Àmbit de la notícia
Comunitari

La falta d'informació i l’acompanyament emocional, les principals mancances en el procés d’avortament

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • Cada any, al voltant de 20.000 persones gestants decideixen interrompre voluntàriament l'embaràs. Font: Llicència CC (Pexels)
    Cada any, al voltant de 20.000 persones gestants decideixen interrompre voluntàriament l'embaràs. Font: Llicència CC (Pexels)
  • L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius de l'Avortament posa el focus en la falta d'informació i d'acompanyament emocional. Font: Associació de Drets Sexuals i Reproductius de l'Avortament
    L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius de l'Avortament posa el focus en la falta d'informació i d'acompanyament emocional. Font: Associació de Drets Sexuals i Reproductius de l'Avortament

Una de cada tres dones acabaran avortant al llarg de la seva vida fèrtil, però la manca d'informació al respecte i la falta d'acompanyament emocional dificulta, en molts casos, l'accés al procés.

El 28 de setembre és un dia molt marcat al calendari, una jornada on s'evidencia una de les grans lluites socials. El Dia Internacional per a la Despenalització de l'Avortament va sorgir el 1990, especialment a Amèrica Llatina i el Carib, entorns on les dones i persones amb capacitat de gestar no tenen accés a l'avortament en ser considerat il·legal o estar altament restringit. Tot i això, aquest moviment s'ha expandit i ara es commemora mundialment. 

L'avortament és un dret que, per fortuna, cada vegada arriba a més punts del planeta, tot i que només són setanta-cinc països del món els que permeten la interrupció a petició de la gestant. Mentre que a estats com Egipte Filipines és un fet totalment prohibit, Mèxic ha aconseguit la despenalització de l'avortament aquest mes de setembre, obtingut en certa manera gràcies a la lluita dels moviments feministes del país. 

De totes maneres, els obstacles estructurals per part de les institucions de la majoria de països es converteixen en importants traves per a les que volen accedir al procés. Des de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius de l'Avortament, tenen molt clara quina és la seva lluita. Enguany, han volgut evidenciar les principals mancances que es troben les persones que decideixen o es plantegen avortar.

Falta d'informació i necessitat d'acompanyament emocional

Tot i que la llei espanyola està avançada en aquesta qüestió, encara és un procés que va acompanyat d'una gran estigmatització social. "Estan desobeint un dels mandats de gènere principals que ens imposen, la maternitat", destaca Raquel Gómez, psicòloga de l'Associació, per explicar la possible motivació de l'estigma.

A l'any, al voltant de vint mil persones gestants decideixen interrompre voluntàriament l'embaràs, mentre que una de cada tres ho farà durant la seva vida fèrtil. De totes maneres, no totes ho tenen fàcil. Per aquest motiu, un dels principals reclams de l'associació és que es faciliti l'accés a la informació per tal que totes aquelles que ho vulguin, tinguin els recursos suficients per avortar.

Davant el desconeixement, moltes persones poden sentir por o ignorància i decidir no recórrer a aquesta via. De fet, asseguren que una informació clara que faciliti aquesta presa de decisió, afavorirà parlar del procés dins un entorn segur, un aspecte beneficiós perquè la persona superi millor el tràngol. Precisament, el segon reclam de la institució posa èmfasi en cuidar l'aspecte emocional.

És clau comptar amb un procés d'acompanyament per a l'atenció emocional al qual les persones es puguin adreçar sempre que ho necessitin, punt que pot millorar notablement el seu estat d'ànim i, per conseqüència, ajudar a fer menys dur el procés i tots els efectes derivats. 

A banda, l'entitat també exigeix que l'avortament sigui lliure i gratuït, una educació sexual universal, la gratuïtat dels mètodes anticonceptius, serveis i campanyes per joves i la defensa i promoció de les defensores. De fet, l'Associació ja ha començat a lluitar per assolir les demandes, impulsant un seguit d'iniciatives. "Quan ho fas fàcil, entenedor i des de l'acompanyament, la gent hi respon", afirma la Sílvia Aldavert, la directora de l'Associació.

El rellevant paper de l'associació en la lluita per visibilitzar l'avortament

Entre les iniciatives que impulsa l'Associació, destaca l'atenció que ofereix el Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats (CJAS), un servei per a adolescents i joves gratuït, confidencial i anònim; a més d'un servei per acompanyar a totes les noies que s'apropen soles a les clíniques, entre d'altres. Tenint en compte totes les seves línies de suport, l'Associació estima que, anualment, atenen individualment al voltant de mil cent dones i persones amb capacitat de gestar.

La seva principal plataforma, la web Vullavortar.org, té tan sols dos anys de vida. És un espai digital informatiu molt complet, consultat per unes quinze mil persones a l'any. A la web, es pot trobar informació suficient per donar resposta als dubtes més comuns que poden sorgir abans i després d'avortar, posant èmfasi i recalcant de forma detallada els passos a seguir per interrompre l'embaràs a Catalunya, a més dels mètodes que existeixen. També dediquen un espai específic a les menors de setze anys.

Per altra banda, també destaca la Línia de l'Avortament, una línia telefònica d'atenció impulsada tan sols fa tres mesos i destinada a totes aquelles persones que estan pensant a avortar, que ja ho han fet o que inclús coneixen altres que han passat pel procés. En els seus prematurs noranta dies d'activitat, les voluntàries que hi ha al darrere ja han atès unes quaranta trucades, dada amb la qual auguren que probablement serà un recurs amb un gran nombre de consultes.

Tot i que moltes de les consultes s'adrecen a demanar informació al respecte, asseguren que la gran majoria busquen suport emocional, "necessiten que algú les escolti sense judicis, que no les qüestionin i que se sentin legitimades en decisions que han pres". En aquest sentit, buscarien escalf i escolta, ja que en moltes ocasions les voluntàries són les primeres a assabentar-se de la decisió.

Pel que fa al perfil social predominant, la línia gratuïta ha rebut consultes "de dones i persones amb capacitat per gestar de totes les edats i situacions", de les quals la meitat són de Catalunya i l'altra meitat de la península. Per tant, les consultes evidencien que les demandes de millora de l'Associació són realment necessàries per a tota la societat, sobretot per assegurar un procés segur.

Les persones interessades a fer ús del servei poden trucar al 664 647 553. Es tracta d'un telèfon gratuït i confidencial, operatiu els dilluns, dimecres i divendres de 19 h a 22 h.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari