La PAH Barcelona, Nadal de comunitat i lluita

Fundació Autònoma Solidària
Autor/a: 
Joana Rafart Alaball
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La PAH Barcelona, Nadal de comunitat i lluita

Autor/a: 
Joana Rafart Alaball
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La Plataforma dels Afectats per la Hipoteca Barcelona explica com serà el seu Nadal i els plans per l’any 2017: dació en pagament, aturar els desnonaments, lloguer social, i fi de la pobresa energètica.

Dimarts ocupaven una oficina de Bankia exigint un lloguer social per a quatre famílies en risc de perdre la llar. Mentrestant, la comissió IRPH, que lluita per eliminar aquest índex abusiu que ha provocat que les famílies hipotecades hagin hagut de pagar fins al 4% en interessos (en alguns casos, més de 3000 euros del preu inicial de la seva hipoteca), es reuneixen al Parlament de Catalunya. Dimecres i dijous, mobilitzacions diverses en suport a la campanya #DesnonamentClot. Divendres tenen cita per aturar un altre desnonament a La Sagrera. Dissabte, celebració de Nadal. Després, més assemblees, reunions, i accions.

La Plataforma dels Afectats per la Hipoteca (PAH) neix després de l’esclat de la bombolla immobiliària i a l’inici d’una crisi que encara no es reconeixia, i s’erigeix com una representació clara de moviment social a l’Estat Espanyol del segle XXI. Actualment hi ha 236 nodes, 77 dels quals són a Catalunya i tenen una activitat frenètica. De fet, Catalunya és la comunitat autònoma amb més desnonaments en tot l’Estat Espanyol en l’últim trimestre del 2016, amb un total de 4.145, un 22,5% del total d'Espanya, segons l'informe Efectes de la crisi econòmica als òrgans judicials que ha elaborat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La PAH a Barcelona

Així doncs, Barcelona és un punt clau en el mapa de les PAH. El moviment va néixer a la capital catalana el 2009 a partir d’un moviment previ anomenat V de Vivienda, i de seguida va prendre voluntat d’estendre’s per tot el territori. “La PAH, des de la seva creació té tres línies vermelles: assemblearisme, apartidisme i gratuïtat”, explica Eduard Sala, activista de la PAH Barcelona i doctorand en Geografia. “Si la PAH ha funcionat, és perquè es crea el sentiment de comunitat i per l’apoderament que et dóna: quan arribes estàs molt fotut perquè et volen treure de casa teva. Després de passar per la PAH acabes entrant al banc amb la samarreta verda dient ‘no em desnonaràs, conec els meus drets’”, afirma José Antonio Quiles, activista i afectat.

L’activitat a la PAH bascula entre accions, assemblees i altres formes de participació política, i les activitats d’apoderament, sessions d’autoaprenentatge, sortides i activitats de cohesió conjuntes... I aquesta combinació és un dels motius de l’èxit de la PAH: la concepció com a moviment social, i la voluntat de crear comunitat i lligams entre les persones participants. “Aquí hi ha frases que es repeteixen i es converteixen en veritats, l’hoy por ti manaña por mí, per exemple. S’acaba creant el sentiment de col·lectivitat i comunitat enfront de la imatge del banquer i el poderós sol i aïllat”, diu Eduard Sala.

El Nadal a la PAH

Entre les contínues mobilitzacions, la PAH Barcelona celebra també el Nadal. “La setmana passada vam crear la comissió de Nadal i ja tenim la planificació feta”, explica el José Antonio. Així doncs el dissabte 17 de desembre les persones que integren la PAH estan convidades a un dinar comunitari anomenat dinar de traje, on cada família hi participa duent un plat diferent. També es podrà gaudir d’actuacions musicals, com la d’una afectada d’origen brasiler que mostrarà balls típics del seu país. I, com que el finançament de la PAH és totalment propi, l’època nadalenca és ideal per aconseguir una mica de fons: per aquest Nadal, la comissió ha preparat una panera a partir d’objectes i regals propis que sortejaran el mateix dissabte.

El local actual, en ús des del 2015, compta amb una sala de jocs per als infants que han d’assistir a les assemblees. De fet, segons l’Informe d’Exclusió Residencial al Món Local elaborat per la PAH i l’Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC), el 61,6% de persones afectades tenen menors d’edat a càrrec. El dia de Reis també serà dia de trobada per aquestes famílies afectades. La comissió de Nadal organitza una recollida de joguines per tal que tots els infants de famílies afectades puguin gaudir dels regals de Reis.

2017, seguir la lluita

Per al pròxim any, la PAH Barcelona continuarà en la línia de l’activitat actual. Com a objectiu principal pel 2017, Sala reivindica la necessitat de seguir amb la campanya Les 5 de la PAH: aconseguir la dació en pagament, aturar els desnonaments, garantir el lloguer social, augmentar el parc de lloguer social de la ciutat, i el subministrament garantit d’aigua, llum i gas, amb qui la PAH uneix forces amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE).

D’altra banda, la PAH encara per al pròxim any dos reptes importants. Per una banda, aconseguir l’aplicació de la Llei 24/2015, sorgida a partir de la Inciativa Legislativa Popular (ILP). Aquesta ILP va aconseguir més de 143.000 signatures ciutadanes i va pressionar al Parlament de Catalunya per aprovar una de les lleis més garantistes en àmbit habitacional i energètic que hi ha hagut fins al moment. Després de la seva aprovació, però, el Partit Popular va revocar-la al Tribunal Constitucional afirmant la inconstitucionalitat d’aquesta, i el Tribunal va acabar suspenent-ne una part significativa. D’altra banda, la PAH també haurà de reformular la pròpia naturalesa i adaptar-la a l’actual situació de creixement del nombre de persones afectades pel lloguer, “que han pujat quasi un 11% a Barcelona i que, sumat a la precarietat laboral, fa que hi hagi moltes famílies afectades”, explica el José Antonio Quiles.

Afegeix un comentari nou