La il·luminació nadalenca del Raval reflecteix el treball comunitari i social del barri

Associació per a Joves Teb - Comunitari
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La il·luminació nadalenca del Raval reflecteix el treball comunitari i social del barri

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

Els veïns i veïnes del Raval han esdevingut protagonistes de les festes nadalenques al barri barceloní. Ha estat de la mà del projecte #RavalKm0, que pretenia fomentar oportunitats formatives i laborals i ha aconseguit molt més.

#RavalKm0 és un projecte per fomentar la dinamització comercial i social del Raval, a la vegada que es generen oportunitats formatives i ocupacionals al barri. Es desenvolupa en el marc del Grup Territori Socialment Responsable, i està promogut per l'Eix Comercial del Raval, Impulsem i la Fundació Tot Raval.

El punt culminant del projecte ha estat el mes de desembre, ja que les bosses que s'estan repartint als comerços del barri i els llums de Nadal dels carrers Joaquim Costa i Hospital porten el seu segell. Un segell socialment responsable, que genera oportunitats formatives i ocupacionals a veïns i veïnes del Raval. Ja que, les persones encarregades de serigrafiar les bosses i de crear els arcs lumínics han estat formades i contractades a través del projecte #RavalKm0.

A més, els llums mostren les siluetes de comerciants i veïns/es, abraçant-se i interactuant. El procés de reunir aquestes persones, fer els retrats i transformar-los en llums de Nadal ha estat tota una experiència per a moltes persones i entitats del barri, fet que ha potenciat la vessant comunitària del projecte. El director de Tot Raval, Òscar Esteban, es mostra molt satisfet i agraït per la implicació del veïnat.

Les relacions veïnals es transformen en llum

La idea de #RavalKm0 era fer que els/les protagonistes de les lluminàries ndalenques fossin els veïns i veïnes dels carrers Joaquim Costa i Hospital. Es van adonar que com a inspiració els aniria bé tenir fotografies que després es poguessin transformar en arcs lumínics. Òscar Esteban explica que va ser en aquell moment quan van "embolicar" a la fotògrafa Maria Espeus i el projecte va agafar una nova dimensió.

Maria Espeus, fotògrafa reconeguda i veïna del Raval, va ser l'encarregada de fotografiar una seixantena de persones que viuen, treballen o tenen un comerç als carrers Joaquim Costa i Hospital, en diferents situacions que mostren vincles entre elles. Els perfils d'aquestes imatges han servit com a base per elaborar els 32 arcs lumínics que guarneixen aquests dos carrers durant les festes.

El joc dels aparellaments

Va resultar que les fotos per si mateixes ja tenien molta força i reflectien la vida comunitària del Raval. I així van esdevenir un element clau del projecte. Ara estan exposades als comerços dels dos carrers. Una a cada botiga. D'aquí sorgeix la idea d'una mena de gimcana o joc dels aparellaments. Aquelles persones que es passegin pel Raval o hi facin les compres nadalenques poden mirar els llums i buscar les fotos de referència als comerços. L'hora més recomanable per fer-ho és al vespre, quan els llums ja llueixen i les botigues encara són obertes.

Diferents equipaments representatius del barri, com la Filmoteca de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el mercat de la Boqueria, el MACBA, el CCCB i el Districte de Ciutat Vella, entre altres, llueixen també rèpliques dels arcs de llum penjats als carrers Hospital i Joaquim Costa.

5.000 bosses cosides i estampades al Raval

Les bosses de roba #RavalKm0 s'han cosit i estampat al Raval i s'estan distribuint durant la campanya de Nadal en comerços del barri vinculats a les associacions de l'Eix Comercial del Raval.

Dues entitats del Raval, Estel Tàpia i Dona Kolors, s'han encarregat de confeccionar les bosses, que després han estat estampades de forma artesanal per persones formades i contractades en el marc de #RavalKm0. L'elaboració de les bosses #RavalKm0 han permès mantenir el taller del CET Estel Tàpia i de Dona Kolors en plena ocupació durant els gairebé dos mesos del procés de producció.

La cooperativa social Impulsem ha acollit la formació en serigrafia adreçada a persones en situació d'atur i quatre dels participants han estat contractades per encarregar-se de serigrafiar les 5.000 bosses de roba.

Generant oportunitats formatives i ocupacionals

El projecte s'adreça sobretot a generar oportunitats per a persones del barri en situació d'atur. En aquesta edició, s'hi han format 20 persones d'entre 18 i 60 anys, usuàries de diferents entitats del barri, de les quals 17 han acabat el procés formatiu amb èxit. La meitat s'han format en serigrafia, i l'altra meitat, en fabricació de llums (muntatge d'il·luminació i disseny).

D'aquestes formacions han sorgit vuit contractacions. Quatre persones han treballat en l'estampació de les bosses i les altres quatre en el disseny i elaboració dels llums.

Espai obert a propostes

L'edició 2016 de #RavalKm0 culmina amb els llums lluint i les bosses en mans dels clients/es dels comerços del barri. L'impacte a nivell comunitari ha estat molt més potent del que esperaven les entitats participants i en fan una valoració molt positiva. Posar la cirereta al pastís ha fet créixer les ganes de seguir amb la iniciativa i potenciar-la el 2017. Així, ja s'estan imaginant un Nadal 2017 amb més carrers il·luminats per llums amb vessant social.

A més, Òscar Esteban explica que #RavalKm0 està obert a vincular-hi altres projectes culturals i socials i convida a totes aquelles entitats i col·lectius a generar accions km0. Considera que aquest pot ser un projecte de fons, que doni cabuda a les iniciatives que treballin en la línia de donar resposta a les necessitats del barri amb els recursos del barri.

Afegeix un comentari nou