectiu principal del Consell de la Joventut de Barcelona és informar veraçment al jovent, apropar-los curosament la sexualitat, i trencar barreres i tabús.
  • Un dels recursos del Consell de la Joventut de Barcelona, la guia Sexeja't, fa un any que se'n va celebrar la seva presentació i porten 3.500 exemplars repartits.
    Un dels recursos del Consell de la Joventut de Barcelona, la guia Sexeja't, fa un any que se'n va celebrar la seva presentació i porten 3.500 exemplars repartits.
  • Una de les il·lustracions que es poden trobar a la guia Sexeja't, que representa la diversitat dels cossos i l'acceptació de tots ells.
    Una de les il·lustracions que es poden trobar a la guia Sexeja't, que representa la diversitat dels cossos i l'acceptació de tots ells.

El Consell de la Joventut de Barcelona treballa amb l’objectiu d’apropar la sexualitat als joves i fugir de pensaments coitocentristes i heteronormatius.

Les noves generacions creixen en un context de sobreinformació en el qual resulta dificultós discernir entre els conceptes fiables i els que no ho són. Sovint, ens trobem amb manca de perspectiva feminista a l’hora d’abordar alguns aspectes socials i personals, com la sexualitat, la identitat de gènere i l’orientació sexual que, a més, encara són considerats com a temes tabú que no es treballen des d’un aspecte de quotidianitat, normalitat i informalitat.

És en aquest context que recursos com la guia Sexeja’t, un material pedagògic sobre sexualitats diverses i plaents, és necessari per difondre informacions correctes i educar sobre la diversitat dels cossos i les maneres de viure la sexualitat, amb l’objectiu de descentralitzar i evitar els plantejaments coitocentristes i heteronormatius.

Així, aquest es tracta d'un dels molts recursos desenvolupats pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB). “És important educar les relacions sexuals i afectives dels joves des d’una perspectiva feminista”, explica Clara Gené, tècnica de Salut i Drets Civils del CJB.

La sexualitat des d’una mirada allunyada del que es creu ‘normatiu’

Cal sacsejar la concepció de sexualitat i enfocar-la, també, des d’una mirada global, allunyada d’estereotips i perspectives heterocentristes i cisgènere. “La principal necessitat que es volia resoldre és acostar, a les persones joves i a les entitats de la ciutat, aquesta teoria LGTBI i feminista, i aquesta manera d’entendre la sexualitat”, afegeix Gené.

Un dels beneficis més importants a l’hora d’aplicar aquest canvi en la concepció de la sexualitat és que el col·lectiu jove segueixi pràctiques i estils de vida saludables. Gràcies al Consell de la Joventut de Barcelona i els recursos que proporcionen, com la guia Desviades -per desmuntar el sistema sexe-gènere- es dona visibilitat a projectes que poden desenvolupar-se a través d’aquesta temàtica. 

El món de la sobreinformació

En termes genèrics, des del CJB, sí que consideren que el jovent està desinformat, principalment per una manca d’educació sexual als centres educatius i per l’absència d’una perspectiva feminista, un fet clau en l’educació sexual. Cal incorporar un llenguatge no sexista, proporcionar referents més diversos i facilitar informació veraç i lliure de violències. “Un dels reptes que actualment tenim entre mans és educar en com discernir la informació fiable de la que no ho és”, explica Gené.

Davant d’aquesta situació, s’aposta per donar una resposta pedagògica unificada, mixta, que permeti a les joves viure la sexualitat des de la tranquil·litat. Entendre aquest àmbit des d’un vessant quotidià, informal i generar un espai segur on el col·lectiu pugui expressar dubtes i vivències.

“Considero que queda un llarg camí a recórrer en termes d’autoconeixement corporal”, afegeix Clara Gené. La consciència, saber el que ens agrada i el que no, els límits, l’autocura i el consentiment, són conceptes imprescindibles a treballar amb les joves. A més, és important abordar l’educació sexual no normativa i lluitar contra la LGTBI-fòbia, per tal que les joves puguin viure lliurement la seva sexualitat.

Trencar les barreres de la normativitat

El sistema binari que viu la nostra societat provoca una situació de desigualtat: hem d’encaixar en la categoria de ‘normalitat’: ser home o dona i heterosexual. La resta d’identitats, preferències i expressions de gènere sexuals són llegides com a errònies, fora de la normalitat. “En la sexualitat no hi ha identitats. La identitat de gènere, l’expressió de gènere i l’orientació sexual són temes que generen molts dubtes i pors”, declara Gené.

I afegeix que és important per fomentar el pensament crític, per aclarir conceptes, sortir d’aquesta concepció sexe-gènere binària i d’heteropatriarcat per proporcionar més amplitud i donar a conèixer una altra manera d’entendre la realitat, també per a tot el col·lectiu d’educadores, professorat, pares i mares… “Ens hem trobat molt professorat que no saben ni per on començar”, plasma la tècnica de Salut i Drets del CJB.

Gràcies als recursos creats i desenvolupats pel CJB, com les mencionades guies ‘Sexeja’t: una guia sobre sexualitats diverses i plaents’ i ‘Desviades: una guia per desmuntar el sistema sexe-gènere’, es fomenta i s’anima a les joves a realitzar exercicis individuals i personals per reflexionar sobre sexualitat i conèixer el seu cos i la seva persona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari