Àmbit de la notícia
Comunitari

La Generalitat promou la participació en activitats de lleure a Catalunya a residents a l’estranger

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, han visitat l’alberg La Molina Xanascat per conèixer l’experiència d’infants i joves residents a l’estranger.
    El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, han visitat l’alberg La Molina Xanascat per conèixer l’experiència d’infants i joves residents a l’estranger. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
  • Les activitats poden incloure tallers artístics i culturals fins a esdeveniments esportius o visites a llocs històrics. Font: Llicència CC

Es tracta d'una iniciativa enfocada a famílies catalanes que viuen fora del país a través del programa ‘L’estiu és teu’.

La Generalitat està prenent mesures significatives per connectar i involucrar la comunitat catalana resident a l'estranger amb les activitats de lleure al país. Aquesta iniciativa, promoguda en col·laboració entre el Departament de Drets Socials i la Conselleria d’Acció Exterior i Unió Europea, permet que infants i joves d'aquestes famílies participin colònies del programa ‘L’estiu és teu’.

Aquest projecte busca no només enfortir els vincles entre aquestes famílies i la seva terra natal, sinó també fomentar una connexió més profunda amb la cultura, la llengua i les tradicions catalanes. La iniciativa s'inscriu en la visió del Govern de ser un suport actiu per als catalans i catalanes que viuen a l'estranger i de promoure la seva participació activa en els aspectes socials i culturals del territori.

“Catalunya compta amb una xarxa d’albergs i una oferta d’activitats de lleure molt potent que complementa la gran oferta d’activitats que tenim a escala de país”, recalca el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. I afegeix: “des de Xanascat, l’Agència Catalana de la Joventut i el Govern en conjunt contribuïm a fer totes aquestes activitats més accessibles i obertes a tothom".

El programa ofereix una gamma d'activitats de lleure diverses i enriquidores que permeten als participants gaudir de l'experiència d'una manera única. Les activitats poden incloure des de tallers artístics i culturals fins a esdeveniments esportius, visites a llocs històrics i altres activitats que reflecteixen la riquesa i la diversitat de Catalunya.

Aquesta iniciativa no només brinda a aquest col·lectiu l'oportunitat d'explorar i gaudir de les activitats de lleure del país, sinó que també facilita la interacció i la convivència amb altres persones en situació similar.

Fomentar l'aprenentatge del català entre els infants que creixen en altres països

Des de l'any 2017, la cooperació entre l'Agència Catalana de Joventut i el Departament d'Acció Exterior i Unió Europea ha reservat espais dins de les sessions regulars del programa en el format de colònies combinades per a aquest grup, on s'ensenyen idiomes i es practiquen esports. 

En aquest context, els infants que viuen a l'estranger poden unir-se a aquesta vivència juntament amb infants residents a Catalunya, amb l'aspecte distintiu que quan els participants locals reben classes d'anglès, la resta tenen l'oportunitat d'assistir a sessions de català amb l'objectiu de millorar la seva competència lingüística mentre gaudeixen d'una atmosfera divertida.

Estades en família i avantatges als albergs de la Xanascat

El pacte formalitzat entre els dos departaments també preveu un 10% de reducció en els costos d'allotjament als albergs de la Xanascat per als residents a l'estranger que puguin demostrar la seva inscripció al Registre de Catalans a l'Exterior.

A més a més, els membres de la comunitat catalana que viuen a l'estranger podran participar en les mateixes condicions que les famílies residents a Catalunya al programa 'Vacances en Família'. Aquest programa de lleure per a famílies es desenvolupa als albergs de la Xanascat i promou, com a part educativa integral, la interacció amb altres famílies participants.

Per acabar, el pacte també estableix el dret de les persones d'entre 12 i 30 anys que viuen a l'estranger, i són de nacionalitat catalana, a sol·licitar el Carnet Jove de la Generalitat de Catalunya, document que és emès per l'Agència Catalana de Joventut.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari