La Fundació IMO opera gratuïtament de cataractes persones amb pocs recursos econòmics

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
Les cataractes són la primera causa de ceguesa en el món. Font: Fundació IMO
Les cataractes són la primera causa de ceguesa en el món. Font: Fundació IMO
La campanya va sorgir al juny gràcies a una donació. Font: Fundació IMO
La campanya va sorgir al juny gràcies a una donació. Font: Fundació IMO
L'objectiu és que gent sense recursos pugui operar-se de cataractes d'una manera ràpida i que no condicionés la seva vida diària i laboral. Font: Fundació IMO
L'objectiu és que gent sense recursos pugui operar-se de cataractes d'una manera ràpida i que no condicionés la seva vida diària i laboral. Font: Fundació IMO

La Fundació IMO opera gratuïtament de cataractes persones amb pocs recursos econòmics

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

'Objectiu Cataractes' s'engloba dins del programa ‘Operació Visió’, que es va crear el 2013 per millorar la salut visual i la qualitat de vida de les persones vulnerables que no es poden permetre pagar una operació quirúrgica.

Ajudar a aquelles persones necessitades a través d’una donació. Aquesta és la idea de molta gent solidària que vol aportar el seu granet de sorra per millorar el món i la vida de les persones vulnerables.

I precisament gràcies a un donatiu, la Fundació IMO (Institut de Microcirurgia Ocular) va poder endegar el passat mes de juny el projecte 'Objectiu Cataractes'. “La campanya va sorgir gràcies a una donació finalista. Un donant que havia patit cataractes ens va fer una donació per operar aquesta patologia”, comenta Irene García, directora de la Fundació.

El projecte va dirigit a pacients que es troben en precarietat econòmica i que no poden costejar el preu d’una intervenció quirúrgica a la qual s’han de sotmetre urgentment. Les cataractes són la primera causa de ceguesa en el món. Ara, aquest projecte pren més força degut a la pandèmia de la Covid-19.

“Nosaltres crèiem que amb el tema de la Covid, i el que ha suposat el confinament, operacions com la de cataractes a la sanitat pública es podien endarrerir. Tot el que té a veure amb la visió, és una pèrdua directa de qualitat de vida de les persones i el que vam pensar és que volíem oferir aquesta possibilitat: que gent sense recursos pogués operar-se de cataractes d'una manera ràpida i que no condicionés la seva vida diària i laboral”, afegeix García.

Perfil dels pacients

La quantitat de persones que es podran acollir a aquest vprojecte dependrà de cada cas, segons la intervenció que s’hagi de fer. Si un d’aquests pacients pateix altres patologies oculars més enllà de les cataractes, García aclareix que “també les tractarem”. Tot i que ja tenen candidats, encara no tenen previst cap operació, ja que un requisit per entrar a 'Objectiu Cataractes' és entregar un informe socioeconòmic elaborat per treballadors i treballadores socials. El col·lapse de les llistes d’espera als serveis socials fa difícil aconseguir-lo.

Altres variables que es tenen en compte per escollir les persones que es podran beneficiar del projecte, són la situació social i laboral en què es trobin. La directora de la Fundació IMO posa com a exemple algú que cuida una persona dependent: “Aquesta funció és molt important perquè no només està perdent qualitat de vida la persona que té cataractes, també la persona que rep les cures”.

'Operació Visió'

'Objectiu Cataractes' forma part del programa solidari 'Operació Visió', que la Fundació IMO va posar en marxa ara fa set anys per tractar les malalties oculars de les persones que necessiten ser operades d’urgència. Des de llavors, han atès al voltant d'unes 260 persones, “des d’un nadó de divuit mesos, fins a persones de vuitanta-quatre anys”.

En el programa han tractat, entre d’altres, casos de despreniment de retina i de reconstrucció orbitària. Aquest últim cas és el de la Lucía, una nena amb retinoblastoma -càncer a l’ull- a qui se li va treure el glòbul ocular. “Quan ens la van derivar des de Madrid, vam iniciar unes intervencions quirúrgiques per anar-li fent espai a l'òrbita perquè en un futur pugui utilitzar una pròtesi”, explica Irene García.

A causa de la pandèmia de la Covid-19, les donacions han caigut en picat, fins al punt que “durant el confinament no vam rebre cap donatiu”, alerta la directora de la Fundació. Per revifar-se, durant l’estiu han venut vanos i altres articles i aviat posaran a la venda la loteria solidària de Nadal i organitzaran seminaris en línia per a professionals.

Els donatius es poden fer a través de la seva pàgina web, Bizum i compra de marxandatge.

Afegeix un comentari nou