Jocs de taula per treballar valors amb infants i joves

Ravalnet
Components 'Topiary' Font: Geek Dad
Components 'Topiary' Font: Geek Dad
Infants jugant 'El Frutal' Font: Haba
Infants jugant 'El Frutal' Font: Haba
Joves jugant amb el joc de cartes 'Eduioga' Font: Eduioga (Facebook)
Joves jugant amb el joc de cartes 'Eduioga' Font: Eduioga (Facebook)
Components del joc de taula 'Dixit' Font: Wikimedia Commons
Components del joc de taula 'Dixit' Font: Wikimedia Commons

Jocs de taula per treballar valors amb infants i joves

Ravalnet

Resum: 

Els jocs de taula són per gaudir jugant-hi. Alguns, a més a més, poden servir a educadors/ores com a eina per treballar valors com la cooperació, l'empatia, la cohesió social, la diversitat, etc. Te'n suggerim alguns!

Tal com assenyala l'especialista en jocs Oriol Ripoll, "no juguem per a... juguem pel pur plaer de jugar". L'Oriol Comas afegeix que "jugar és ajuntar la gent que estimes per passar-ho bé". En família o amb les nostres amistats, jugar és una manera de gaudir plegats/des. Afavoreix la socialització i els vincles afectius, ensenya a guanyar i perdre i fomenta la paciència i la capacitat de concentració. Aquestes són només algunes de les habilitats que es poden desenvolupar amb els jocs de taula. A més, poden ajudar a treballar valors amb els infants i joves. Presentem un recull de jocs de taula que poden servir per gaudir, conscienciar i aprendre a l’aula o a les activitats de lleure, tot a la vegada.

Treball en equip

Existeixen tot un seguit de jocs de taula cooperatius, en els quals els jugadors i jugadores col·laboren per aconseguir un objectiu. Poden servir per detectar el rol que assumeix cadascú dins el grup i per fomentar el treball en equip, la responsabilitat, la participació, i l'esforç i la superació col·lectius.

N'hi ha de jocs ben senzills que poden jugar infants de dos i tres anys, fins a propostes que plantegen reptes més complicats d'assolir. Per als més petits tenim 'El frutal' o 'Hop! Hop! Hop!' i per a infants i joves a partir dels vuit anys 'Hanabi', 'L'illa prohibida' o 'Pandemic'.

Diversitat

En molts jocs de taula s'utilitzen peces amb forma humana anomenades 'meeples'. Per al joc 'Topiary' n'han fet una versió que va en cadira de rodes. És una manera de donar visibilitat a la diversitat funcional. Els jocs en general comencen a incorporar la perspectiva de gènere i intercultural i a mostrar personatges cada cop més diversos. Així i tot, encara hi ha molts protagonitzats majoritàriament per homes blancs i que perpetuen estereotips i prejudicis.

Et proposem alguns jocs que mostren i fomenten la diversitat: Tutty, un joc de famílies diverses; '¡Iguales!', que promou la igualtat de gènere; 'Babel, la ciudad multicolor' sobre interculturalitat.

Amor a la natura

Com no podia ser d'una altra manera, n'hi ha molts jocs on els protagonistes són els animals. En destaquem alguns, aquells que mostren als animals en el seu hàbitat natural i no pas a un zoològic: 'Little Cooperation', 'Coloretto', 'El baile de disfraces de las mariquitas' i 'Fauna'. També n'hi ha que fomenten l'amor per la mare terra, com ara 'Guardines de la Pachamama'.

Empatia

'Dixit' i 'Ikonikus' són dos jocs que ajuden a treballar les emocions i la creativitat. Ara, l'autor del primer, Jean-Louis Roubira, juntament amb Vincent Bidault, acaba de publicar 'Feelinks', un joc on els jugadors i jugadores han d'expressar els seus sentiments en una situació donada i endevinar el sentiment d'una altra persona en el mateix cas.

Autoconeixement

Quan juguem a jocs de taula podem observar tant les nostres actituds com les dels nostres companys/es. Hi ha persones més competitives, que es capfiquen molt, n'hi ha fins i tot que s'enfaden amb elles mateixes o amb la resta. Qualsevol joc serveix per analitzar com ens sentim, com actuem i com reaccionem davant certes situacions. N'és un exemple 'La Resistencia', un joc d'identitats secretes, deducció i engany.

Per a l'autoconeixement, què millor que aprendre ioga? 'Eduioga' i 'Yoguitos' són dos jocs de cartes que mostren postures de ioga i els/les participants han d'imitar-los. D'aquesta manera, es fomenten valors i hàbits posturals sovint oblidats.

Afegeix un comentari nou