Jordi Cabezas: "Van existir molts tipus d’exili que s’exposen al MUME"
Comparteix
Sabies que existeix un museu dedicat a les persones de Catalunya que al llarg de la història s'han vist obligades a exiliar-se? El president de l'Associació d'Amics del Museu Memorial de l’Exili ens parla sobre aquest espai i sobre la seva entitat.
Què és el MUME?
El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera, és un espai de memòria, un memorial, un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Recorda sobretot l’exili dels vençuts en aquella guerra, l'inici de l’ascens del feixisme, del nazisme a Europa, que va comportar l’internament als camps de concentració, primer francesos però posteriorment, per a molts, en camps d’extermini nazis. Van existir molts tipus d’exili que s’exposen al MUME, també exilis a milers de kilòmetres en terres americanes o africanes. Exilis interiors que van provocar el silenci imposat i la pena permanent en moltes famílies. Això, i molt més, és el Museu de l’Exili de la Jonquera.
Quina és la missió de la vostra associació en relació al Museu?
La missió de la nostra associació en relació al MUME, com la majoria d’associacions d’amics de museus, és promoure el seu coneixement i difondre arreu les seves activitats i la seva exposició permanent. També, per aconseguir aquestes finalitats, la pròpia associació organitza exposicions temporals i altres activitats relacionades amb el Museu, com concerts, obres de teatre, viatges a altres espais de memòria del país o d’arreu, i estem disposats a promoure altres activitats relacionades amb l’exili i la memòria històrica que proposin els socis, la direcció del Museu o la junta del Consorci.
La vostra entitat es va crear fa poc més de tres anys. Què us va impulsat a fer-ho?
La nostra entitat és jove. Es va crear al 2014 i va sorgir desprès de converses amb la direcció del Museu, en moments en què les dificultats econòmiques que sofrien les institucions, com a conseqüència de la crisis, podien reduir les activitats i exposicions temporals que tot museu ha d’organitzar. L’associació pot complementar, si cal, aquestes activitats que normalment ja organitza el propi Museu.
Quantes persones participen a l'associació i a quins perfils responen?
Actualment tenim uns 60 socis, que responen a perfils diversos. Gent del món universitari vinculats amb la història i la memòria. Gent que viuen el Museu com una entitat molt personal, pels records que els pot comportar familiarment. Gent que forma part d’altres entitats de memòria. Gent que vol col·laborar amb el Museu i que vol gaudir de les activitats i sortides que s’organitzen, i jonquerencs i jonquerenques que sentim el Museu com a molt nostre.
Parlan's una mica més de les activitats que dueu a terme?
Ja he dit que som una associació jove, però hem organitzat diverses activitats, com visites guiades a espais de memòria propers, com el Mas Perxés d’Agullana, el Mas Descalç de Darnius, la tomba de Rovira i Virgili al cementiri del Portús, l'exposició 'La Jonquera, porta de l’exili', el Castell de Sant Ferran, o el de Requesens. Hem coorganitzat la Celebració de la Diada Nacional de l’Exili al febrer de 2017, la participació a l’Acte Memorial del 2016 al Palau de la Música Catalana. També, visites a la Maternitat d’Elna i al Camp Memorial de Rivesaltes, a l'obra de teatre sobre l'internament al camp de Mathausen, etc.
Teniu relació amb altres entitats o treballeu conjuntament amb elles?
Tenim relació amb l’Associció per a la Preservació de la Memòria Històrica Triangle Blau de Figueres, amb Fills i filles de Republicans Espanyols a l’Exili (FFREE) de la Catalunya Nord. També organitzem activitats amb els Amics del Museu d’Art de Girona (AMDA), amb la Fundació Carles Pi i Sunyer i amb Som Cultura del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona.
T'agradaria afegir-hi alguna cosa que consideris important?
Agrair l’oportunitat que ens heu donat de poder informar sobre el funcionament de la nostra jove associació, que a la vegada contribueix al coneixement del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera.
Afegeix un nou comentari