La música comunitària com a instrument de participació i inclusió social
Comparteix
Segurament hauràs sentit a parlar moltes vegades dels beneficis de la música en el desenvolupament de la persona, però... Coneixes el seu potencial de cara a millorar les comunitats i la societat en general?
Quan parlem de música comunitària ens estem referint a qualsevol classe de música que es genera en un context social i en espais col·lectius, molt diversos, de qualsevol comunitat. No importa ni el gènere musical que s’interpreti ni els instruments que es facin servir.
El que més caracteritza la música comunitària (o dit d’una altra manera, la seva pràctica col·lectiva) és la participació i el fet que es genera a partir de les necessitats de les persones que hi participen. Els projectes de música comunitària acostumen a comptar amb professionals de la música que apropen persones que no ho són a la pràctica creativa d’aquest art.
D’altra banda, la música comunitària ofereix grans oportunitats d’inclusió social i de treballar amb col·lectius molt diversos. En ella no existeixen les jerarquies i es dona la igualtat d’oportunitats.
Et donem a conèixer tres projectes que fan servir la música com a instrument de participació ciutadana i inclusió per avançar en la democràcia cultural i la transformació social.
L’Orfeó Lleidatà
L’Orfeó Lleidatà és una entitat històrica que va ser fundada l’any 1861 i que centra la seva activitat en la pedagogia i el cant coral. Durant la Guerra Civil Espanyola la seva activitat es va aturar per la mort del seu director.
Al 1958 va començar a funcionar la Secció Infantil i més tard inicià la seva activitat el Patronat del Centre d’Art Juvenil. Els ‘Cursos Internacionals de Música’ van ser creats per l’entitat l’any 1964, i quatre anys més tard van nèixer les primeres colònies musicals de Catalunya a Tírvia, al Pallars Sobirà.
Més recentment, al 1994, es va crear l'Escola de Música de l'Orfeó Lleidatà per poder oferir ensenyaments musicals reglats, però l’entitat ja disposava d’una escola musical des de l’any 1962. L’any 2014 es crea la Fundació Orfeó Lleidatà.
D’entre els reconeixements públics que ha rebut Orfeó Lleidatà, l’any 1986 va obtenir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, que al 1998 la va declarar ‘Entitat d’interès cultural’.
Riborquestra
La Riborquestra és una orquestra comunitària i intergeneracional del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, que persegueix oferir nous recursos a les persones que l'habiten a partir de l'aprenentatge artístic.
Tal i com expressen al seu web, el projecte "vol ser una eina que fomenta el creixement personal d'infants i joves i que contribueix a l'apoderament de la seva comunitat mitjançant l'aprenentatge dels instruments orquestrals i la vinculació amb el seu territori".
La Riborquestra potencia valors com el respecte, la tolerància, el treball en equip, l'autonomia, el compromís i l'esforç. També reforça positivament la imatge col·lectiva, així com el sentiment d'identitat i d'autoestima entre les persones que la integren i amb el context.
Basket Beat
El projecte de l'associació Basket Beat es basa en una metodologia que té com a objectiu desenvolupar habilitats per a la vida i la convivència a partir de l’aprenentatge i la creació musical en grup amb pilotes de bàsquet. Es centra especialment en col·lectius en situació de vulnerabilitat.
El seus inicis es situen a l’any 2009, després d'haver tingut com a referència 120 projectes diferents d’art comunitari i d'haver treballat amb moltes persones i col·lectius de diferents països.
L’associació va col·laborar entre el setembre del 2016 i el juliol del 2017 amb 61 organitzacions, i això l’ha permés acompanyar 3000 persones arreu de Catalunya, Andorra, França i Alemanya a través dels quatre serveis que duu a terme: tallers socioeducatius, formació, concerts de la Big Band Basket Beat Barcelona i tallers de Team Building.
Afegeix un nou comentari