La ciutadania decidirà sobre els Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern el 24 de juliol
Comparteix
El govern impulsa dues consultes en les quals preguntarà a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran si volen o no que es presenti la candidatura, i al Ripollès, al Solsonès i al Berguedà si volen implicar-se en l'esdeveniment.
El 24 de juliol és la data escollida per celebrar les dues consultes que el govern de la Generalitat ha impulsat per tal d'escoltar la ciutadania, de les diverses comarques implicades, sobre la presentació de la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2030. Així ho ha anunciat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, conjuntament amb la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, un cop el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat els dos decrets d'impuls de la consulta dels Jocs Olímpics.
Vilagrà ha exposat que des del Govern s'ha decidit fer ús d'aquesta fórmula perquè "ens sembla justa, jurídicament possible i ens permet escoltar i fer partícip tot el Pirineu". També ha valorat positivament el fet d'exercir aquesta eina per continuar fent passes endavant. "És la primera vegada que un govern permet que un territori directament impactat per una decisió política important decideixi", assenyala. Tal com han assenyalat Vilagrà, a les dues consultes es faran preguntes diferents segons les comarques en les quals es dugui a terme.
#Consellera @LauraVilagra: "Hi haurà dues consultes sobre els JJOO d'Hivern. Una es farà a la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran i l'altra a les comarques del Berguedà, el Ripollès i el Solsonès. Cada consulta tindrà preguntes diferents i les dues es faran el dia 24 de juliol" pic.twitter.com/KganRbctbh
— Govern. Generalitat (@govern) April 4, 2022
En la primera consulta, el govern preguntarà als ciutadans de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, és a dir, les comarques de la Cerdanya, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran, territori en el qual es desenvoluparien la immensa majoria de proves de l'esdeveniment, si "el govern de la Generalitat ha de presentar la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030". Les dues respostes possibles seran "Sí, l'ha de presentar" i "No, no l'ha de presentar". El resultat d'aquesta consulta serà vinculant.
D'altra banda, la consulta a la ciutadania del Ripollès, al Solsonès i al Berguedà, es realitzarà la pregunta "la seva comarca s’ha d'involucrar al projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics del 2030?" amb dos possibles respostes, "Sí, estic d’acord que s’involucri" i "No, no estic d’acord que s’involucri". Aquesta consulta no serà vinculant a l'hora de decidir presentar o no la candidatura, però sí que ho serà per establir centres de tecnificació i entrenament en les comarques esmentades.
Per tant, encara que de diferent forma, el resultat d'aquestes consultes seran "políticament vinculants" i, en conseqüència, importants per tal de prendre decisions sobre la conveniència de presentar aquesta candidatura que ha dividit la població catalana i que ha comptat amb l'oposició d'entitats ambientals. Així, aquesta nova eina permetrà a qualsevol ciutadà o ciutadana major de setze anys, que acrediti mínim un any de residència continuada a les comarques afectades, expressar el seu desig al voltant de la presentació o no d'aquesta candidatura.
Alsina explica que l'objectiu és trobar el màxim consens possible amb la ciutadania dels Pirineus."Estem convençuts del potencial dels Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu, per la inversió que suposa, per l’oportunitat que obre, perquè ubica el Pirineu al món i perquè es fa amb uns criteris de sostenibilitat als quals aquest executiu hi té un total i absolut compromís, de la mateixa manera que també el té el Comitè Olímpic Internacional", afirma Alsina, que considera que les consultes enforteixen la candidatura.
Afegeix un nou comentari