La Model s’obre a la inclusió i la participació ciutadana

Colectic - Comunitari
La Model es regenera i s'obre a la ciutadania. Font: Wikipedia
La Model es regenera i s'obre a la ciutadania. Font: Wikipedia
Imatge per promocionar la participació ciutadana. Font: Decidim Barcelona
Imatge per promocionar la participació ciutadana. Font: Decidim Barcelona

La Model s’obre a la inclusió i la participació ciutadana

Colectic - Comunitari

Resum: 

L’antiga presó és el centre d’un debat públic a la plataforma ‘Decidim Barcelona’ per recuperar l’espai i obrir-lo a la ciutadania.

La Model es regenera. Aquest és el futur del recinte, un espai històricament lligat a la privació de llibertats que està subjecte a un debat sobre en què s’ha de convertir. El procés participatiu, obert a la ciutadania a través de la plataforma ‘Decidim Barcelona’, vol decidir com s’ha de transformar l’antiga presó, que va estar en funcionament més de 113 anys fins a l’any passat. En aquest sentit, el procés obert al veïnat ha estat organitzat des de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i promogut per l’Ajuntament de Barcelona.

Els interrogants sobre el futur del centre giren al voltant de qüestions com el grau de protecció patrimonial i de preservació de la memòria que hauria de tenir. Altres qüestions posen l’accent en els usos i equipaments que hauria d’acollir o sobre com s’hauria d’integrar urbanísticament amb Barcelona. El recinte penitenciari, lligat durant el passat segle a l’opacitat, es reinventarà per fer-lo més transparent i inclusiu, tenint aspectes valors com la diversitat.

De fet, en el procés es vol vetllar perquè els col·lectius menys representats com dones, infància, gent gran o persones amb diversitat funcional també estiguin presents i la participació sigui paritària. Així doncs, la participació de la ciutadania es basarà en propostes i idees per adaptar l’espai a les necessitats de Barcelona. Precisament, la transparència sobre La Model i els estudis relacionats amb el barri de l’Eixample seran un dels pals de paller del procés, obrint els resultats dels debats i dels tallers a l’eina de participació de l’Ajuntament.

Quines són les pròximes activitats?

El procés participatiu es va obrir el 27 de febrer i finalitzarà el pròxim 15 de juliol de 2018. Les trobades programades pels mesos vinents són quatre: el taller ‘Verd i Carrer’ (sobre exemples d’espais públics per inspirar-se), una jornada dedicada a com els i les joves volen que sigui la Model, el taller ‘El conjunt de La Model’ (sobre alternatives d’encaixos del futur equipament amb la ciutat) i l’activitat ‘Camí Amic’ amb alumnat de 1r d’ESO. Per consultar les dates, horaris i poder fer la inscripció, pots accedir a la plataforma participativa.

Afegeix un comentari nou