La nit de l’associacionisme català

 Font:
Font:

La nit de l’associacionisme català

Resum: 

Arriba la festa de l’associacionisme cultural català que la Federació d’Ateneus de Catalunya celebra anualment en dates nadalenques. El proper dimecres 16 de desembre, les entitats de Barcelona es troben en un acte que vol donar visibilitat i reconeixement a les seves tasques i bones pràctiques. 20 anys desprès de la primera cita, la FAC convoca novament als representants del món associatiu i a les màximes autoritats polítiques a distingir alguns dels projectes més interessants de l’any.

La Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) celebrarà el proper dimecres 16 de desembre, a les vuit del vespre, l’acte de lliurament de la 20ena edició dels Premis Ateneus, els guardons de l’associacionisme cultural català. L’entrega es realitzarà al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona.

Els Premis Ateneus, el plat fort de la nit, són els guardons (amb una dotació econòmica de 1.500 € per categoria) que la FAC convoca des de l’any 1989. L’objectiu és el de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones, les empreses i els mitjans de comunicació del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural. Són sis les categories: Mitjans de Comunicació d’Associacions Culturals, Creativitat en Arts Escèniques, Creativitat en Música, Creativitat en Cultura Popular i Tradicional, Innovació i el premi a l’Activitat Sociocultural.

Durant l’acte es commemorarà els aniversaris d’ateneus amb dates destacades: com el Centre de Lectura de Reus que aquest any fa els seus 150 anys d’existència o l’Ateneu Arenyenc amb només 125 anyets. Res de l’altre món. Més d’un segle treballant fent comunitat i gestionant la cultura que mereix un reconeixement.

També s’hi donarà a conèixer la candidatura guanyadora de la 2na edició del concurs “Jove proposa. Fes teu l’Ateneu”, convocat per la Federació amb l’objectiu de fomentar la participació de joves d’entre 16 i 25 anys als centres culturals, casals i ateneus federats.

Com cada any, el jurat dels Premis està format per persones externes a la Federació, amb una reconeguda trajectòria en els àmbits associatiu i cultural. L’integren Xavier Capdevila, director del programa Quarts de nou, un magazín informatiu sobre el món casteller, Pere Ventura, actor de teatre i tv molt vinculat a l’ateneisme i Gal•la Cortadelles, antropòloga cultural i economista amb experiència en gestió cultural del 3er sector.

Dins dels Ateneus hi ha quatre categories singulars, sense dotació econòmica, els Premis Reconeixement, que es comuniquen amb antelació. Els reconeixements d’aquest any són els següents: el Premi a la Trajectòria Individual recau sobre Dídac Tudela i Cànovas, de la Societat Cultural La Vicentina, de Sant Vicenç dels Horts; el Premi a l’Esponsorització i/o Mecenatge a l’Obra Social de Caixa Penedès; el Premi als Mitjans de Comunicació Professionals al programa Mans, de Catalunya Ràdio; i el Premi a l’Ateneu de l’Any al Centre Moral i Instructiu de Gràcia, de Barcelona.

La Federació d’Ateneus de Catalunya, creada el 1983, aplega prop de 147 associacions culturals repartides per tot el territori català que, actualment, agrupen més de 90.000 associats en total. Treballa per fomentar un teixit associatiu amb un model propi, l’Ateneu, casal, foment, centre cultural o altres... i promoure el reconeixement polític i social de la seva tasca.


Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou